StoryEditor

Vysoké školy budú môcť odoberať tituly udelené za plagiátorstvo, zákon by mal platiť aj spätne

09.01.2019, 12:44
Autor:
ČTKČTK
Strata titulu by mala od tohtoročného mája hroziť aj za vypracovanie záverečnej práce inou osobou.

Slovenská vláda dnes schválila návrh, ktorý umožní vysokým školám odoberať absolventom udelené tituly aj za plagiátorstvo pri záverečných prác.

Pri príprave opatrení sa Slovensko inšpirovalo podobnou českou právnou úpravou, uviedlo ministerstvo školstva. Podozreniu z čiastočného opísania rigoróznej práce čelí predseda parlamentu a koaličnej SNS Andrej Danko.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor s analytičkou pre vysoké školy Renátou Hall z novembra 2018:

Po schválení novely vysokoškolského zákona v parlamente budú môcť rektori odobrať titul napríklad v prípade, že absolvent bol odsúdený za vybrané trestné činy a protiprávnym konaním získal výhodu ohľadom splnenia podmienok na prijatie na štúdium alebo k jeho riadnemu ukončeniu.

Ide napríklad o trestné činy porušovania autorských a priemyselných práv, korupciu, podvod či vydieranie.

Strata titulu by mala od tohtoročného mája hroziť aj za vypracovanie záverečnej práce inou osobou.

Predloha zákona počíta s tým, že v stanovenej lehote bude možné odobrať aj tituly udelené v minulosti.

Z popredných slovenských politikov čelí podozreniu z plagiátorstva Andrej Danko. Šéfa parlamentu sa kvôli kauze vlani v novembri opozícia neúspešne pokúsila odvolať.

​Podľa Denníka N Danko vo svojej rigoróznej práci, na základe ktorej získal v roku 2000 titul doktora práv, okopíroval rozsiahle texty z učebníc a skrípt, bez toho, aby riadne uviedol použité zdroje.

Predseda parlamentu tvrdil, že rigorózna práca nemá parametre vedeckej práce a môže byť vypracovaná aj metódou kompilácie, čo odborníci v reakcii odmietli.

Dankovu rigoróznu prácu skúmala komisia príslušnej univerzity, výsledky by mali byť zverejnené tento piatok.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:14