TASR - Pavol Zachar
StoryEditor

Chirurgom mozgu na Kramároch ostal jeden operačný stôl

15.01.2019, 21:25
Chýbajúce vybavenie by mala nemocnica podľa ministerstva obstarať do pol roka.

Hospodárske noviny prinášajú odpovede na otázky k téme nefunkčných operačných sál na bratislavskej neurochirurgii.

O čom píšu lekári a sestry v liste poslancom Národnej rady?

Personál Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava upozorňuje najmä na nevyhovujúci stav zdravotníckej techniky. Lekári, ktorí operujú pacientov s najťažšími prípadmi nádorov mozgu, ochorení mozgových ciev, či následkov úrazov, potrebujú na normálny chod kliniky aspoň tri operačné stoly. Dva staršie, ktoré slúžili zhruba dvadsať rokov, sa pred dvoma mesiacmi pokazili, špecialisti na ošetrovanie mozgu tak pracujú len pri jednom. Výmena zastaraného základného vybavenia chýba napriek tomu, že klinika o ňu žiada od roku 2017.

Lekári potrebujú aj neuronavigačné prístroje potrebné pri operáciách mozgu. Kým v minulosti mali tri, dnes funguje len jeden, ktorý však nie je vhodný na všetky výkony. Problémom kliniky je aj nedostatok personálu, hľadá až sedemnásť kvalifikovaných sestier. Pod list sa podpísalprednosta kliniky Andrej Šteňo, jeho zástupca Martin Novotný, hlavný odborník ministerstva pre neurochirurgiu Juraj Šteňo, či vedúca sestra kliniky Veronika Ruszinková.


Aký dopad majú problémy na pacientov?

Na kramárenskej neurochirurgii aktuálne operujú len na tretinový výkon, funkčný stôl je len na jednej z troch sál. „Z dôvodu absencie prístrojovej techniky sme dokonca museli odsúvať operácie a pacientov presúvať na iné pracoviská,“ píšu v liste lekári.

Vedenie Univerzitnej nemocnice vidí šírenie poplašnej správy, zdravotná starostlivosť je podľa neho zabezpečená. „Len čo sa riaditeľka nemocnice o situácii s operačnými stolmi dozvedela, situáciu bezodkladne riešila. Bola zriadená pracovná skupina, ktorá navrhla postup riešenia, ktorý bol konzultovaný aj s pánom docentom Šteňom a ktorý s navrhovaným riešením súhlasil," informovala hovorkyňa Eva Kliská, chýbajúce operačné stoly si chce nemocnica zatiaľ požičať, „výpožička bude trvať po dobu úspešne ukončeného procesu verejného obstarávania" dodala.

Neurochirurgickú kliniku majú aj nemocnice v Martine, Banskej Bystrici, Ružomberku a Košiciach. Najťažšie prípady však operujú práve na bratislavských Kramároch.


Koľko potrvá nákup nového vybavenia?

Techniku pre štátne nemocnice cenrálne obstaráva Ministerstvo zdravotníctva. V ideálnom prípade tento proces trvá tri mesiace, no len ak sa nevyskytnú problémy a námietky. Špecifikácie potrebných prístrojov dodáva rezortu nemocnica, nemôžu pritom byť žiadané také, ktoré by spĺňal len jeden konkrétny model potrebného prístroja. Práve to má byť problém aj pri obstarávaní operačných stolov pre bratislavskú neurochirurgiu. Ministerstvo odmieta, že by sa o problém bratislavskej kliniky nezaujímalo, nedostatky v požiadavkách navrhlo nemocnici upraviť, "UNB aktuálne realizuje obstarávanie operačných stolov pre všetky pracoviská UNB s predpokladom dodania najneskôr do konca prvého polroka tohto roka. Aktuálne boli zo strany MZ SR spripomienkované spresnené špecifikácie a súťažné podklady a následne môže UNB v obstarávaní pokračovať," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Na bratislavskú neurochirurgiu boli podľa ministerstva na jeseň dodané aj monitory vitálnych funkcií, RTG prístroje, C-ramená, klasické odsávačky, chirurgicky ultrazvukový aspirator – odsávačka CUSA či zariadenie na ohrev pacienta.


Ako na list reagovali poslanci?

O liste v pondelok informovala členka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková z SaS, „prípad je veľmi čerstvý, ale treba ho podrobne analyzovať a sledovať. Preto budem iniciovať zvolanie mimoriadneho zasadnutia zdravotníckeho výboru za účasti všetkých strán, kde si vypočujeme ich postoje," avizovala.

Mimoriadne zasadnutie môže zvolať predseda výboru, ktorým je Štefan Zelník z SNS. Ten viedol, že o probléme vie, riešiť by ho však malo vedenie nemocnice a ministerstvo. Dodal, že má s ministerkou Andreou Kalavskou naplánované stretnutie.


Chýba vybavenie aj ďalším podobným pracoviskám?

Neurochirurgická klinika Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach má k dispozícii tri operačné stoly a všetky sú pomerne nové - najnovší z roku 2017 a najstarší v roku 2008. Kliniku plánujú v prvom štvrťroku ďalej zlepšovať, „je to nutné z dôvodu nárastu počtu operačných výkonov a z dôvodu zastaralosti doterajšieho vybavenia ako operačný mikroskop, ultrazvukový prístroj, prenosné RTG zariadenie. Súčasne by mala v prvom kvartáli klinika dostať nové zariadenia, ktoré doteraz nemala, ako endoskopickú vežu pre mozgové a chrbticové operácie,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ivana Stašková.

Neurochirurgická klinika Univerzitnej nemocnice v Martine aktuálne využíva jeden operačný stôl, informovala hovorkyňa Katarína Kapustová, „operačnú sálu máme vybavenú pojazdným RTG prístrojom, neurochirurgickým operačným mikroskopom, ultrazvukovým aspirátorom, intraoperačným neuromonitoringom a neuronavigáciou s intraoperačnou fúziou MR a USG obrazu. V prípade potreby si vieme zabezpečiť endoskopickú vežu“. Klinika má dostatok personálu, rozšíriť svoje kapacity by dokázala sprevádzkovaním druhej operačnej sály.

Ďalšie oslovené nemocnice na otázky o technickom vybavení neurochirurgických kliník neodpovedali.

01 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 02 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 03 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 04 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 05 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:39