StoryEditor

Predmet pripomínajúci výbušninu vyvolal v Košiciach poplach, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie

05.01.2019, 12:37
Autor:
TASRTASRchocho
Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane policajného pyrotechnika a psovoda so služobným psom na vyhľadávanie výbušnín.

V sobotu krátko po poludní objavili v Košiciach na Námestí Laca Novomeského, ktoré sa nachádza v širšom centre Starého Mesta, predmet pripomínajúci výbušninu. Ten bol na mieste zneškodnený a polícia s hasičmi zásah ukončili približne o 14.30. Takmer 70 ľudí, ktorých evakuovali, sa už vrátilo do svojich bytov.

"Policajní pyrotechnici na mieste zneškodnili predmet a prevzali ho na ďalšie skúmanie. Evakuácia obyvateľov bola ukončená. Bližšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť," informovala polícia na svojom oficiálnom facebookovom účte, kde už skôr bola zverejnená správa o náleze "doposiaľ nešpecifikovaného predmetu".

Štyri až 10 rokov za mrežami

Polícia v sobotu večer poskytla k prípadu ďalšie informácie. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi za uvedené skutky štyri až 10 rokov za mrežami.

"Či v danom prípade išlo o skutočný nástražný výbušný systém, bude predmetom ďalšieho expertízneho skúmania, rovnako aj vyhodnotenie stôp zaistených na mieste udalosti, ktoré môžu smerovať k odhaleniu totožnosti doposiaľ neznámeho páchateľa," priblížila polícia.

Pre evakuovaných pripravili základnú školu

"Jednotka bola povolaná k údajnému nástražnému systému. Polícia už bola na mieste a mala označené vyhradené miesto zásahu," uviedol hasičský veliteľ zásahu Milan Vereščák. "Zásah je ukončený, pyrotechnici zaistili údajnú výbušninu a musia preskúmať, o čo išlo," dodal.

Polícia po oznámení nálezu uzavrela okolie a spolu s hasičmi z obytného bloku nachádzajúceho sa v blízkosti predmetu evakovala ľudí, ktorých umiestnili do evakuačného autobusu.

Ako povedal starosta MsČ Košice-Staré mesto Igor Petrovčík, pre evakuovaných obyvateľov boli pripravené priestory Základnej školy na Námestí Laca Novomeského.

Starosta: Vraj to bolo nebezpečné

"Bol som za nimi v autobuse a oznamoval som im, kedy asi budú môcť ísť naspäť. V momente, keď riaditeľka školu otvárala, bolo oznámené, že občania sa môžu vrátiť do svojich obydlí," priblížil a dodal, že otvorenie budovy napokon nebolo potrebné.

"Starostom som približne mesiac, ale ani ako občan - Staromešťan si niečo podobné nepamätám. Malo ísť o nástražný systém, bližšie informácie mi vyšetrovateľ zatiaľ nepodal. Išlo to na expertízu a tá ukáže, o čo išlo. Ale vraj to bolo nebezpečné," doplnil.

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane policajného pyrotechnika a psovoda so služobným psom na vyhľadávanie výbušnín.

01 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:03