TASR/Dušan Hein
StoryEditor

Znalec zhodnotil Kočnerove podpisy na zmenkách, jeho obhajca podá sťažnosť

27.12.2018, 16:21
Autor:
redred
Kočnerov obhajca potvrdil, že sa so sťažnosťou obrátia na ministerstvo spravodlivosti.

Znalec skúmal podpisy obvineného Mariana Kočnera v kauze zmeniek. Z 200 podpisov sa podľa znalcovho vyjadrenia štyri vzory najviac zhodujú. 

Informácie o znaleckom skúmaní priniesol portál noviny.sk.

Ostatné podpisy zo vzorky, ktoré pochádzajú z rokoch 1996 až 2018 nenesú jedinečné zhody. "Záver znaleckého posudku konštatuje, že dva sporné podpisy na indosamentoch, ktoré mali byť údajne vyhotovené v roku 2001, sa podobajú najviac dvom porovnávacím podpisom na indosamentoch, ktoré boli na zmenkách vyhotovené v roku 2016," uviedli zástupcovia spoločnosti Markíza Slovakia.

Kočnerov obhajca Michal Mandzák považuje znalecký posudok za nesprávny a pre televíziu JOJ potvrdil, že sa so sťažnosťou obrátia na ministerstvo spravodlivosti. 

Prípad sa týka podozrenia z falšovania zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur. Preplatenie niektorých zmeniek požaduje jedna z Kočnerových firiem aj od Markízy, ktorá cenné papiere považuje za podvrh. Podľa prokurátora prípad nemá obdobu v histórii českej a slovenskej kriminalistiky.

Zmenky údajne ešte v roku 2000 podpísal vtedajší štatutárny zástupca Markízy a jej spolumajiteľ Pavol Rusko, ktorý sa stal dlžníkom a Markíza ručiteľom. Zmenky neboli zahrnuté do účtovníctva Markízy.

​Kočnerova firma začala preplatenie zmeniek vymáhať a tento rok v apríli uspela na jednom z bratislavských okresných súdov s návrhom, aby nariadil Ruskovi a Markíze uhradiť podnikateľovej firme na základe jednej zo spomínaných zmeniek približne 8,3 milióna eur.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) Kočnera zadržala 20. júna, Pavla Ruska o deň neskôr. Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:20