Ministerka zdravotníctva Andrea KalavskáTASR/M. Baumann
StoryEditor

Štátna poisťovňa sa s lekármi nedohodla. Je to vydieranie a zneužívanie, reaguje ministerka zdravotníctva

20.12.2018, 15:15
Autor:
TASRTASRredred
VšZP považuje rokovania o navrhovaných platobných podmienkach so ZAP "za ukončené vzhľadom na nekorektnosť, politizáciu a neadekvátnu eskaláciu rokovaní".

Vedenie Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa s predstaviteľmi Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) ani vo štvrtok nedohodlo na podmienkach zmlúv pre približne 1000 poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Uviedli to členovia zväzu na tlačovej konferencii po rokovaní.

Predstavitelia zväzu priblížili, že "z dôveryhodných zdrojov obdržali informáciu o skutočných dôvodoch postupu vedenia VšZP".

"Ide o politický príkaz na nerokovanie s najväčšou organizáciou ambulantných poskytovateľov a kartelovú dohodu so zástupcami iných organizácií. Jediným sledovaným cieľom tejto aktivity je deštrukcia ambulantného sektora na Slovensku," uviedol jeden z členov ZAP Marian Kollár.

Zároveň vyzval ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD), aby "urýchlene aktívne vstúpila do rokovania s vedením zväzu".

Kalavská odmieta tieto vyjadrenia, že dala politický príkaz. "Odmietam politikárčenie z mojej strany. Vyzvala som obe strany, aby dali pokoj zbraniam a každý si robil to, čo má," povedala na brífingu ministerka zdravotníctva. Dodala, že to vníma ako vydieranie zo strany niektorých ľudí. "Nepáči sa mi vydieranie a zneužívanie."

Podpredseda predstavenstva VšZP Milan Horváth informoval, že VšZP považuje rokovania o navrhovaných platobných podmienkach so ZAP "za ukončené vzhľadom na nekorektnosť, politizáciu a neadekvátnu eskaláciu rokovaní".

"Ak druhá strana hovorí, že neprinášame kompromis, my hovoríme, že zmluvy sú výsledkom kompromisov, ktoré VšZP prijímala počas rokovaní po celý rok s celým ambulantným sektorom," vysvetlil.

Horváth taktiež vyzval lekárov, ktorí do dnešného dňa nepodpísali zmluvy, že majú k dispozícii návrhy zmlúv na podpis. Zároveň zdôraznil, že prísľub VšZP o úhradách za zdravotnú starostlivosť platí do 31. decembra.

01 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 02 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 03 - Modified: 2024-04-17 08:24:16 - Feat.: - Title: Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má kompletné vedenie 04 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 05 - Modified: 2024-03-26 13:43:49 - Feat.: - Title: Výberové konanie na šéfa štátnej zdravotnej poisťovne má byť v stredu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:46