StoryEditor

Nielen Kuciak a Basternák. Zsuzsovú spájajú aj s ďalšou vraždou, indíciou je luxusný Mercedes

24.01.2019, 14:12
Polícia roky tápala, ale pár dní po zadržaní vrahov Jána Kuciaka zatklo policajné komando dvoch podozrivých z vraždy Mareka Rakovského.

Meno Aleny Zsuzsovej, ktorá je obvinená už v dvoch prípadoch vrážd, sa spája aj s nájomnou vraždou právnika a mestského poslanca v Žiari nad Hronom Mareka Rakovského. Prípad, v ktorom však Zsuzsová nefiguruje ako obvinená, v minulom roku opäť otvorili. 

​V lete 2013 nasadol Rakovský do svojho auta a prešiel pár stoviek metrov. Keď preradil, ozvala sa detonácia. Pod jeho sedačkou vybuchla bomba. Rakovský v aute zhorel.

​Polícia roky tápala, ale pár dní po zadržaní a obvinení vrahov novinára Jána Kuciaka zatklo policajné komando dvoch podozrivých z tejto vraždy vo Veľkom Krtíši. 

Malo ísť o výstrahu

Podľa policajných dokumentov sa advokát Rakovský zaplietol do podvodu s peniazmi z fondov Európskej únie, ktoré prerozdeľovala Sociálna implementačná agentúra.

Práve pred vraždou 29-ročného advokáta spustila Únia audit projektov a začala zisťovať prvé chyby. Napríklad fakt, že v projektoch sa objavujú rovnakí lektori, veľakrát vzájomne rodinne prepojení, a osvedčenie im vydávala jedna spoločnosť. Polícia potom začala vyšetrovať štyridsať projektov.

Rakovský mal v podvodoch figurovať ako fiktívny lektor. Obvinený bol aj jeho brat Matúš, a to z poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

​Polícia je presvedčená, že vražda Rakovského mala byť výstrahou pre ďalších, ktorí boli do podvodov zapletení. Mali ich vystrašiť dvaja vrahovia. "Protizločinecká jednotka teraz zatkla dvoch podozrivých," uviedol riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry NAKA Branislav Zurian. 

Jeden z nich, obvinený z úkladnej vraždy Peter Paľov, ktorý sa od októbra nachádza vo väzbe, mal na požiadanie ďalších osôb Rakovskému umiestniť 800 gramov trhaviny do auta, informuje televízia Markíza na svojom webe. V októbri o tom prehovoril utajovaný svedok, ktorému sa mal Paľov priznať.

Indíciou je luxusný biely Mercedes

Spojitosť so ženou, obvinenou z objednania vraždy Kuciaka, sa zdá jednoduchá. Spolu s bratom zavraždeného Matúšom Rakovským bol z podvodov obžalovaný aj podnikateľ Marián Orságh. Ten v máji zohnal do svojej firmy na lízing luxusný biely Mercedes GLE Coupé v cene 75-tisíc eur a dal ho práve Zsuzsovej.

Žene, ktorá je podľa polície "dobrovoľne nezamestnaná a nemá žiadny trvalý príjem. Auto má mať požičané. Je zrejmé, že jej majetkové pomery jednoznačne nezodpovedajú legálne priznanému príjmu," konštatujú policajti vo vyšetrovacom spise.

​Pri jej zatknutí stálo auto pred domom v Komárne, v ďalších dňoch však zmizlo. Orságh kvôli tomu podal trestné oznámenie. Tvrdí, že nemá tušenie, kde auto je. "Mám obavu, že s ním bude páchaná trestná činnosť," tvrdil.

Naposledy auto prenajal svojmu známemu Jozefovi Dučákovi. Ten je jedným z obvinených v kauze firmy Technopol, kde sa kontroverzný podnikateľ Marian Kočner - aktuálne vo vyšetrovacej väzbe v kauze zmenky, jeho meno sa spomína aj v súvislosti s objednaním vraždy Kuciaka, ktorému sa v minulosti vyhrážal - pokúsil ovládnuť majetok za dvadsať miliónov eur.

Zsuzsovú, ktorá je od konca septembra 2018 s ďalšími tromi mužmi obvinená a väzobne stíhaná v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, dnes obvinili aj z brutálnej vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, ktorá sa stala v roku 2010.

01 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 02 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 03 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:46