Jeden z najrešpektovanejších ministrov prvej Ficovej vlády sa rozhodol skončiť vo funkcii, pretože získal lukratívnejších post. Kubiš sa stal výkonným tajomníkom Ekonomickej komisie OSN pre Európu so sídlom v Ženeve. Fico nebol z tejto správy nadšený. Kubiša vystriedal vo funkcii ďalší kariérny diplomat Miroslav Lajčák.TASR
StoryEditor

Do boja o prezidentské kreslo chce vstúpiť aj Ján Kubiš. Hľadá podporu politických strán

07.01.2019, 14:56
Autor:
klkl
Ján Kubiš bol ministrom zahraničných vecí počas prvej Ficovej vlády.

Bývalý minister zahraničia z prvej vlády Roberta Fica Ján Kubiš aktívne zvažuje kandidatúru na prezidenta. V rozhovore denníku Pravda povedal, že sa rozhodne v priebehu najbližšieho týždňa. 

"Vyjasním si situáciu v najbližších dňoch. Rád by som získal širokú podporu. Najmä od občanov, respektíve členov parlamentu, s ktorými sa tento týždeň stretnem," povedal dlhoročný diplomat v rozhovore. Ako ďalej uviedol, kandidovať by chcel ako občiansky kandidát s podporou politických strán.

Hľadá širokú podporu

"Chcel by, aby táto podpora bola čo najširšia. prezidenta volia občania. Mal by reprezentovať širšie spektrum spoločnosti, nielen jednu časť politickej scény. Je však logické, že by som komunikoval s niektorými politickými stranami, hoci mnohé už majú kandidátov," odpovedal na otázku, či chce podporu viacerých politických strán alebo len jednej.

Meno Jána Kubiša sa minulý rok skloňovalo v súvislosti s kandidátom Smeru. Viacerí predstavitelia strany vtedy povedali, že by si ho ako kandidáta vedeli predstaviť. 

Ako favorit najsilnejšej vládnej strany sa však dlhodobo spomína súčasný minister zahraničia Miroslav Lajčák. Ten svoju kandidatúru opakovane vylúčil. Koncom roka dokonca podal demisiu na ministerský post pre nesúhlasný postoj Slovenska k Migračnému paktu OSN o migrácii. Po rokovaniach s prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Petrom Pellegrinim si však svoju demisiu rozmyslel. Smer však meno svojho kandidáta stále nepredstavil. 

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s Miroslavom Lajčákom, kde hovoril aj o možnostiach svojej kandidatúry: 

Ján Kubiš je slovenský diplomat, ktorý od odchodu z ministerstva zahraničných vecí v roku 2009 pôsobí v štruktúrach OSN. Ministrom zahraničia bol za stranu Smer, za ktorú kandidoval aj v posledných parlamentných voľbách. Jej členom však nie je. Do jesene minulého roka pôsobil ako šéf misie OSN v Iraku. 

Kiska kandidovať nebude

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Súčasný prezident Andrej Kiska sa už o najvyšší post v štáte uchádzať nebude. Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky.

Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15-tisíc občanmi. 

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:51