StoryEditor

Lučanský prekope systém v NAKA. Prekážajú mu výhovorky podriadených

16.01.2019, 17:10
Podľa slov policajného prezidenta Národnú kriminálnu agentúru čaká reorganizácia. Milanovi Lučanskému prekážajú výhovorky podriadených a posvieti si aj na ich kompetencie.

Tibora Gašpara na čele polície vymenil Milan Lučanský a kompletná výmena čakala aj policajných viceprezidentov.

Personálne obmeny zastihli aj samotnú Národnú kriminálnu agentúru, ktorú opustil jej šéf Peter Hraško, ale aj riaditeľ protikorupčnej jednotky Robert Krajmer.

Ako Lučanský prezradil v rozhovore v HNtelevízii, pripravuje v jej štruktúrach aj ďalšie veľké zmeny.

Prekážajú mu výhovorky

O reorganizovaní NAKA sa špekuluje už dlhší čas. Lučanský prezradil, že sa sústredí najmú na zmenu organizačnej štruktúry. Z líniovej, teda systému založenom na presne daných kompetenciách nadriadených a podriadených, by chcel prejsť na teritoriálny.

Teda určiť kompetentnú osobu, ktorá by bola zodpovedná za daný región. Čím by sa vyhol aj výhovorkám podriadených, na ktoré sa sťažuje a radikálne ich chce obmedziť.

Keď poviem, že bude niekto zodpovedný za regióny ako je východ a bude komunikovať aj s krajskými riaditeľmi, ktorí sú na danom teritóriu, tak sa mi nemôže stať, že budem dostávať odpovede, ako: my nevieme, kto to je, to mne nepatrí a podobne. Jednoducho budem vyvodzovať personálnu zodpovednosť voči ľuďom, ktorí sú zodpovední za túto problematiku,“ povedal pre HN Lučanský.

Rektorka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská pre HN priblížila čo pojmom teritoriálna organizačná štruktúra Lučanský myslel.

Ide o to v tomto zmysle, aby sa všetko neriadilo z Bratislavy, ale aby dotyční boli zameraní na konkrétne regióny. Predpokladám, že to súvisí aj s problémami poľnohospodárov na východe Slovenska, ale aj s chápadlami talianskej mafie v týchto končinách,“ povedala odborníčka.

Vysvetlil dôvody

Uviedol, že tému reorganizácie má v pláne prerokovať s funkcionármi kriminálnej agentúry.

Keď sa budeme v rámci toho teritória baviť aj o iných veciach, kde sa stanú napríklad nejaké sériové lúpežné prepadnutia, budú tam fungovať organizované skupiny, tak bude na tom danom riaditeľovi, ktorý bude zodpovedný za toto teritórium, aby sa s týmito vecami vysporiadal, bez toho, aby rozprával, že mne na to nikto nedal pokyn a ja o tom neviem,“ ďalej dodal Lučanský.

Lučanského menovala za šéfa policajtov ministerka vnútra Denisa Saková minulý rok v máji. Od jeho nástupu došlo k viacerým personálnym obmenám.

Na post protizločineckej jednotky nastúpil Branislav Zurian a na čele Národnej kriminálnej agentúry skončil aj jej šéf Peter Hraško.

Toho stiahol z šéfovskej pozície samotný Lučanský po nejasnostiach ohľadom podaného trestného oznámenia na organizátorov pochodov Za slušné Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov 05 - Modified: 2024-04-13 13:44:42 - Feat.: - Title: Muž polial benzínom a zapálil jednu z brán pri Úrade vlády. Ku skutku sa priznal, teraz čelí obvineniu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:59