StoryEditor

Snehová kalamita komplikuje situáciu na Slovensku. Viaceré obce vyhlásili mimoriadnu situáciu

03.01.2019, 10:27
Autor:
TASRTASR
Mimoriadna situácia bola vyhlásená v 12 obciach Žilinského kraja.

Sneženie komplikuje dopravnú situáciu na Slovensku 16:35 V Bratislave čiastočne obnovili premávku niektorých liniek MHD V Bratislave postupne obnovujú premávku viacerých liniek MHD, ktorá bola prerušená po predchádzajúcom hustom snežení. Obnovená bola premávka liniek 20, 23, 26, 36 a 123 na Agátovej ulici. Linka 41 podľa možností opäť premáva cez Drotársku cestu a opäť až na Hlavnú stanicu. "Pred 16.00 h začali na linke 207 premávať tri trolejbusy zo šiestich. Naďalej treba počítať s výrazne obmedzenou premávkou," uvádza web imhd.sk. Neúspešný bol podľa stránky pokus o obnovenie premávky trolejbusov na Dlhé Diely. Naďalej nepremáva linka 64. Pre nezjazdnosť cesty nepremávajú linky 23, 30, 63 a 123 v Lamači od Vrančovičovej cez Podháj na konečnú Lamač. Kĺbové autobusy sa otáčajú na kruhovej križovatke na Hodonínskej za Lamačom, krátke premávajú od Vrančovičovej priamo na konečnú Lamač, doplnilo imhd.sk 15:50 Polícia vyzýva na zvýšenú opatrnosť na cestách Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky žiada vodičov, aby na cestách zvýšili opatrnosť a svoju jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. "Vodičov zároveň vyzývame, aby dbali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a znížili rýchlosť," zdôraznila Slamková. 15:36 Komplikovaná doprava v okolí Čadce Zelená vlna RTVS upozorňuje na kolóny medzi Krásnom nad Kysucou a Čadcou. V úseku skončilo viacero vozidiel mimo cesty, sú tam aj odstavené kamióny. Pre odpratávanie snehu je obojsmerne uzavretý tunel Horelica, obchádzka vedie cez Čadcu.

15:26 V Skalitom majú kalamitnú situáciu, napadol tam takmer meter snehu Po dlhotrvajúcom intenzívnom snežení sprevádzaným silným nárazovým vetrom vznikla v kysuckom Skalitom kalamita. Na území obce pripadlo 70 centimetrov až meter nového prachovitého snehu a vo štvrtok ráno vyhlásili mimoriadnu situáciu. „ Ráno sme vyhlásili kalamitnú situáciu, nakoľko počas noci napadlo niekoľko desiatok centimetrov nového snehu. Momentálne sa snažíme sprístupňovať jednotlivé lokality pre občanov,“ uviedol pre TASR starosta Jozef Cech. 15:24 Uzavretá cesta Štrba-Šuňava Kvôli silnému sneženiu a vetru je uzatvorená cesta Štrba - Šuňava. 
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš
15:20 Sneženie spôsobilo v Bratislave meškanie MHD od 10 do 20 minút "Problematické sú úseky v kopcovitých terénoch mesta: Lamač, Koliba, Dlhé diely, Agátová – spojenie do Devínskej Novej Vsi, Búdková cesta smerom na hrad,” špecifikuje Dopravný podnik Bratislava, ktorý v tejto súvislosti vyhlásil celomestský zásah na čistenie a solenie zastávok, obratísk a vozovní MHD.
Zdroj: TASR/Dano Veselský
15:18 Nehoda autobusu na Liptove V katastri obce Liptovská Osada v okrese Ružomberok v smere na Donovaly zišiel z cesty autobus, v ktorom sa viezlo 16 cestujúcich. 15:13 Aktuálne z Téryho chaty 14:57 Situácia na železniciach Husté sneženie sprevádzané silným vetrom podľa informácií Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zatiaľ neovplyvnilo osobnú železničnú dopravu na Slovensku. TASR o tom informoval odbor komunikácie ZSSK. "Železničná spoločnosť Slovensko aktuálne neeviduje vplyv počasia na osobnú železničnú dopravu," uviedla pre TASR Mariana Bublavá z komunikačného odboru spoločnosti.

14:37 Donovaly a Šturec sú uzatvorené pre nákladné autá nad 10 metrov Horské priechody Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzatvorené pre vozidlá nad 10 metrov.
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
14:32 Situácia na cestách v tatranskom regióne je mimoriadne komplikovaná Situáciu na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne komplikuje sneženie a silný vietor. Tamojší cestári majú čo robiť, aby vozovku udržali prejazdnú na všetkých miestach, v teréne je momentálne všetka dostupná technika. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že situácia v doprave je mimoriadne komplikovaná. 14:28 MHD v Bratislave dopláca na husté sneženie Pre nepriaznivé počasie nepremávajú niektoré linky mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, iné boli odklonené. Viac sa dozviete tu. 14:28 V Ždiar vyhlásili mimoriadnu situáciu V obci Ždiar vo štvrtok vyhlásili mimoriadnu situáciu, problémy tam podľa starostu Pavla Bekeša robí najmä silné sneženie, ktoré v oblasti prevláda už od nového roka. „Zároveň veľmi silno fúka, komplikovať sa to najviac začalo v stredu (2.1.) okolo 16. hodiny, kedy sa zintenzívnilo sneženie aj vietor. Obecné cesty máme zaviate, niektoré časti boli úplne odrezané od prístupu,“ priblížil pre TASR. Situáciu podľa neho nezľahčujú ani odstavené autá turistov, ktorí prišli do oblasti lyžovať. Tie vytvárajú barikády na obecných cestách, ktoré sa preto nedajú upraviť. 14:19 Mimoriadna situácia v Žilinskom kraji Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami vyhlásili v uplynulých hodinách celkom v 12 obciach na území Žilinského kraja. Ide najmä o samosprávy z regiónov Oravy, Kysúc a z okresu Žilina. Snehová kalamita zastihla najmä obce v okrese Námestovo, celkovo až osem z nich. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť a Zubrohlavu. V okrese Žilina vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach majú najväčšie ťažkosti so snehom v Skalitom.

01 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 02 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 03 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 04 - Modified: 2024-02-13 08:27:58 - Feat.: - Title: Tesla Cybertruck baví internet. Prvá zima a sneh odstavila údajne nezničiteľné vozidlá na krajnicu 05 - Modified: 2024-01-25 07:48:11 - Feat.: - Title: Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách, snežením i snehovými jazykmi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:05