StoryEditor

Takto sa stala tragédia, ktorá Slovensko ovplyvnila na roky dopredu

25.12.2018, 23:00
Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára vo večerných hodinách v ich dome vo Veľkej Mači.

Obvinení z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice tento čin dlhodobo plánovali. Miesto okolo domu zavraždeného novinára viackrát navštívili, pričom vystriedali minimálne tri autá.

Vyplýva to z uznesenia Špecializovaného trestného súdu, ktorým vzal sudca do väzby štyroch obvinených. Uznesenie bolo zverejnené na začiatku októbra a udalosti súvisiace s vraždou podľa neho zrekonštruovala MF Dnes.  

Plánovanie vraždy 

Prekladateľka taliančiny Alena Zsuzsová, objednávateľka vraždy Jána Kuciaka, oslovila svojho dlhoročného priateľa, podnikateľa Zoltána Ansruskóa, aby jej pomohol zorganizovať chladnokrvnú vraždu.

​Zsuzsová ponúka Andruskóovi, že mu odpustí dlh 20 až 25 tisíc eur, a sľubuje 50-tisíc eur, ktoré mu vyplatí po vražde. Andruskó, podnikajúci v Kolárove, vie za kým ísť. Na okraji mesta býva bodyguard a bývalý policajt Tomáš Szabó.

Szabó súhlasí a dohaduje sa so svojím bratrancom, bývalým vojakom Miroslavom Marčekom.

5. február: Obhliadky Kuciakovho domu

Vrahovia sa vydávajú starým bielym Peugeotom 206 na obhliadku Kuciakovho domu v Brezovej ulici vo Veľkej Mači. Začínajú plánovať vraždu. O dva dni neskôr ráno prichádzajú do mesta znova rovnakým autom. Popoludní v striebornej Škode Superb podnikli ďalšiu jazdu obcou. Na obhliadku do Veľkej Mači prídu ešte niekoľkokrát aj s podnikateľom Andruskóom.

Ten potom vrahom kupuje dva mobilné telefóny aj so sim kartami za 80 eur. Odovzdáva ich vrahom. Nazývajú ich pracovnými telefónmi a len tie potom používajú na komunikáciu medzi sebou.

21. február 18:31

Marček vo Veľkej Mači vysadil vraha Szabóa pri ihrisko o 18:31. Szabó má pištoľ kalibru 9 milimetrov Luger s tlmičom, ktorú doteraz polícia nenašla.

V okolí Kuciakovho domu sa vrah schováva. Zatiaľ nie je úplne jasné, kde presne. Predpokladá sa, že je celý čas na záhrade za domom. A vyčkáva. Celé dlhé dve hodiny. Zisťuje totiž, že Kuciak nie je sám, že s ním v dome je jeho priateľka Martina Kušnírová, ktorá mala byť na archeologickom výskume, ale kvôli tuhej zime a premrznutej zemi sa výskum nekoná.

21. február 20:21

Presne o 20:21 vchádza strelec vchodovými dverami do Kuciakovu domu. Bolo odomknuté. "Oni ani nezatvárali, hovorili sme, aby zatvárali, ale oni sa len smiali, že čo by sa im mohlo stať," spomína neskôr Zlatica Kušnírová, matka Martiny.

Práve jej dcéru vrah zabije v kuchyni jednou ranou z pištole do hlavy a na schodoch do pivnice potom Jána Kuciaka - dvoma ranami do hrudníka. "Bezprostrednou príčinou smrti bol krvácajúci šok a priestrel srdca," píše sudca Roman Púchovský v rozhodnutí o väzbe.

21. február 21:25

Všetko je mrazivo rýchle, za štyri minúty od vniknutia do domu už je strelec pri miestnom ihrisku a opäť cez mobil dáva znamenie Marčekovi, aby ho vyzdvihol. Potom zmizne v nočnej tme.

Vplyvom tlmiča nikto zo susedov nepočul výstrely. Polícia o tlmiči hovorila už tento rok 29. mája, keď v dome vykonávala vyšetrovací pokus. Reportéri MF DNES vtedy boli pri tom a počuli, ako policajti v dome niekoľkokrát vystrelili, aby bolo jasné, aký hluk rany robia. Zároveň pri májovej rekonštrukcii streľby postával figurant pri dome na rôznych miestach zarastenej záhrady, aby sa policajti presvedčili, že Kuciak s partnerkou ho nemohli v tme zahliadnuť.

Po vražde zabijaci odchádzajú rovno za podnikateľom Andruskóom. Oznámiť mu, že splnili úlohu.

22. február: Deň po vražde 

Na druhý deň mieri Andruskó za objednávateľkou vraždy Zsuzsovou. V aute jej hovorí, že okrem Jána Kuciaka zomrela aj jeho partnerka Martina Kušnírová. "Ohľadom zavraždenia tej ženy bola (Zsuzsová) rozhnevaná a vystúpila z auta. Po nejakom čase (ten istý deň) mu zavolala, aby sa zastavil, a odovzdala mu dohodnutú sumu za vraždu. Päťdesiat tisíc eur," hovorí zdroj blízky vyšetrovaniu MF DNES.

Peniaze Andruskó okamžite rozdelil. Desať tisíc eur si ponechal, vrahom dal každému po dvadsať tisíc. Akonáhle však začali o vražde písať novinári, vrahovia si vypýtali od Andruskóa ďalšie peniaze. A ten išiel s dodatočnou požiadavkou za Zsuzsovou. Tá ďalšie peniaze vyplatila, ale zatiaľ nie je jasné koľko.

Hlavná otázka: Prečo?

Vyšetrovatelia sú si od začiatku istí, že Kuciak zomrel kvôli svojej práci. Nie je však jasné, prečo sa ho niekto rozhodol zabiť práve na konci minulého roka alebo začiatkom tohto. Či to bolo kvôli pripravovanému článku, alebo ako pomsta za už zverejnený text.

"Ján toho mal rozpísaného viac," hovorí Peter Bárdy, šéfredaktor serveru Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak pracoval. "Kým nebudeme vedieť, kto si vraždu objednal, je ťažké nejaký článok spárovať," dodal.

Stále častejšie zaznieva meno podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý sa Kuciakovi vyhrážal. O ňom, ako objednávateľovi, hovoril aj zatknutý Andruskó, ktorý ako jediný s políciou spolupracuje. O Kočnerovi napísal Kuciak niekoľko textov a pri svojej práci nevychádzal len z verejne prístupných zdrojov, ale odhaľoval nové informácie, z ktorých potom čerpali vyšetrovatelia.

01 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 03 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 09:25:10 - Feat.: - Title: Šéfka europarlamentu pripomenula šieste výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:49