TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Vallo: Všetky chodníky nedokážeme upratať, mrzí nás to

08.01.2019, 11:30
Autor:
klklTASRTASR
Primátori krajských miest vinia za súčasný stav tzv. chodníkovú novelu.

Podľa bratislavského primátora Matúša Valla nie je možné upratať všetky chodníky k spokojností ľudí. Uviedol to po rokovaní s ďalšími primátormi krajských miest v rámci Združenia K8. 

Primátori vinia za súčasný stav tzv. chodníkovú novelu, ktorú schválil parlament. Tým prešla údržba všetkých chodníkov na území miest na plecia samospráv. Predstavitelia krajských miest kritizovali najmä to, že sa na chystané zmeny nestihli pripraviť. 

"Takto sa legislatíva, ktorá ovplyvňuje život všetkých obyvateľov Slovenska robiť nemá a nesmie," kritizoval Vallo. Ako uviedol, len Bratislava má v správe 1,2 milióna metrov štvorcových chodníkov. Na to, aby ich údržbu dokázali v zime zabezpečiť bude podľa Valla potrebné vypísať nové súťaže na mechanizmy a najmä získať viac pracovníkov a financií. 

"Každý z nás čelí kritike občanov, že chodníky nie sú dostatočne upratané. Ak by existovala možnosť, že by sa to dalo zvládnuť, niekto z nás by na to prišiel," povedal primátor Bratislavy. Zároveň občanov poprosil o zhovievavosť. "Mrzí nás to," dodal. 

Krajskí primátori vyjadrili nespokojnosť aj s novelou zákona o hazardných hrách, ktorú prezident Andrej Kiska vetoval. Podľa nich táto novela uberá možnosť samosprávam regulovať hazard. "Prezident túto novelu nepodpísal a my vyzývame poslancov, aby veto prezidenta rešpektovali a za zákon opätovne nezahlasovali," skonštatoval Vallo.

Negatívne dôsledky hazardu vidia primátori v závislostiach, v negatívnych dosahoch na rodiny hráčov, sekundárnej kriminalite spôsobenej dlhmi, ale aj v tom, že herne vytvárajú v meste "mŕtve" zóny. Od ministerstva financií primátori žiadajú, aby pripravilo takú novelu zákona, ktorá umožní samosprávam rozhodnúť sa, či chcú alebo nechcú na svojom území herne či kasína.

Zároveň žiadajú, aby na toto rozhodnutie nebola potrebná petícia občanov. "Nevidíme dôvod, aby to bolo podmienené petíciou," spresnil Vallo. Asociácia zábavy a hier (AZAH) tvrdí, že novela ako celok je nastavená najregulačnejšie, ako kedy voči hazardu bola.

"Nemyslíme si, že je správne ju hádzať celú do koša preto, že prezident mal zopár výčitiek, ktoré sa dajú v druhom kole odstrániť. V novom zákone už bolo ďalšie množstvo opatrení, ktoré môžu mestá využívať vo svoj prospech," uviedla pre TASR hovorkyňa AZAH Dominika Lukáčová.

K8 upozornila aj na to, že mestská polícia nemôže využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, tak ako to robí štátna polícia. Problémy to spôsobuje napríklad pri regulácii parkovania.

"Boli by sme radi, keby aj obecná polícia mala objektívnu zodpovednosť a koho prichytí pri čine, zodpovedný bude ten, ktorý to auto vlastní, a nebude sa môcť vyhovárať na to, že ho riadil niekto iný," povedal primátor Trenčína Richard Rybníček. Primátori chcú tiež dosiahnuť, aby priestupca bol povinný odpovedať bez obštrukcií, tak ako musí v súčasnosti odpovedať štátnej polícii.

01 - Modified: 2024-04-07 12:35:10 - Feat.: - Title: Výsledky volieb v hlavných centrách: Krajské mestá ovládol Korčok, iný obraz poskytli tie okresné 02 - Modified: 2024-02-04 16:03:02 - Feat.: - Title: Prokurdská strana postaví do volieb v Istanbule vlastného kandidáta 03 - Modified: 2023-12-27 10:00:11 - Feat.: - Title: Máte záujem kúpiť na Slovensku byt? Takéto sú ceny (+ tabuľka) 04 - Modified: 2023-06-20 09:17:36 - Feat.: - Title: Najväčšie rezidenčné projekty na Slovensku: Pozrite sa, v ktorých mestách vyrastú stovky bytov 05 - Modified: 2023-05-16 16:26:23 - Feat.: - Title: Mesto Martin chce urobiť všetko pre to, aby novú nemocnicu postavili v termíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:28