StoryEditor

Bratislavu čakajú najrozsiahlejšie obmedzenia v histórii. Vallo ukázal, ako chce predísť dopravnej katastrofe

21.01.2019, 10:55
Autor:
ČTKČTKlmlm
Najväčší nápor dopravy bude na ulici Gagarinova a Landererova.

Vo februári bude kompletne uzavretá ulica Mlynské Nivy a niektoré zjazdy z Prístavného mosta. O výrazných dopravných obmedzeniach dnes informoval na brífingu primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Kritickým bude najmä prvý polrok, kedy dôjde k úplnej uzávere časti Mlynských nív a niektorých zjazdov z Prístavného mosta. Najväčší nápor dopravy bude na uliciach Gagarinova a Landererova.

Riešenie je radikálne

Primátor prezentoval viacero opatrení, ako sa dá zabrániť očakávanej dopravnej katastrofe. Cieľom kampane, ktorú mesto spustí už o pár dní, je počas týchto obmedzení dostať ľudí do MHD. Ide o najrozsiahlejšie obmedzenia v histórii.

"MHD sa dostane človek do svojho cieľa rýchlejšie ako autom. Rýchlosť je veľmi dôležitá a pokladáme ju za veľké lákadlo," hovorí Vallo.

Na porovnanie: Počas obmedzení bude na frekventovanej Gagarinovej v jednom jazdnom pruhu previezť 900 ľudí autom a až 4700 ľudí MHD.

"Bude to mať negatívny dopad v celej východnej časti Bratislavy. Riešenie je pomerne radikálne a jeho úspech, či neúspech závisí na tom, ako na neho zareagujú Bratislavčania. Mestská hromadná doprava sa dostane do cieľa rýchlejšie ako auto," povedal Vallo.

Magistrát počas dopravných obmedzení uprednostní práve hromadnú dopravu, pre ktorú vyhradí viac jazdných pruhov. Už vlani bola posilnená regionálna železničná a autobusová doprava do Bratislavy.

"Očakávame, že to, čo dnes zažívame ako najhoršiu dopravnú situáciu so zápchami ráno a večer, bude počas celého dňa," uviedol starosta Ružinova Martin Chren. Dodal, že v prípade výrazného zhoršenia dopravy môže byť tiež ohrozený zvoz odpadu do mestskej spaľovne či poznačí prevádzku rafinérie Slovnaft.

Šesť mesiacov

Polícia informovala, že do Bratislavy povolá hliadky aj z iných regiónov krajiny a že na monitorovanie dopravy nasadí vrtuľník.

Prvá časť nového vonkajšieho obchvatu Bratislavy D4 spolu s rýchlostnou cestou R7 od mesta na juhovýchod krajiny zahŕňa výstavbu takmer 60 kilometrov nových ciest. Po ich dokončení by už tranzitná doprava nemala prechádzať mestom, ako je tomu v súčasnosti. Po vybudovaní autobusovej stanice a okolitých stavieb zase vznikne nový mestský bulvár.

Vplyv výstavby spomínaných projektov na dopravu sa podľa Valla bude postupne znižovať. Najväčšie dopravné obmedzenia potrvajú šesť mesiacov.

Vallo uviedol, že spomínané obmedzenia kvôli obom veľkým stavbám nemuseli nastať súčasne, ak by bývalé vedenie mesta kvôli minuloročným komunálnym voľbám nepopulárne opatrenia v doprave neodďaľoval.

Zástupca staviteľa obchvatu Bratislavy Zdeněk Krejčí povedal, že firma bola pripravená na práce v príslušných oblastiach už vlani v septembri.

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 05 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:01