TASR/AP
StoryEditor

Známe tváre slovenskej politickej scény zakladajú novú stranu, dôvodom sú Matovič a Hlina

22.01.2019, 10:33
Autor:
chocho
Motorom vzniku novej strany má byť nespokojnosť konzervatívcov v OĽaNO a KDH s vedením Igora Matoviča a Alojza Hlinu.

KDH vyčítalo europoslankyni Anne Záborskej, že opúšťa hnutie práve v týždni modlitieb za jednotu kresťanov. Pravdou je, že jej koniec u Alojza Hlinu skutočne nie je náhodne načasovaný. Záborská totiž zakladá novú politickú stranu so známymi tvárami slovenskej politickej scény.

Na základe svojich informácií o tom píše portál Postoj. Že sa formuje nový politický subjekt, potvrdzujú aj zdroje HN.

Nespokojnosť s Matovičom a Hlinom

So Záborskou sa v novej strane majú objaviť aj europoslanec OĽaNO Branislav Škripek či poslanec Richard Vašečka z KDH, ktorý opustil OĽaNO a snažil sa neúspešne na čele kresťanských demokratov nahradiť Hlinu.

A práve nespokojnosť konzervatívcov v OĽaNO a KDH s vedením Igora Matoviča a Hlinu má byť podľa Postoja motorom vzniku novej strany, ktorá sa má sformovať v najbližších dňoch. Škripek a ďalší poslanci OĽaNO by mali o svojom odchode z hnutia Matoviča informovať čoskoro.

Nová konzervatívna strana chce o hlasy voličov zabojovať už v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu. 

Záborská bude kandidovať, tvrdí Hlina

Hlina vo svojom utorkovom blogu tvrdí, že Záborská chce opäť kandidovať v blížiacich sa eurovoľbách, čo jej však zásada KDH trikrát a prestávka neumožňuje. 

"Záborská bude kandidovať za inú alebo za novú politickú stranu (podporovanú aj Smerom) do Európskeho parlamentu," píše predseda kresťanských demokratov.

Chce pokračovať v boji za hodnoty kresťanstva

Záborská už vo včerajšom stanovisku naznačila, že odchod z KDH, ktorému nepriamo vytkla absenciu otvorenej diskusie a nerešpektovanie iných názorov, nie je koncom jej politickej kariéry.

"Verím, že v KDH aj mimo neho je mnoho ľudí s podobným názorom, ktorí sú pripravení pokračovať v boji za hodnoty kresťanstva a demokracie," vyhlásila.

KDH: Rozbíjanie hlasov kresťanských voličov

Aj kresťanskí demokrati v pondelňajšej reakcii vyjadrili predpoklad, že sa Záborská mieni ďalej politicky angažovať.

"Takéto konanie považujeme za trieštenie politickej scény a rozbíjanie hlasov kresťanských voličov, ktorých jednotu v súčasnosti Slovensko veľmi potrebuje," uviedol hovorca hnutia Stano Župa.

Podľa jeho slov uprednostniť osobný záujem kandidovať pred záujmom celku a jednoty kresťanských a konzervatívnych voličov je nezodpovedné a sebecké.

O reakciu sme požiadali aj OĽaNO. 

01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-02-14 12:00:16 - Feat.: - Title: Nová politická strana na obzore. Volt Slovensko vznikla ako pobočka platformy, do eurovolieb pôjde samostatne 03 - Modified: 2023-12-13 10:26:36 - Feat.: - Title: Anketa: Čo chcú presadiť lekári, ktorí sa dostali do slovenského parlamentu? 04 - Modified: 2023-11-25 18:48:34 - Feat.: - Title: Snem Kresťanskej únie potvrdil vo funkcii predsedníčky Annu Záborskú 05 - Modified: 2023-11-25 12:12:32 - Feat.: - Title: Záborská s Vašečkom navrhli štátny sviatok k výročiu Sviečkovej manifestácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:28