TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Meteorológovia upozorňujú na snehové jazyky, záveje a na silný mráz

10.01.2019, 19:16
Autor:
TASRTASR
V noci môže klesnúť teplota na strednom Slovensku až na mínus 17 stupňov Celzia.

Sneh je na celom území Slovenska, pridáva sa k nemu vietor, a tak sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na ne Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pre takmer celé územie vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Varuje aj pred mrazom.

"Keďže sneh je všade a už sa výrazne rozfúkava severný vietor, treba očakávať, že sa budú vytvárať aj snehové jazyky a záveje. Situácia bude najhoršia na juhovýchode Slovenska, kde je osem až 15 centimetrov snehu a silný vietor (s priemernou rýchlosťou 20 až 45 kilometrov za hodinu) tu bude fúkať najdlhšie, až do zajtrajšieho poludnia," píše SHMÚ na sociálnej sieti.

Najslabší vietor bude podľa predpovede na strednom Slovensku, no ojedinele sa môžu vytvárať snehové jazyky aj tam, najmä na horských priechodoch.

"O to významnejšie tu však bude v studenom vzduchu klesať teplota, čo sa deje už aj v týchto chvíľach," uvádza SHMÚ. Pred šiestou hodinou podvečer tam bolo miestami okolo mínus desiatich stupňov Celzia.

"Pokles teploty bude ďalej pokračovať," informuje SHMÚ. Pre nízke teploty vydal výstrahu prvého stupňa. Podľa webstránky ústavu môže v noci klesnúť teplota na strednom Slovensku až na mínus 17 stupňov Celzia.

Na snehové jazyky a záveje upozorňuje vodičov aj Slovenská správa ciest (SSC). "Vplyvom silného vetra sa na cestách prvej aj tretej triedy vytvárajú vo vyšších polohách snehové jazyky a záveje," píše na webstránke zjazdnost.sk.

Informuje tiež, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na Slovensku sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Zjazdné sú aj cesty prvej, druhej a tretej triedy, povrch vozoviek je tam prevažne vlhký až mokrý, miestami, najmä v hornatejších oblastiach, pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu.

"Na cestách tretej triedy v lokalitách Námestovo a Trstená je na vozovke utlačený sneh hrúbky piatich až desiatich centimetrov. Miestami zľadovatený sneh hrúbky jedného až troch centimetrov je na cestách I/19 Horovce - Michalovce, II/552 Sirník - Maťovce a na cestách tretej triedy v okolí Turčianskych Teplíc a Hnúšte," dodáva SSC.

Zjazdné sú aj všetky horské priechody, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-04 15:17:52 - Feat.: - Title: V druhej polovici týždňa bude nadránom mráz, upozorňujú meteorológovia 03 - Modified: 2024-01-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Po letných horúčavách si obete vyžiadala aj extrémna zima. Mrazivé počasie v USA decimuje dopravu a zabilo desiatky ľudí 04 - Modified: 2024-01-18 13:53:23 - Feat.: - Title: Mrazivé počasie a problémy v Červenom mori už zasiahli kontajnerové terminály 05 - Modified: 2024-01-16 16:55:29 - Feat.: - Title: Mráz, vietor aj poľadovica. Meteorológovia vyhlásili na stredu viacero výstrah
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:20