StoryEditor

Danko si na svoju obhajobu vyhradil necelé dve minúty. Potom z tlačovky odišiel

11.01.2019, 13:37
Autor:
TASRTASR
Danko si na obhajobu rozhodnutia komisie vyčlenil necelé dve minúty. Novinárom nedovolil klásť otázky.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) berie na vedomie správu účelovej komisie Akademického senátu (AS) Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Zdôraznil, že v celom texte nie je spomenuté slovo plagiát. Ďakuje komisii, že nevydala voči nemu účelový rozsudok.

​"Oceňujem, že komisia konštatuje, že moje rigorózne konanie prebehlo v súlade s platnými predpismi, a že nebol porušený žiadny zákon. V celom texte však nie je spomenuté slovo plagiát, ktoré si moji oponenti tak veľmi želali. Verejne ďakujem komisii a senátu UMB, že nepodľahli tlaku médií a politikov a nevydali voči mne účelový rozsudok," vyhlásil Danko na piatkovom brífingu.

​Účelová komisia Akademického senátu (AS) Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici vytvorená na preskúmanie podozrení z plagiátorstva rigoróznych prác na UMB v piatok na zasadnutí AS konštatovala, že medializovaná dvojica rigoróznych prác "obsahuje časti, ktoré sú oproti zdrojovej literatúre mierne upravené, väčšina častí však rovnako vykazuje vysokú mieru zhody so zdrojovou literatúrou, miestami je zachované členenie kapitol a podkapitol pôvodných zdrojov".​

Komisia rozhodla o Dankovej rigoróznej práci 15:06 Danko odišiel z tlačovky Andrej Danko si na svoju obhajobu vyhradil necelé dve minúty. Potom z tlačovky odišiel. 15:03 Danko sa bráni V celom texte nie je ani raz zmienené slovo plagiát, ktoré si moji oponenti tak veľmi žiadali, hovorí Andrej Danko o rozhodnutí komisie o jeho rigoróznej práci. 15:01 Andrej Danko začína svoj brífing. 14:25 Renáta Hall: Danko by mal odstúpiť Odborníčka na vysoké školstvo Renáta Hall pre HN povedala, že napriek tomu, že vo vyhlásení akademickej komisie UMB sa neuvádza slovo plagiát, to ako komisia popisuje porušenia akademickej etiky v rámci rigoróznej práce Andreja Danka je to, čo sa vo vyspelom svete nazýva plagiátom. "Pre rozvoj akademickej etiky a kvalitnej vedy je tiež dôležité, aby Andrej Danko odstúpil, ktorý svojím konanim posilneným politickou dôležitostou jeho pozície tak etike ako aj slovenskému vysokému školstvu a vede škodí." 14:10 Je to plagiát. Bola tu klika, ktorá kryla práce, ako je tá Dankova, tvrdí vysokoškolský učiteľ z UMB

