StoryEditor

Čižnár odvolal svojho námestníka, ktorý bol v kontakte so Zsuzsovou

15.01.2019, 12:48
Autor:
pkpkchocho
O ďalšej budúcnosti Reného Vaneka na prokuratúre sa rozhodne v najbližších dňoch.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odvolal svojho námestníka pre netrestný úsek Reného Vaneka z funkcie. O jeho ďalšej budúcnosti na prokuratúre sa rozhodne v najbližších dňoch. Informuje o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Dôvodom sú medializované informácie, ktoré si generálny prokurátor overil z viacerých zdrojov. Takéto konanie považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nezlučiteľné s funkciou námestníka generálneho prokurátora, ktorá je jednou z najvyšších funkcií v rámci rezortu prokuratúry," napísala Predajňová v stanovisku.

Vanek vyjadril ľútosť

Vanek udržiaval komunikáciu s Alenou Zsuzsovou, ktorá je obvinená z prípravy vraždy novinára Jána Kuciaka. Generálneho prokurátora o kontakte so Zsuzsovou neinformoval ani po jej zadržaní.

Pre HN Vanek povedal, že zatajenie komunikácie so Zsuzsovou považuje za chybu a ľutuje to. Potvrdil zároveň, že ho vo funkcii dočasne nahradí Richard Dukes.

"Ja som iba rád, že pán generálny prokurátor Čižnár nestratil súdnosť. Ľudia nemôžu dôverovať orgánom činným v trestnom konaní, keď sú na vedúcich pozíciách takíto ľudia ako René Vanek," reagoval na rozhodnutie šéfa prokuratúry líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Neriešili pracovné veci, bránil sa

Vaneka oslovila cez správu na Facebooku približne v roku 2013 neznáma žena. "Prvý kontakt odôvodnila tým, že mám peknú motorku," povedal pre Denník N Vanek, ktorý na sociálnej sieti zverejnil fotky na motorke.

Dodal, že od tej chvíle si raz za čas napísali. Zsuzsová používala prezývku Ali Ajuška. "Nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku, ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol," uviedol.

Ich posledná komunikácia je z 28. septembra, teda tri dni pred jej zadržaním. Vanek sa obhajuje tým, že nikdy so Zsuzsovou neriešil pracovné veci. Čižnárovi to neoznámil, pretože to nepovažoval za konflikt záujmov.

Bol aj na brífingu k vyšetrovaniu vraždy

"S prípadom vyšetrovania vraždy Kuciaka som z titulu svojej funkcie nikdy neprišiel do styku, ani som naňho nemal vplyv, keďže v mojej pôsobnosti je netrestný úsek a ekonomický odbor," povedal Vanek, ktorý sa 9. mája zúčastnil aj na brífingu Čižnára a prvého námestníka Petra Šufliarskeho k prípadu vraždy Kuciaka.

Vanek sa bráni, že na tlačovej besede zastupoval Jozefa Szabóa, ktorý má v kompetencii konanie vo veci Dobroslava Trnku, pre prípad, že by sa naň novinári pýtali.

Čižnár ho vymenoval v auguste 2013

Generálny prokurátor následne už požiadal Vaneka o vysvetlenie. Prokuratúra však deklarovala, že Vanek vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej nemá, ani nemal vplyv na vyšetrovanie.

Generálny prokurátor vymenoval do funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora Vaneka 8. augusta 2013. Vanek dovtedy pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave vo funkcii námestníka. Predtým pracoval na okresných prokuratúrach v Senici a Malackách.

V roku 1996 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Rok nato sa stal právnym čakateľom na Okresnej prokuratúre v Malackách. V rokoch 1999-2001 pôsobil ako prokurátor Okresnej prokuratúry v Malackách a v rokoch 2001–2004 bol na tejto prokuratúre námestníkom.

Od roku 2004 zastával funkciu prokurátora Okresnej prokuratúry v Senici. Od roku 2005 až do roku 2013 pracoval ako námestník krajského prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:11