TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Bývalý príslušník SIS priznal sledovanie novinárov, zadávateľ má byť utajený svedok

20.12.2018, 22:02
Autor:
mahomaho
Meno zadávateľa Miroslav Kriak neprezradil, pretože má ísť o utajeného svedka v súvisiacom prípade.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Miroslav Kriak priznal vo svojej výpovedi na polícii, že sledoval novinárov. 

Malo ísť o sledovanie reportéra denníka SME Adama Valčeka. Meno zadávateľa Kriak neprezradil, pretože má ísť o utajeného svedka v súvisiacom prípade. Informáciu priniesol denník SME.

V kauze sledovania novinárov sa už dávnejšie objavuje aj meno exsiskára Petra Tótha, ktorému mal Kriak pomáhať. „Nesledoval som Jána Kuciaka a nedostával som za to peniaze,“ povedal Tóth v októbri. 

Pred pár mesiacmi médiá priniesli správu, že Tóth mal dokumentovať zvyky novinárov na objednávku Mariana Kočnera a vypovedať o tom na polícii.

Podľa výpovede na zozname sledovaných okrem Jána Kuciaka figurovali aj mená novinárov ako Monika Tódová z Denníka N, Marek Vagovič z portálu Aktuality.sk či Adam Valček z denníka SME. K sledovaniu malo dôjsť približne rok pred Kuciakovou vraždou.

Podľa informácií HN mal sledovanie zamestnancov z médií zabezpečovať syn nitrianskeho veľkopodnikateľa Norbert Bödör. 

​Biznismen mal akciu logisticky zabezpečiť, a to z finančnej a technickej stránky. Podnikateľ v čase, keď s témou sledovania novinárov začala byť spájaná rodina Bödörovcov, podobné tvrdenia označil za nezmysel.

Miroslav Kriak bol donedávna pracovník Finančného riaditeľstva SR pracujúci na oddelení spadajúcom priamo pod kanceláriu prezidentky. V minulosti bol príslušníkom SIS a Štátnej bezpečnosti.

​Po medializácii informácií o sledovaní novinárov Kriak na finančnej správe skončil.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor s bývalým zamestnávateľom Petra Tótha Alexejom Fulmekom aj o sledovaní novinárov:

01 - Modified: 2024-01-05 12:08:50 - Feat.: - Title: Krajská prokuratúra potvrdila podanie obžaloby pre nelegálne sledovanie 02 - Modified: 2024-01-05 10:38:43 - Feat.: - Title: Kočnerovo komando: Prokurátor podal obžalobu na päť ľudí pre sledovanie novinárov 03 - Modified: 2021-03-03 08:20:01 - Feat.: - Title: NAKA obvinila Kočnera a Tótha kvôli sledovaniu novinárov 04 - Modified: 2021-01-14 13:32:55 - Feat.: - Title: Prenasledovanie novinárky Tódovej začala vyšetrovať polícia. Netuším, kto ju sleduje, hovorí Fico 05 - Modified: 2020-06-24 10:15:37 - Feat.: - Title: Polícia zadržala Pavla Vorobjova pre lustráciu novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:18