12:29 Reakcia Igora Matoviča "Ja by som sa ho netradične chcel zastať, lebo Andrej Danko nesfalšoval túto prácu. On ukradol túto sfalšovanú prácu," hovorí Igor Matovič. 12:26 Reakcia Sulíka „Chýba už len to, aby tento klamár a podvodník kandidoval za prezidenta. Takých prezidentov „potrebujeme“. Andrejovi Dankovi dávame čas, aby pozbieral zvyšky slušnosti a sám z funkcie predsedu NR SR odišiel. V opačnom prípade zvážime jeho ďalšie odvolávanie v parlamente. Zároveň sa pýtame koaličných partnerov zo strán Smer-SD a najmä Most-Híd, či sú skutočne ochotní akceptovať ako predsedu parlamentu a druhého najvyššieho ústavného činiteľa človeka dokázateľne usvedčeného z plagiátorstva," píše sa v reakcii Richarda Sulíka. 12:25 Zasadnutie Akademického senátu sa skončilo. 11:56 Danko bude mať brífing Andrej Danko bude mať brífing po rozhodnutí Akademického senátu UMB, čas ešte nie je známy, informoval jeho hovorca Tomáš Kostelník. 11:52 Závažné porušenia etiky Akademický senát s poľutovaním skonštatoval, že v sledovanom období v rokoch 1999-2010 došlo k závažným porušeniam etiky pri vypracovávaní rigoróznych prác na Právnickej fakulte UMB. 11:47 Podľa podpredsedu akademického senátu je zákon o odoberaní vysokoškolských titulov nedostatočný, pretože neumožňuje školám napraviť chybu, keď ju dodatočne zistia. 11:40 Keď vznikli tie práce, neboli legislatívne a ani iné možnosti na to, aby sa práce kontrolovali tak, ako je tomu dnes, vyhlásil Hužvár.
11:37 Akademický senát považuje problematické skúmané práce za zlyhanie jednotlivca.
10:51 Práce mali rovnakého oponenta aj predsedu komisie Práca Andreja Danka sa zhoduje s inou rigoróznou prácou. Práce pritom mali rovnakého oponenta a aj predsedu komisie. Potvrdil to Akademicky senát, mená zverejniť nechcú. 10:48 Členovia komisie konštatujú, že univerzita by mala prevziať zodpovednosť ako celok. 10:41 Nikto z členov vtedajšej komisie už nie je zamestnancom Univerzity Mateja Bela. 10:41 "Úlohou komisie nie je nahrádzať rigoróznu komisiu" Úlohou komisie nie je nahrádzať rigoróznu komisiu, tvrdí Miroslav Hužvár z Ekonomickej fakulty 10:35 Miroslav Hužvar z Ekonomickej fakulty tvrdí, že z informácií, ktoré má zo správy, a bol by pri takejto práci oponentom, by ju neodporučil pustiť na obhajobu. 10:33 63 strán sa zhoduje "Zistili sme, že 63 strán v práci Andreja Danka obsahuje zhody zo zdrojovou literatúrou." 10:29 Komisia zámerne nepoužívala pojmy, ktoré zákony nepoznajú - teda kompilát alebo plagiát, tvrdí člen komisie.
"Netrúfame si, nedovolíme si prekročiť tú hranicu, že by sme sami definovali tieto pojmy."
10:25 Otvorená diskusia Je otvorená diskusia. Jeden z členov senátu sa pýta, prečo kontrolovali práce z rokov 1999-2010 a nie aj ďalšie.
Predseda účelovej komisie profesor Vladimír Janiša tvrdí, že prioritne sa zamerali na práce, ktoré sa odovzdávali v čase, keď ešte neexistoval centrálny register záverečných prác.
10:22 Rokovanie pokračuje Členovia akademického senátu sa vrátili späť na zasadnutie po preštudovaní správy od účelovej komisie. So správou sa oboznamovali viac ako hodinu. Pokračuje rokovanie. 09:34 Konštatujú formálne nedostatky V správe sa nekonštatuje, či rigorózna práca mala prejsť cez komisiu. Konštatujú skôr formálne nedostatky. 09:31 Preberajú celé odseky Vo vyhlásení sa ďalej konštatuje, že v prípade oboch rigoróznych prác presahuje rozsah použitia zdrojov rámec odôvodnených účelom citácie (obaja autori preberajú z použitých zdrojov celé odseky či kapitoly bez toho, aby ich správnym spôsobom citovali alebo aspoň parafrázovali). 09:23 Komisia neskloňuje slovo plagiát Z textu vyhlásenia je zrejmé, že práce neboli v poriadku. Účelová komisia však neskloňuje slovo “plagiát.”
09:21 Niektoré citácie nie sú správne Dôležitá informácia v správe: Obe rigorózne práce nepoužívajú len krátku časť použitého zdroja vo forme citácie, pričom citácie, ktoré v prácach možno nájsť, nie sú utvorené správne, a to ani ako parafrázy. 09:20 Senát prerušil rokovanie Akademicky senát prerušil rokovanie. Jeho členovia majú teraz 30 minút na oboznámenie sa so správou účelovej komisie. Novinári majú k dispozícii vyhlásenie účelovej komisie. 09:19 Pri medializovanej dvojici prác komisia konštatuje, že obe rigorózne konania prebehli v súlade s platnými predpismi, píše sa vo vyhlásení.
Obidve práce však obsahujú časti, ktoré sú oproti zdrojovej literatúre mierne upravené, väčšina častí však rovnako vykazuje vysokú mieru zhody so zdrojovou literatúrou.
09:18 Dankova práca sa zhoduje s ďalšou Komisia priznáva, že práca Andreja Danka sa zhoduje aj s ďalšou prácou. 09:09 Zasadnutie sa začalo Zasadnutie akademického senátu začalo. Jediným bodom je rozhodnutie účelovej komisie.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 04 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 05 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:42