TASR/Martin Baumann
StoryEditor

"Ide o rovnakú schému, na akej stroskotal Plavčan." SaS sa pýta, kedy Pellegrini zakročí voči Lubyovej

06.01.2019, 13:32
Autor:
redred
Liberáli požadujú od premiéra jasný postoj k prideľovaniu peňazí na vedu a výskum na ministerstve školstva.

Opozičná strana Sloboda a Solidarita sa pýta, kedy zakročí premiér Peter Pellegrini voči ministerke školstva Martine Lubyovej. Liberáli žiadajú predsedu vlády, aby zaujal jasný postoj k prideľovaniu peňazí na vedu a výskum na ministerstve školstva.

Peniaze išli firmám bez aktivít vo výskume, tvrdí SaS

„Informácie nasvedčujú tomu, že ide o rovnakú obskúrnu schému, na akej stroskotal predchádzajúci minister za SNS Peter Plavčan. Peniaze dostali firmy, ktoré nevykazujú žiadne aktivity v oblasti výskumu a vývoja. O niektorých zástupcoch týchto firiem sa objavujú informácie spochybňujúce ich bezúhonnosť. A napokon – minimálne sedem firiem, ktoré získali od štátu peniaze, nie je zapísaných v Registri partnerov verejného sektora,“ hovorí poslanec NR SR a tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

„Vyše 33 miliónov eur by predsedovi vlády Pellegrinimu malo stáť za to, aby sa rozhýbal. A spolu s ním i kontrolné útvary v štáte vrátane Najvyššieho kontrolného úradu SR,“ tvrdí predseda SaS Richard Sulík.

Podľa liberálov by ministerka školstva Martina Lubyová mala zrušiť zmluvy minimálne s tými firmami, ktoré v čase podpísania zmluvy neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora.

„Nielen my, ale aj ministerstvo spravodlivosti skonštatovalo, že pridelením zdrojov firmám, u ktorých nie je známy konečný užívateľ výhod, bol porušený zákon a je možné žiadať peniaze naspäť,“ poukázal Gröhling

„Ministerstvo rovnako porušuje zákon o stimuloch, keďže v decembri poslalo peniaze firmám, no do dnešného dňa nezverejnilo odborné posudky, odporúčanie komisie či informáciu o neúspešných žiadateľoch. Tieto informácie pritom zákon o stimuloch ukladá ministerstvu zverejniť,“ doplnil poslanec. 

Rezort pochybenia odmieta

Ministerstvo školstva minulý týždeň odmietlo akékoľvek pochybenia. "Podmienky, ktoré uvádza poslanec Gröhling, nie sú v zákone o stimuloch stanovené a mohli by viesť k diskriminácii začínajúcich domácich startupov a spin-offov založených na inováciách," uviedla v reakcii Lubyová.

Rezort školstva ďalej uvádza, že ministerstvo preverilo všetky zákonom stanovené podmienky žiadosti o stimuly pre výskum a vývoj. Podľa toho by žiadatelia o stimuly nemali byť napríklad v konkurze, likvidácii, nemali by byť dlžníkmi.

"Schéma je určená pre žiadateľov – podnikateľské subjekty, ktoré aj prostredníctvom spolupráce s akademickým sektorom budú zvyšovať excelentnosť a kapacitu vlastného realizovaného výskumu a vývoja. Cieľom je vytvárať podmienky, aby podnikateľský sektor výrazným spôsobom zvýšil svoj podiel na výskume a vývoji," uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Rezort školstva upozornil, že podmienka zápisu žiadateľov o stimuly do registra partnerov verejného sektora nie je podmienkou zákona o stimuloch pre výskum a vývoj.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor s Richardom Sulíkom z novembra 2018:

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:26