StoryEditor

Kočnera na pohreb jeho otca nepustia

23.01.2019, 11:48
Autor:
TASRTASR
V podobných situáciách nebolo umožnené ani iným obvineným, aby sa zúčastnili pohrebu svojho blízkeho.

Mariana Kočnera, ktorý je obvinený v takzvanej kauze televíznych zmeniek a v súčasnosti sa nachádza v sprísnenej kolúznej väzbe v Leopoldove, na pohreb jeho otca nepustia.

"Zákon o výkone väzby nepozná inštitút umožnenia opustenia ústavu obvinenému za účelom jeho účasti na pohrebe, a to bez ohľadu na dôvody väzby. Zároveň za takýmto účelom nemá zbor zákonné oprávnenie ani na vykonanie eskorty obvineného," objasnil riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Bolo by nemožné zabezpečovať bezpečnosť

Zároveň viaceré justičné zdroje v stredu potvrdili, že by bolo nemožné zabezpečovať bezpečnosť a dohľad nad Kočnerom na pohrebe za asistencie viacerých bezpečnostných zložiek. Okrem toho, v podobných situáciách nebolo umožnené ani iným obvineným, aby sa zúčastnili pohrebu svojho blízkeho.

"Za 40 rokov praxe som sa nestretol s niečím takým, že by pustili obvineného na krátky čas na pohreb svojho blízkeho. To by museli pominúť dôvody väzby," povedal v stredu trestný obhajca, ktorý si nepraje byť menovaný.

Podnikateľov otec Ivan Kočner zomrel vo veku 82 rokov v pondelok (20.1.) v nemocnici v Ružomberku. Rodina sa s ním rozlúči na miestnom cintoríne v stredu o 13.00. Podnikateľa však na pohreb podľa kompetentných nepustia. Na prípad upozornili bulvárne médiá.

Aktuálne sa nachádza v Leopoldove

Polícia vedie trestné stíhanie v prípade zaistených lístočkov, takzvaných motákov, ktoré mal z väzenia Kočner posielať viacerým osobám. Informovala o tom v piatok 18. januára vo svojom spravodajstve TV Markíza.

"V predmetnej veci vedie vyšetrovateľ trestné stíhanie pre zločin marenia spravodlivosti," povedal pre televíziu hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Policajti NAKA lístočky zaistili v novembri minulého roka a kópie odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kočner sa v minulom roku snažil dva razy neúspešne dostať z väzby na slobodu. Dva razy mu to však Špecializovaný trestný súd zamietol a rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdil následne aj Najvyšší súd SR. Naopak, na návrh dozorového prokurátora ÚŠP Kočnerovi koncom minulého roka sprísnili väzbu.

Podnikateľ bol v ústavoch v Bratislave, Leopoldove a Banskej Bystrici a momentálne je opäť v Leopoldove. Ako svedok má najnovšie vypovedať v prípade prípravy vraždy prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

01 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave 02 - Modified: 2024-03-02 11:25:10 - Feat.: - Title: V deň Navaľného pohrebu zatkli v Rusku viac ako sto ľudí. K stráženému hrobu napriek tomu stále prúdia davy 03 - Modified: 2024-03-01 12:34:05 - Feat.: - Title: Rakva s Navaľného telom po krátkom obrade opustila chrám, rozlúčiť sa prišli davy jeho podporovateľov 04 - Modified: 2024-03-01 11:22:58 - Feat.: - Title: Pri kostole, kde pochovajú Navaľného, sa tvorí kilometrový rad. Kremeľ varuje pred nepovolenými zhromaždeniami 05 - Modified: 2024-03-01 10:27:32 - Feat.: - Title: Na weboch sa dá za Navaľného zapáliť sviečka a zapísať sa do kondolenčnej knihy, spravili tak už státisíce
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:54