TASR - Adriána Hudecová
StoryEditor

Bývalý sudca Radačovský, ktorý vyzval Kisku k odstúpeniu, bude kandidovať za kotlebovcov

18.01.2019, 13:05
Autor:
TASRTASRmahomaho
Miroslav Radačovský rozhodoval v kauze pozemkov vo Veľkom Slavkove, v ktorej vystupoval aj prezident Andrej Kiska.

Bývalý sudca Miroslav Radačovský, známy z kauzy tzv. tatranských pozemkov, bude nestraníckym kandidátom ĽSNS v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Informoval o tom v piatok v Banskej Bystrici predseda strany Marian Kotleba.

"Štyridsať rokov som slúžil SR a rozhodoval v jej mene a myslím si, že som nerozhodoval zle...Dospel som k záveru, že kto iný, a samozrejme i tí ďalší, bude schopný zastupovať záujmy Slovenska v EP. Chcem byť v EP a hájiť národné záujmy Slovenska a slúžiť vlasti," uviedol Radačovský.

Miroslav Radačovský sa dostal do povedomia verejnosti koncom minulého roka, kedy rozhodol v kauze pozemkov vo Veľkom Slavkove, v ktorej vystupoval aj prezident Andrej Kiska.

​Sudca rozhodol v prezidentov neprospech a pre médiá neskôr hovoril o tom, že na mieste prezidenta by skončil.

„Keby ja som bol prezidentom republiky a sudca, ktorýkoľvek iný, by zistil všetky skutočnosti a súvislosti tak ako ja, vzdám sa funkcie prezidenta republiky, nebudem sa uchádzať o žiadnu inú politickú funkciu, odídem do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja,“ povedal Radačovský.

Za svoje vyjadrenia si odniesol vlnu kritiky od verejnosti, prezidenta ale aj ministra spravodlivosti. Sudca sa nakoniec krátko po rozhodnutí v Kiskovom prípade vzdal funkcie.

Reakcia prezidenta Kisku na slová sudcu Radačovského:

S Radačovským je spojená aj drogová kauza. V jeho aute našli v lete 1999 pri cestnej kontrole 18 skladačiek so 16,8 gramami kokaínu a nelegáne držanú zbraň.

Súdny spor sa ťahal 12 rokov, počas ktorých ho žilinský súd trikrát uznal vinným. Súd ho napokon v roku 2012 oslobodil. Ako vtedy uviedla hovorkyňa súdu, skutky v konkrétnej situácii neboli trestnými činmi.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:36