StoryEditor

Vyše tisíc lekárov stále nemá zmluvy. Január ukáže naše zdravotníctvo v plnej nahote, varuje odborník

21.12.2018, 23:00
Lekári sa nevedia dohodnúť so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou na nových zmluvách.

Časť lekárov a Všeobecná zdravotná poisťovňa sa nedohodli a tak lekári nemajú s najväčšou zdravotnou poisťovňou uzavreté zmluvy.

​Prečo nebolo možné nájsť kompromis? Aj o tom sme sa rozprávali s prezidentom Slovenskej lekárskej komory, Marianom Kollárom.

"Výsledkom dnešného stavu je politické rozhodnutie," tvrdí Kollár. Podľa neho sa ešte na jeseň rozhodlo, že VšZP nebude so Zväzom ambulantných poskytovateľom (ZAP) rokovať. Kollár priblížil aj dôvody, pre ktoré je o tomto presvedčený.

Kollár hovorí, že rozbitie ambulantného stavu bolo od začiatku zámerom. Predstaviteľov poisťovňu kritizuje aj za to, že sa s lekármi odmietla stretnúť. "Od 25. júna sa VšZP so ZAPom až do decembra nestretli. A v decembri bolo viac ako tisíc lekárov v nezmluvnom vzťahu."

Poisťovňa podľa neho argumentovala tým, že veď lekárom poslala zmluvy. "Ale poslať dohodu, s tým, že toto je dohoda, ktorá sa neupravuje. Toto je dohoda, o ktorej sa nehovorí, ktorá sa nepripomienkuje. To nie je dohoda," kritizoval Kollár. Podľa neho to však u ostatných lekárov fungovalo.

Zástupca lekárov odmieta kritiku, že lekári držia pacientov ako rukojemníkov. Ako však hovorí, že partneri musia byť na rokovanie dvaja. "Na poslednom rokovaní sme ponúkli kompromis, nebol záujem," hovorí. 

Aký bude ďalší postup? Je možné, že lekári budú dlhodobo bez zmlúv? "December bol o verejnom prísľube, január ukáže naše zdravotníctvo v plnej nahote a bude tam niekoľko problémov, bude tam niekoľko závažných problémov, ale nie na strane lekárov ani na strane pacientov," varuje Kollár.

Šéf lekárov ostro kritizoval poisťovňu, ktorá si podľa neho neplní svoje povinnosti. "Koľko vydržia ambulancie bez peňazí? Mesiac? Dva? Ako ten pacient príde k tomu, že on si platí peniaze, lekár mu poskytuje starostlivosť a všeobecná sa nevie dohodnúť?" dodal.  

Kollár v rozhovore kritizoval aj to, koľko poisťovne platia lekárom. Celý rozhovor si pozrite vo videu. 

01 - Modified: 2018-12-20 14:26:58 - Feat.: 0 - Title: Štátna poisťovňa sa s lekármi nedohodla. Je to vydieranie a zneužívanie, reaguje ministerka zdravotníctva
01 - Modified: 2024-04-10 14:56:30 - Feat.: - Title: Novým šéfom štátnej zdravotnej poisťovne sa stal Michal Ďuriš. Vymenovala ho Dolinková 02 - Modified: 2024-01-12 16:08:29 - Feat.: - Title: Voľba vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne bola neštandartná, upozorňuje ÚDZS 03 - Modified: 2023-12-18 18:33:57 - Feat.: - Title: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou schválil navrhovaných kandidátov do predsedníctva VšZP 04 - Modified: 2023-12-18 12:40:30 - Feat.: - Title: Liberáli pochybujú o novom vedení VšZP. Nikto o nich nepočul alebo majú na krku predražené zmluvy, tvrdia 05 - Modified: 2023-12-14 20:39:19 - Feat.: - Title: Novým šéfom štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne by mohol byť Michal Ďuriš
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:49