StoryEditor

Závažné zistenie. Pár mesiacov pred vraždou mal elitný funkcionár NAKA lustrovať Jána Kuciaka

24.01.2019, 09:28
Autor:
mahomaho
Meno človeka, ktorý prehľadával policajnú databázu, orgány činné v trestnom konaní neprezradili.

Pár mesiacov pred vraždou investigatívneho novinára a jeho snúbenice mal príslušník polície zbierať informácie o Jánovi Kuciakovi.

Informáciu priniesol Denník Plus 7 dní, ktorému to mal potvrdiť zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Jeden z príslušníkov polície mal na jeseň 2017 v policajnej databáze lustrovať osobu Jána Kuciaka. 

Meno človeka, ktorý prehľadával policajnú databázu, orgány činné v trestnom konaní neprezradili. ,,Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v neverejnom prípravnom konaní sa nebudeme podrobnejšie vyjadrovať k veci, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Podľa portálu zistení Aktuality.sk má byť spomínaným policajným funkcionárom súčasný šéf Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov. Ten sa stal šéfom elitnej jednotky v septembri 2017. Do funkcie ho rozkazom ustanovil niekdajší šéf NAKA Peter Hraško.

Aktuality.sk píšu, že Vorobjov už v tejto súvislosti na polícii vypovedal. Podľa jeho svedectva, mu pokyn na lustráciu Kuciaka mal dať vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar. Ten tvrdí, že to nie je pravda.

Prezidentom Policajného zboru bol do konca mája minulého roka Tibor Gašpar, o ktorom je verejne známe, že je rodinne previazaný s rodinou Bödörovcov.  

Sledovanie novinárov

Norbert Bödör má byť podozrivý v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zo sledovania novinárov. V decembri 2018 mal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydať príkaz na jeho zadržanie z dôvodu jeho výsluchu. Syn majiteľa Bonulu svoje zadržanie predbehol a na polícii sa prihlásil sám s tým, že je pripravený spolupracovať, čo sám potvrdil.

​Sledovanie novinárov si mal približne rok pred vraždou objednať Marian Kočner, aktuálne vo vyšetrovacej väzbe v kauze televízne zmenky a zároveň podozrivý v prípade vraždy Kuciaka, u bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha. Ten má ako utajený svedok spolupracovať s políciou.

Práve Kočnerovo auto parkovalo niekoľko týždňov po vražde pred nitrianskym hotelom Zlatý kľúčik, ktorý je spájaný s Bödörovcami.

Bödör  poprel, že by mal informácie o vražde

Bödör priznal, že na políciu prišiel sám, nie však z dôvodu, že by bol vopred informovaný z vyšetrovacieho tímu. Tvrdí, že informácie o tom, že môže mať niečo spoločné s vraždou, sa ho dotýkajú. Popiera zároveň, že by o vražde alebo o sledovaní novinárov niečo vedel.

Podľa polície sa tieto informácie nezakladajú na pravde. "V prípade publikovaných informácií sa domnievame, že ide o informácie, ktoré niekto podsúva v snahe mariť vyšetrovanie, nakoľko sa úplne nezakladajú na pravde," hovoril v decembri policajný hovorca Michal Slivka.

Pozrite si archívny rozhovor o sledovaní novinárov s dlhoročným novinárom Pavlom Múdrym z októbra 2018:

  

01 - Modified: 2023-02-09 11:45:57 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi svedkov 02 - Modified: 2022-10-24 07:41:12 - Feat.: - Title: Na súde v Pezinku pokračuje proces v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov 03 - Modified: 2022-09-19 10:57:28 - Feat.: - Title: Svedka Petra Tótha predviedli na súd v Pezinku, odmietol vypovedať 04 - Modified: 2022-09-19 08:07:31 - Feat.: - Title: Po dvoch mesiacoch pokračuje proces v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov 05 - Modified: 2022-09-18 08:28:00 - Feat.: - Title: V pondelok má po dvojmesačnej pauze pokračovať proces v kauze Kuciak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:21