„Oni patria do ústavu a nie na ulicu! Vždy to boli úchyláci a nemali tú diagnózu nikdy vylúčiť.“TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Politici reagujú na Kaliňáka: Môže to byť účelové, inak je to pľuvanec ľuďom do tváre, hovorí Kollár

27.12.2018, 13:18
Autor:
pkpk
Prečítajte si reakcie politikov na koniec Roberta Kaliňáka v parlamente.

Jaroslav Paška (SNS): „Je to jeho osobné rozhodnutie a zrejme si dobre zvážil ako chce v nasledujúcom roku pokračovať vo svojej kariére. Zrejme, chce využiť možnosť, ktorú ma nakoniec každý poslanec, že ak sa bude cítiť lepšie v budúcom roku a aj do konca volebného obdobia mimo politiky, tak môže túto možnosť využívať.

On sám má bohaté skúsenosti z politiky a aj z menežovania ministerstva vnútra a povedal by som aj z politickej práce. Je vyslovene na ňom či po tomto volebnom období sa rozhodne pokračovať v politike alebo zostane aktívny v politike v strane Smer. To je vyslovene jeho slobodná voľba."

Takto Kaliňák oznamoval koniec na ministerstve vnútra:

Boris Kollár (Sme rodina): „Som zvedavý, či to nie je účelové. Čo ak má niečo vyplávať von, tak to radšej rýchlo ukončí, aby z toho nebol veľký škandál. Ak nepôjde o tento prípad, je vecou každého poslanca ako naloží so samotným mandátom. Treba ale povedať, že ten mandát dostal od ľudí, aby tam bol štyri roky. Ja by som povedal, že ak tam nie je nejaký vážny dôvod, napríklad korupčný, či niečo iné dôležité, tak je to taký pľuvanec do tváre ľudí, ktorí mu verili a dali mu preferenčné hlasy.Zo širšieho pohľadu, že chce položiť mandát súhlasím, no s tým, že to mal za tie jeho kauzy urobiť už dávno."

Martin Poliačik (nezaradený, Progresívne Slovensko): „Podľa mňa je to len ukončením vyhorenia, ktoré sme mali u neho možnosť vidieť v poslednej dobe. On sám o sebe vyhlásil, že je v politickom dôchodku a na základe toho už má toho asi dosť. Druhá vec je, že sa hovorí o pomerne turbulentných vzťahoch vo vnútri Smeru. Nedávny stranícky snem strany, podľa toho čo som ja počul, bol harmonický len na oko a vo vnútri to vrie.

Predpokladám, že vyvodzovanie politickej zodpovednosti aj na úrovni podpredsedov strany je súčasťou tohto vrenia. Pán Kaliňák má jedinečnú možnosť, popritom všetkom zlom, čo sa spája s jeho pobytom v politike, bude možné si zapamätať aj tie dobré veci. Keď sa ľudia ohliadnu naspäť po takých 20 rokoch, tak to skóre síce nebude vyrovnané, ale bude tam aspoň dačo pozitívne. Ak by ale ešte v politike zotrvával ďalej, či zvažoval nejakú ďalšiu ústavnú funkciu, tak by sa na neho podobne, ako na pána Fica bude lepiť len tá negatívna stopa a skončí ako niekto, koho si história v dobrom svetle nezapamätá.“

Martin Glváč (Smer-SD): „Je to jeho osobné rozhodnutie, ktoré dlhodobo avizoval.“

Dušan Jarjabek (Smer-SD): „Toto je osobné rozhodnutie každého poslanca, no, samozrejme, mi to môže byť ľúto, viac či menej. Uvedomujem si totiž čo všetko pán Kaliňák spravil ako minister vnútra, a mám taký pocit, že o to viac sa teraz bude venovať svojej profesnej činnosti a hlavne tomu čo povedal na poslednom sneme.

A to, že avizoval, že sa bude viac zaoberať ochranou Smeru a jeho značky, čo u nás všetkých vzbudilo potešenie, že sa začíname uberať aj týmto smerom. Všetko dobré čo sa spravilo treba chrániť proti tejto veľmi čiernobielej demagógii, čo tu vznikla.  Tu vidím veľké miesto aj pre pána Kaliňáka, ktorý má v tejto oblasti ako právnik veľké skúsenosti."

Richard Sulík (SaS): „Robert Kaliňák za roky svojho bačovania vo vláde narobil toľko zla, že mal z politiky odísť už dávno, a to z pozície ministra, nie radového poslanca. Sám som ho na to niekoľkokrát vyzýval. Jeho zotrvávanie na politickej scéne a nekonečné otravovanie verejnosti svojimi kauzami spôsobili, že jeho odchod z parlamentu už prakticky nikoho nezaujíma. Jediné, čo je dôležité je, aby tohto človeka stihol spravodlivý trest. Postarám sa o to, aby mali orgány činné v trestnom konaní úplne rozviazané ruky aj v prípade Roberta Kaliňáka."

Jozef Rajtár (SaS): „Nakoniec ho k tomuto kroku dotlačili vlastní, pretože im bol na obtiaž. Podobne ako im je na obtiaž aj Fico, no jeho sa im ešte nepodarilo vytlačiť. Tiež by som si želal, že okrem toho, aby spokojne odišiel, bol by aj normálnym spôsobom vyšetrovaný. Prípady, kde by mal svedčiť, by mali byť úspešne dotiahnuté do konca."

Veronika Remišová (OĽaNO): „Robert Kaliňák mal vo svojom rezorte obrovské kauzy. Pri poslednej z nich, únose cudzieho štátneho príslušníka bolo na operáciu cudzej tajnej služby zneužité vládne lietadlo a pravdepodobne aj policajti. Tieto fakty svedčia o tom, že buď bol Robert Kaliňák neschopným ministrom, ktorý svoj rezort nemal pod kontrolou, alebo o všetkom vedel, čo je ešte horšia alternatíva. Okrem iného počas svojho pôsobenia na poste ministra vnútra obchodoval s daňovým podvodníkom Bašternákom. Vzdanie sa mandátu je minimálnym gestom slušnosti voči občanom Slovenskej republiky. Toto gesto však prichádza dosť neskoro."

Most-Híd: „Dôvody odchodu pána Kaliňáka z parlamentu nepoznáme. Je to jeho osobné rozhodnutie.“

01 - Modified: 2022-04-28 08:34:53 - Feat.: - Title: Petková zo Zastavme Korupciu: Fico nie je whistleblower. Vyšetrovatelia majú v prípade Kaliňáka silnejšie dôkazy 02 - Modified: 2022-04-27 07:25:56 - Feat.: - Title: Kaliňákov blízky človek: pracoval na vnútre a od firmy obvineného exministra si prenajíma luxusný byt 03 - Modified: 2022-04-26 10:22:57 - Feat.: - Title: Čaputová o Ficovi: Takéhoto ho poznáme. Jeho hru však odmietam, je založená na lži 04 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 05 - Modified: 2022-04-24 14:54:49 - Feat.: - Title: Ficovi sa kráti čas
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:34