StoryEditor

SNS plánuje predložiť dokumenty, ktorých schválenie nás bude stáť 650 miliónov, tvrdí OĽaNO

22.01.2019, 09:55
Autor:
TASRTASRmahomaho
OĽaNO vyzýva premiéra Petra Pellegriniho, aby nariadil stiahnutie dokumentov z rokovania Bezpečnostnej rady štátu.

Minsterstvo obrany chce zajtra opätovne predložiť Bezpečnostnej rade Slovenskej republiky dokumenty, ktorých prípadné schválenie nás bude stáť ďalších 650 miliónov eur, hovoria predstavitelia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO), ktorí vyzvali premiéra Petra Pellegriniho, aby nariadil stiahnutie obidvoch dokumentov zo zajtrajšieho rokovania Bezpečnostnej rady.

Projekty Bojové obrnené vozidlo 8x8 za vyše 400 miliónov eur a predĺženie servisnej, tzv. abonentskej zmluvy na dosluhujúce lietadlá MiG29 za približne 250 miliónov eur chcelo podľa hnutia ministerstvo obrany nechať schváliť už koncom roka, no neuspelo.

„Nepodarilo sa im to kvôli tomu, lebo dokumety sú tak nekvalitné, že ich rozbili v rámci medzirezortného pripomienkovania viaceré rezorty, a dokonca boli politicky neakceptovateľné aj pre koaličné strany,“ vysvetlil stiahnutie dokumentov tieňový minister obrany za OĽANO Jaroslav Naď, ktorého neprekvapuje opätovné predloženie dokumentov. „Poznáme SNS a vieme, že vydieranie je pre ňu štandardná forma fungovania,“ doplnil Naď.

Ako Naď ďalej uviedol, pri dokumente s projektom BOV 8x8 je stále nejasné, ako chce rezort obrany prepojiť navrhované vozidlá s potrebou vybudovať ťažkú brigádu tak, ako sa k tomu zaviazal minister Peter Gajdoš v roku 2017.

Hrozia nezmyselné výdavky, hovorí Naď

Dokument smerujúci k predĺženiu abonentskej zmluvy na MiGy podľa Naďa zase vôbec nereflektuje na svoj názov - Analýza alternatív ochrany vzdušného priestoru SR do času dodania nových taktických stíhacích lietadiel.

Žiadna reálna analýza totižto robená nebola. Reálne rokovania s Českom alebo Poľskom neprebehli. Reálne rokovania s NATO neprebehli. Reálne rokovania s USA, keď už od nich kupujeme stíhačky F16, neprebehli. SNS od začiatku len presadzovala predĺženie abonentskej dohody,“ tvrdí Naď.

„Vyzývame predsedu vlády a tiež Bezpečnostnej rady Petra Pellegriniho, aby nariadil stiahnutie obidvoch dokumentov zo zajtrajšieho rokovania Bezpečnostnej rady SR, keďže opäť reálne hrozia veľmi nehospodárne a nezmyselné výdavky v rezorte obrany vo výške ďalších viac ako 650 miliónov eur,“ vyzval Naď premiéra Pellegriniho.

Za nás hovoria výsledky, bráni sa rezort 

"Za nás hovoria výsledky, čiže nová moderná technika pre vojakov, historicky najväčšia reálna modernizácia ozbrojených síl, viac výcvikových aktivít, 13. a 14. platy pre vojakov a zamestnancov rezortu, pripravený atraktívnejší systém odmeňovania. Toto všetko sa už prejavilo aj v štatistike odchodovosti a prijímania nových ľudí, z ktorej je zrejmé, že sme zastavili trend odchodovosti vojakov a v minulom roku sme ich viac prijali, ako ich odišlo. Ak niekto tvrdí v rámci uvedených tém opak a neštíti sa zneužívať obranu Slovenskej republiky na uspokojenie svojich politických ambícií, je nám to iba ľúto," uviedla v reakcii hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:16