StoryEditor

Lučanský prehovoril o vyšetrovaní vraždy Kuciaka: Niektoré informácie sú vecou taktiky. Musí sa dosiahnuť cieľ

16.01.2019, 23:00
O postupe vo vyšetrovaní v prípade vraždy Jána Kuciaka, sledovaní novinárov či pripravovanej reorganizácii Národnej kriminálnej agentúry sa HN rozprávali s policajným prezidentom Milanom Lučanským.

Ako ste spokojný s pokračovaním vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka?
Nedisponujem konkrétnymi informáciami, čo sa týka výsluchov, analýz a ďalších vecí, ktoré sú potrebné na to, aby sa tento trestný čin vysvetlil a našli sa objednávatelia, keďže vykonávateľov sa už podarilo nájsť a sú obvinení. Neviem povedať, či vyšetrovanie napreduje alebo nenapreduje, ale na nejakej mesačnej báze sa nechávam informovať kontrolnými orgánmi v tíme. Či všetko funguje a pracuje tak, ako má. Zatiaľ môžem len vyjadriť spokojnosť a veriť tomu, že ľudia, ktorí na tom pracujú, si vykonávajú svoju prácu, tak ako si ju vykonávať majú a dotiahnu to do konca.

Podľa medializovaných informácií indície vedú aj k Marianovi Kočnerovi. Smeruje vyšetrovanie k tomu, že ho obvinia z objednávky vraždy?
Z môjho pohľadu, čo sa týka vyšetrovania, sme tak v štvrtine cesty. Ako som už spomenul, boli obvinení vykonávatelia tohto skutku, teraz sa musíme dopracovať k objednávateľom, a to bude tá prvá polovica cesty, ktorú potrebujeme dosiahnuť. V ďalšej polovici sa bude musieť v spolupráci a súčinnosti polície ísť ruka v ruke s prokurátorom a dotiahnuť celú vec až pred súd. Tam uvidíme, ako dopadne hlavné pojednávanie, kde by mali títo ľudia dostať aj svoje tresty. Pre mňa bude celý tento prípad ukončený až v tomto konaní. Nechcem však fabulovať, kto je a kto nie je objednávateľ, nechcem predbiehať udalosti. Určite som ten, kto chce, aby sme objednávateľa našli, aby sa mu to preukázalo a bol za to odsúdený, no podľa mojich skúseností, ktoré siahajú ďaleko dozadu, niektoré dôkazy vyjdú najavo až niekedy na hlavnom pojednávaní, keď už páchatelia stoja zoči-voči spravodlivosti. Aj preto, že im už hrozí vysoký trest, tak veci menia a niektoré dopĺňajú. Respektíve treba ich došetriť v rámci konania, ktoré sa týka Policajného zboru. Je to živý proces a živá vec, keď človek niekedy zostane sám prekvapený a na niektoré veci príde aj počas hlavného pojednávania.


Stále platí téza, že objednávateľov mohlo byť viac?
Pracuje sa určite s viacerými hypotézami, že objednávateľ nemusel byť len jeden, ale mohli byť viacerí, a verím tomu, že vyšetrovanie to preukáže. Ak by boli viacerí, tak aj mieru, akým spôsobom a akým podielom participovali na tom, aby túto vec vykonali v takom rozsahu, v akom bola spravená.

Je alternatíva, že ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:22