StoryEditor

Pellegrini má pochyby, či sú mladí schopní brániť Slovensko. S Gajdošom pripustili obnovenie povinnej vojenčiny

02.01.2019, 07:23
Autor:
redredTASRTASR
Podľa predsedu vlády aj ministra obrany by opätovnému zavedeniu povinnej vojenskej služby mala predchádzať celospoločenská diskusia.

Z hľadiska konkurencieschopnosti vojenského povolania na trhu práce nie je záujem o Ozbrojené sily (OS) SR taký veľký. Ministerstvo obrany (MO) SR pripúšťa celospoločenskú diskusiu o opätovnom zavedení povinnej vojenskej služby.

"V súčasnosti máme dostatočné množstvo personálu na zabezpečenie plnenia úloh, či už v aktívnej službe, alebo zálohách. Ale do budúcnosti, samozrejme, by aj táto alternatíva mohla pripadať do úvahy, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl stagnuje," povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Platy by mali rásť až o 40 percent

Zatraktívniť povolanie profesionálneho vojaka chce rezort zatiaľ napríklad zvýšením platov. Nízky záujem o prácu v armáde sa snaží ministerstvo podľa Gajdoša vyriešiť novou koncepciou štátnej služby profesionálnych vojakov, vďaka ktorej by platy profesionálnych vojakov mali v budúcom roku vzrásť až o 40 percent.

Chce im dať to, čo im patrí za odvedenú prácu a úsilie. Ministerstvo pritom podľa jeho slov prihliada aj na nebezpečenstvo, ktorému čelia pri plnení operácií a úloh v prospech zaistenia bezpečnosti vo svete a v prospech obrany SR.

Minister pripustil zavedenie povinnej vojenskej služby, ak by v budúcnosti vznikla potreba doplniť OS SR a bolo by to nevyhnutné z hľadiska obrany krajiny. Vyžadovalo by si to však podľa neho celospoločenskú diskusiu a nemalé investície do zabezpečenia infraštruktúry.

"V prípade potreby je tu problém"

Ak sa má zaviesť povinná vojenská služba, je potrebná celospoločenská dohoda. Predseda vlády Peter Pellegrini to povedal v stredu v reakcii na ministra obrany Petra Gajdoša. Slovensko by podľa premiéra mohlo mať problém v prípade vážnej krízovej situácie.

"To je tak vážne rozhodnutie, že by malo byť sprevádzané veľkou diskusiou a širokým spoločenským konsenzom. Aby to nebolo riešenie, ktoré potom nasledujúca vláda, ktorá bude mať úplne iný názor, zruší," uviedol. Ak sa má povinná vojenčina zaviesť, musí to byť podľa neho výsledkom celospoločenskej dohody a zhody.

Premiér ozrejmil, že v súčasnosti je na Slovensku niekoľko generácií, ktoré základnú vojenskú prípravu neabsolvovali. "V prípade potreby je tu problém, či by bola ochotná mladá generácia nejakým spôsobom sa zúčastniť na akciách alebo aktivitách na obranu SR," tvrdí. Ak by aj prejavila ochotu, je podľa neho otázne, či by toho bola schopná.

SaS žiada Gajdošov odchod do penzie

Minister obrany Gajdoš by mal podľa najsilnejšej opozičnej strany SaS odísť do penzie, pretože pripustil opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby ako riešenie nezáujmu mladých ľudí o vstup do ozbrojených síl.

"Minister v skutočnosti hovorí, že ak bude málo mladých ľudí, ktorí sú ochotní byť profesionálnymi vojakmi, potom budú povinne vojakmi všetci mladí muži a zadarmo. Lenže tento koncept už v minulosti zlyhal a komunistická armáda bola všetkým možným len nie tým, čím mala byť – bojaschopnou silou, ktorej členovia sú ochotní za vlasť a slobodu položiť život,“ pripomína podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko.

OĽaNO si myslí, že ani najlepšia technika armáde nepomôže, keď nebude kvalitný a najmä motivovaný personál. "Čo sa týka povinnej vojenskej služby, sme zásadne proti tomu. Ide o nesystémový krok a v podstate o nepremyslené politické vyhlásenie niekoľkých politikov, ktoré sa reálne nezakladá na žiadnej analýze," tvrdí odborník na obranu za hnutie OĽaNO Jaroslav Naď. Podľa jeho slov je potrebné sústrediť sa na potrebné veci, nie na ilúzie.

01 - Modified: 2024-03-12 13:33:01 - Feat.: - Title: Zhruba polovica Nemcov podporuje zavedenie povinnej vojenskej služby, ukázal prieskum 02 - Modified: 2023-07-11 11:22:25 - Feat.: - Title: Európa sa vracia k povinnej vojenskej službe. Rieši ju už aj Nemecko či Poľsko 03 - Modified: 2023-02-01 10:33:42 - Feat.: - Title: V Česku vyvrátili ďalší hoax. Pavel nechce zaviesť povinnú vojenskú službu 04 - Modified: 2022-07-05 19:52:55 - Feat.: - Title: Ukrajina zakázala mužom v brannom veku opúšťať bydlisko bez zvláštneho povolenia 05 - Modified: 2022-05-12 16:05:21 - Feat.: - Title: ANKETA: Išli by sme bojovať za svoju vlasť. Hovoria mladí chalani o tom, čo by robili, ak by vypukla u nás vojna
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:20