StoryEditor

Zsuzsová bola v kontakte aj s Čižnárovým námestníkom. Bol na brífingu ohľadne vraždy Kuciaka

14.01.2019, 16:30
Autor:
TASRTASRlmlm
René Vanek generálneho prokurátora o kontakte s Alenou Zsuzsovou neinformoval, a to ani po jej zadržaní.

Medzi ľuďmi, s ktorými mala komunikovať obvinená z vraždy Jána Kuciaka Alena Zsuzsová, bol aj námestník Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára pre netrestný úsek René Vanek.

Informáciu priniesol Denník N. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa o kontakte terajšieho povereného námestníka pre netrestný úsek Reného Vaneka dozvedel až dnes," tvrdí hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Čižnár sa vyjadrí v utorok

Vanek Čižnára dodnes o kontakte so Zsuzsovou neinformoval, a to ani po jej zadržaní. "V tejto súvislosti si generálny prokurátor Jaromír Čižnár zavolal povereného námestníka Reného Vaneka a požiadal ho o vysvetlenie," informovala Predajňová o krokoch šéfa prokuratúry s tým, že Čižnár zajtra oznámi svoje rozhodnutie.

Predajňová v stanovisku však zdôrazňuje, že Vanek nemal vplyv na vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy, keďže pôsobí na netrestnom úseku činnosti prokuratúry.

Vanek sa bráni

Vanek priznal, že ho približne v roku 2013 oslovila cez správu na Facebooku neznáma žena. "Prvý kontakt odôvodnila tým, že mám peknú motorku," povedal Vanek, ktorý na sociálnej sieti zverejnil fotky na motorke.

Dodal, že od tej chvíle si raz za čas napísali. Zsuzsová používala prezývku Ali Ajuška. "Nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku, ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol,” hovorí námestník.

Podľa Denníka N je ich posledná komunikácia z 28. septembra, teda tri dni pred jej zadržaním. Vanek sa obhajuje tým, že nikdy so Zsuzsovou neriešil pracovné veci. Čižnárovi to neoznámil, pretože to nepovažoval za konflikt záujmov.

Bol aj na tlačovke k vražde Kuciaka

"S prípadom vyšetrovania vraždy Kuciaka som z titulu svojej funkcie nikdy neprišiel do styku, ani som naňho nemal vplyv, keďže v mojej pôsobnosti je netrestný úsek a ekonomický odbor. V prospech pána Kočnera som ako prokurátor nikdy nič nepodnikol, skôr naopak, nakoľko som ho vždy považoval za závadovú osobu," povedal Vanek. Ten sa 9. mája zúčastnil aj na brífingu Čižnára a prvého námestníka Petra Šufliarskeho.

Na tlačovej besede v máji som bol len pre prípad, že by sa novinári pýtali aj na stav disciplinárneho konania vo veci Dobroslava Trnku. Zastupoval som doktora Szabóa, ktorý má vec v kompetencii a nebol na pracovisku,” hovorí Vanek.

René Vanek (vľavo), Jaromír Čižnár a Peter Šufliarsky René Vanek (vľavo), Jaromír Čižnár a Peter Šufliarsky TASR

Zľava: ​René Vanek, Jaromír Čižnár a prvý námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky.

Matovič vyzýva Čižnára

Šéf OĽaNO Igor Matovič po týchto informáciách vyzval Čižnára, aby voči svojmu námestníkovi vyvodil zodpovednosť.

Námestník generálneho prokurátora Vanek pred vyšetrovateľmi úmyselne zatajil svoju aktívnu komunikáciu s objednávateľkou vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Alenou Zsuzsovou. Je škandalózne, že táto komunikácia prebiehala až do zadržania objednávateľky! Takéto konanie považujeme za neakceptovateľné a nezlučiteľné s výkonom funkcie akéhokoľvek prokurátora, nie to ešte s výkonom funkcie námestníka generálneho prokurátora.“

Spomína sa aj Glváč, Lipšic či Danko

Zsuzsová ako svojich známych či priateľov označila aj bratislavského župana Juraja Drobu alebo predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka.

Droba tvrdí, že bol jedným z cieľov, podobne ako napríklad šéf opozičnej strany Sme rodina Boris Kollár.

Deklaruje, že s obvinenou sa nestretol a nepozná sa s ňou, komunikovali len elektronickou formou. Danko odmieta akúkoľvek komunikáciu so Zsuzsovou, ako tvrdí, v živote sa s ňou nestretol a ani ju nevidel.

V minulom roku sa objavila komunikácia obvinenej aj s právnikom a bývalým ministrom vnútra a ministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom.

Ten to však označil za podvrh a diskreditačnú kampaň. Podľa Denníka N takúto komunikáciu vyšetrovatelia zatiaľ neobjavili.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:17