StoryEditor

Danko telefonicky vyčítal rektorovi UK ostrú kritiku. Mám posudok z Brna, bránil sa

18.01.2019, 16:30
Autor:
lmlmchocho
Druhý najvyšší ústavný činiteľ rektorovi našej najstaršej univerzity povedal, že sa nepovažuje za plagiátora.

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko reagoval na kritické vyhlásenie Univerzity Komenského v Bratislave telefonátom jej rektorovi Karolovi Mičietovi. Ten to potvrdil pre Denník N. HN oslovili aj Dankovho hovorcu Tomáša Kostelníka, ktorý tlmočil, že šéf parlamentu sa k tomu nechce vyjadrovať.

Danko v telefonickom rozhovore, ktorý sa udial vo štvrtok po zverejnení vyhlásenia, vyjadril nespokojnosť s ostrou kritikou zo strany školy na jeho adresu.

Danko má znalecný posudok

"Povedal, že má znalecký posudok z Brna, že tam (v rigoróznej práci - pozn. red.) citoval veci a že to, čo sa my vyjadrujeme k práci komisie, nie je presne uvedené. Že on môže doložiť, že všetky zdroje uviedol," priblížil Mičieta.

Druhý najvyšší ústavný činiteľ rektorovi našej najstaršej univerzity povedal, že sa nepovažuje za plagiátora a vytkol mu, že ho škola v stanovisku označuje za "príklad hodný zavrhnutia".

Mičieta tvrdí, že sa s Dankom nepozná a že mu predseda parlamentu zavolal prvýkrát.

Tvrdia, že nerešpektoval etické pravidlá

Zo štvrtkového vyhlásenia univerzity k záverom komisie vyplýva, že Danko pri písaní svojej rigoróznej práce podľa nej nerešpektoval tie elementárne etické pravidlá, ktoré na akademickej pôde platia už po stáročia.

Účelová komisia Akademického senátu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici vytvorená na preskúmanie podozrení z plagiátorstva rigoróznych prác na univerzite 11. januára na zasadnutí konštatovala, že medializovaná dvojica rigoróznych prác "obsahuje časti, ktoré sú oproti zdrojovej literatúre mierne upravené, väčšina častí však rovnako vykazuje vysokú mieru zhody so zdrojovou literatúrou, miestami je zachované členenie kapitol a podkapitol pôvodných zdrojov".

Už skôr sa ohradili

Ešte pred zverejnením informácie, že Danko telefonoval Mičietovi, sa v piatok Univerzita Komenského ohradila voči interpretáciám svojho štvrtkového kritického vyjadrenia.

"Univerzita Komenského v Bratislave svojím štvrtkovým vyhlásením nijako nemienila vstúpiť do debát na domácej politickej scéne a ohradzuje sa voči interpretáciám, ktoré jej tento zámer podsúvajú," uviedlo vedenie univerzity. Napriek snahám o jej politizáciu Univerzita Komenského prosí spoločnosť, aby rešpektovala a ctila zásadu apolitickosti akademickej pôdy.

Ide o krádež duševného vlastníctva

V súvislosti s kauzou okolo Dankovej rigoróznej práce sa Paneurópska vysoká škola "rozhodne a dlhodobo hlási, osobitne pod novým vedením, k dodržiavaniu etických pravidiel platných aj v akademickom prostredí."

"Každému človeku musí byť jasné, že opisovanie a neuvádzanie zdroja a autora je krádež duševného vlastníctva," zdôrazňuje sa v stanovisku školy.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:30