StoryEditor

Šefčovič sa ešte nerozhodol. V Smere považujú jeho kandidatúru za hotovú vec

14.01.2019, 09:39
Autor:
klklpkpk
Eurokomisár tvrdí, že svoje rozhodnutie oznámi v priebehu pár dní.

Eurokomisár Maroš Šefčovič je možným kandidátom vládneho Smeru na prezidenta. V strane sa o tom už hovorí ako o hotovej veci, samotný Šefčovič však povedal, že ešte nie je rozhodnutý. 

Pre Smer je to hotová vec

V strane s ním  už počítajú. "Bude kandidátom Smeru, je to na 99,9 percenta isté. Považuje sa to za hotovú vec" povedal pre HN zdroj z prostredia Smeru. 

Šefčovičova hovorkyňa uviedla, že eurokomisár sa definitívne ešte nerozhodol a že jeho vyjadrenia možno očakávať v priebehu týždňa.

Samotný Šefčovič však ešte minulý týždeň priznal, že sa touto témou zaoberá a jeho rozhodnutie príde čoskoro.  "Počas celého posledného roka som registroval hlasy, ktoré volali po tom, aby som zvážil svoju kandidatúru na prezidenta a musím povedať, že hlavne v posledných dňoch bola táto komunikácia oveľa intenzívnejšia," povedal pre TASR s tým, že potrebuje ešte pár dní čas na rozhodnutie. 

Eurokomisár zároveň naznačil, aké charakteristiky by podľa neho mal nový prezident spĺňať. "Vo všetkých tých rozhovoroch zaznieval apel, aby ten budúci prezident mohol čo najviac prispievať k celospoločenskému zmieru, aby garantoval jednoznačné ukotvenie slovenska v modernej prosperujúcej Európe a posilňoval postavenie Slovenska v zahraničí. Myslím si, že bez ohľadu na moje rozhodnutie, by to mali byť kľúčové charakteristiky budúceho prezidenta."

Šefčovič však svoje rozhodnutie nechce uponáhľať. "Všetci rozumejú, že ide o veľmi závažný krok, ktorý bude mať veľký vplyv na Slovensko, ktorý bude mať vplyv na moju veľmi intenzívnu prácu, ktorú momentálne vykonávam. Takisto to bude mať priamy dopad na moju rodinu a moju budúcnosť osobne," povedal eurokomisár pre energetiku. 

Ak by sa rozhodol kandidovať, bude sa musieť riešiť jeho pozícia v štruktúrach Európskej únie. Ako uviedol, bude musieť požiadať o takzvanú volebnú dovolenku a jeho súčasné kompetencie sa budú musieť prerozdeliť. 

Šefčovič je služobne najstarším členom exekutívy EÚ, do ktorej sa dostal ešte počas prvého mandátu Josého Manuela Barrosa, keď nahradil svojho predchodcu Jána Figeľa.

Množstvo kandidátov

Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov. Nateraz sa ohlásili:

  • Béla Bugár (Most-Híd)
  • Robert Mistrík (s podporou SaS a Spolu)
  • Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik)
  • Eduard Chmelár (politický analytik)
  • Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko)
  • Milan Krajniak (Sme rodina)
  • Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.)
  • Marian Kotleba (ĽSNS)
  • František Mikloško (expolitik KDH)
  • Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody)
  • Bohumila Tauchmannová (podnikateľka)
  • Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) 
  • Gabriela Drobová ( dramaturgička a riaditeľka módnej televízie)

Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15-tisíc občanmi.

Prvé kolo prezidentských volieb je stanovené na 16. marca, prípadné druhé kolo na 30. marca.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-20 18:44:54 - Feat.: - Title: Moju pozíciu v Európskej komisii nemožno spájať s údajným pozastavením európskych platieb, tvrdí Šefčovič 03 - Modified: 2024-02-08 12:09:35 - Feat.: - Title: Riešenia pre poľnohospodársku politiku Európskej únie treba hľadať aj s farmármi, vyhlásil Šefčovič 04 - Modified: 2024-01-24 21:11:41 - Feat.: - Title: "Šéfka exekutívy sa na neho spolieha". Pellegrini podporí opätovnú nomináciu Šefčoviča na eurokomisára 05 - Modified: 2023-12-25 11:14:29 - Feat.: - Title: Únia vyplatila z modernizačného fondu vyše dve miliardy eur na energetické systémy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:21