StoryEditor

Fico poslal motivačný list. Tvrdí, že ako premiér presadzoval uplatňovanie ústavných princípov

08.01.2019, 07:10
Autor:
lmlm
Fico tvrdí, že všetky princípy ktoré uplatňoval počas tridsaťročnej praxe právnika a politika, by teraz chcel využiť v prípade pôsobenia najvýznamnejšom orgáne ochrany ústavnosti a základných ľudských práv a slobôd.

Šéf Smeru Robert Fico vo svojom motivačnom liste tvrdí, že od začiatku jeho profesionálnej kariéry sa orientoval na oblasť ľudských práv a slobôd.

Jeho motivačný list, ktorý bývalý premiér poslal na ústavný súd, bol zverejnený na webe Národnej rady. Fico v pondelok oznámil svoju kandidatúru na ústavného sudcu.

"Začiatkom čoho bola veľmi aktívna publikačná činnosť v oblasti ľudských práv, zriadenie Strediska pre ochranu obetí trestných činov a vyvrcholením bolo zastupovanie Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva. Tieto svoje aktivity som premietol do výraznej publikačnej a aj legislatívnej činnosti. Okrem iného som autorom desiatok odborných prekladov rozhodnutí EKĽSP a ESĽP," píše Fico v motivačnom liste.

​Dodáva, že aj ako predseda vlády rázne presadzoval uplatňovanie ústavných princípov. "Dôkazom toho je široká úroveň demokracie v Slovenskej republike a akceptovanie plurality názorov."

Fico tvrdí, že všetky princípy ktoré uplatňoval počas tridsaťročnej praxe právnika a politika, by teraz chcel využiť v prípade pôsobenia najvýznamnejšom orgáne ochrany ústavnosti a základných ľudských práv a slobôd.

NR Sr

​Šéf Smeru chce klásť najväčší dôraz  na charakteristiku Slovenska ako sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky. "Túto charakteristiku mienim presadzovať pri prípadnom výkone funkcie sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky," dodáva Fico.

O možnosti Ficovej kandidatúry sa hovorilo už počas minulého roka. Podľa politológa Tomáša Koziaka sa tento Ficov krok môže interpretovať len jediným spôsobom. "Chce odísť z politiky," povedal pre HN politológ Koziak.

Ten pripomenul, že pozícia na Ústavnom súde SR je nezlučiteľná s politickým životom.

"Nemyslím si, že ide o najvhodnejšieho kandidáta. Ako ústavný sudca by sa mohol dostať do konfliktu záujmov, keby najbližšie roky rozhodoval o ústavnosti zákonov prijatých jeho vládou," povedala pre HN Zuzana Petková z Nadácie zastavme korupciu.

01 - Modified: 2019-01-08 05:39:54 - Feat.: 0 - Title: "Koniec Smeru je blízko." Ako reagujú politici na kandidatúru Fica za ústavného sudcu
01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:08