Richard SulíkTASR/Michal Svítok
StoryEditor

"Koniec Smeru je blízko." Ako reagujú politici na kandidatúru Fica za ústavného sudcu

07.01.2019, 16:56
Autor:
lmlm
Pozrite si reakcie politikov na kandidatúru bývalého premiéra Roberta Fica za ústavného sudcu.

Veronika Remišová (OĽaNO):
„Snaha Roberta Fica uchádzať sa o miesto sudcu na Ústavnom súde je dôkazom, že stratil akékoľvek zábrany a súdnosť. Ústavný súd je jednou z najdôležitejších inštitúcii v štáte a bolo by nešťastím pre Slovensko, aby sa Ústavný súd stal predĺženou rukou politických strán. Kandidatúra Roberta Fica je odkazom pre Slovákov, že strana Smer chce bez ohľadu na záujmy Slovenska ovládnuť aj tie inštitúcie štátu, ktoré majú byť podľa Ústavy nezávislé."

Richard Sulík (SaS):
„Kandidatúra Roberta Fica za sudcu Ústavného súdu znamená, že koniec strany Smer-SD je už blízko, pretože jej hlavní protagonisti opúšťajú túto potápajúcu sa loď. Robert Fico je absolútne nevhodný kandidát na ústavného sudcu všetkým, čo ako politik spáchal, ale aj ako právnik, keďže jeho politické konanie sa nedá oddeliť od právnych názorov. Robert Fico si nectí demokraciu, ústavnosť, sú mu ľahostajné ľudské, občianske i politické práva občanov a na Ústavnom súde nemá čo hľadať."

Jaroslav Paška (SNS):
„Je zrejmé, že v strane Smer je skupina poslancov s touto nomináciou stotožnená. Treba pristupovať k tomuto návrhu odborne, profesionálne a apoliticky. Rozumiem tomu, že najmú opozícia bude mať isté výhrady, pretože už v súčasnosti máme na ústavnom súde dvoch bývalých poslancov strany Smer. Na druhej strane treba prihliadnuť aj ku schopnosti a skúsenosti takýchto kandidátov. Z môjho osobného hľadiska rovnako budem ako ku každému inému kandidátovi pristupovať aj k predsedovi strany Smer Robertovi Ficovi. Budem posudzovať jeho odbornú prax. Zastupoval Slovensko pred Medzinárodným súdnym dvorom, jeho nevýhodou však je stranícka minulosť. Treba zvážiť pre a proti a potom sa rozhodnúť."

V HNtelevízii si pozrite aj archívny rozhovor o voľbe ústavných súdcov s odborníkom na ústavné právo Marekom Dominom:

Boris Kollár (Sme rodina):
"Človek s takýmto kreditom, aký má Robert Fico, by určite nemal ašpirovať za sudcu ústavného súdu. Mali by tam ísť ľudia, ktorí v prvom rade myslia na dobro ľudí a v prospech ľudí a nie takýto človek, ktorý celý život myslel na prospech oligarchov. Z nášho pohľadu je to jasné, určite Roberta Fica nepodporíme."

Martin Glváč (Smer):
"Roberta Fica kvalifikuje na post ústavného sudcu jeho doterajšia prax a viem si ho predstaviť aj na poste predsedu Ústavného súdu SR. Neviem si predstaviť, že by ho niekto prekonal."

Zsolt Simon (nezaradený poslanec):
Je to arogancia moci z pohľadu Smeru. Robert Fico bol premiérom tejto krajiny a de facto aj dnes ešte je. Dotiahol túto krajinu do stavu, kde sa už vraždia novinári. Korupcia a klientelizmus prerástla do nevídaných rozmerov. To, že zmenil našu zahraničnú politickú orientáciu to detto to isté. Človek, ktorý chráni Kočnera, svojho suseda. Takýto človek má dozerať na ústavnosť? Robert Fico nemá mať žiadnu ale žiadnu imunitu, keď skončí v politike." 

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 03 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 04 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 05 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:41