StoryEditor

Ako Fico vydal falošné varovanie vo vypätej situácii. Z kôp kociek sa nakoniec stala fraška

30.12.2018, 23:00
Autor:
chocho
Pred najväčšími protivládnymi protestmi od novembra 1989 premiér hovoril o kockách pred Úradom vlády v súvislosti s hrozbou útokov na verejné budovy.

Čo majú spoločné Robert Fico a Gaius Iulius Caesar? Popravde, okrem úspešnej politickej kariéry toho veľa asi nebude, no s trochou fantázie by sme predsa len ešte niečo našli. Kocky.

"Alea iacta est." V preklade "kocky sú hodené", mal povedať najslávnejší Riman, keď v roku 49 pred naším letopočtom začal občiansku vojnu.

Bezpochyby mimoriadne nebezpečná záležitosť. Veľmi vážne prezentoval situáciu na Slovensku 9. marca 2018 šéf Smeru Fico, ktorý bol vtedy ešte vo funkcii premiéra. Išlo o deň, kedy boli po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zvolané výrazne protivládne ladené protesty, ktorých očakávaná účasť mala byť na slovenské pomery mimoriadne masívna.  

Zachytili prvé kopy kociek...

"Akumulovali sme obrovské množstvo informácií, ktoré hovoria o vysokej pravdepodobnosti útokov na verejné budovy. Nemôžem ísť do detailov," vyhlásil predseda vlády po rokovaní Bezpečnostnej rady, ktorá zasadla pred protestmi organizovanými iniciatívou Za slušné Slovensko. 

Následne prišli na rad tie Ficove kocky, ktoré dal predseda vlády do súvislosti s chystanými protestmi a hroziacim násilým. Šéf Smeru totiž už skôr naznačoval, že na Slovensku sú po dvojnásobnej vražde snahy o štátny prevrat v réžii amerického finančníka židovského pôvodu Georga Sorosa v spolupráci s mimovládkami, opozíciou a prezidentom Andrejom Kiskom.

"Pred Úradom vlády sme zachytili prvé kopy kamenných kociek, ktoré boli nazvážané v čase, ktorý nemáme ešte identifikovaný. Sú nazvážané v kríkoch, pri stromoch a hľadáme momentálne záznamy z kamier. Chceme identifikovať, akým spôsobom sa tam dostali," pokračoval Fico vo vyhlásení.

Kým však tie Ceasarove kocky boli len pomyselné, tie Ficove reálne, čo doložil aj fotografiami z Námestia slobody pred Úradom vlády. V galérii si pozrite, o ako vážnu hrozbu išlo:

...ktoré tam ležali už dávno

​Hoci Fico deklaroval vôľu zistiť, ako sa kocky k sídlu vlády dostali, neskôr na žiadosť HNonline o ďalšie informácie tlačový odbor Úrady vlády nereagoval a okolnosti, ako sa kocky na námestí skutočne objavili, už šéf Smeru nikdy neobjasnil. Zato médiám sa ich pôvod podarilo "vypátrať" už v deň premiérovho závažného vyhlásenia.

Prihlásil sa k nim reštaurátor Jakub Huba. Denníku N povedal, že si ich odložil, pretože nechcel, aby po rekonštrukcii Námestia slobody z leta 2017 skončili v odpade.

Na záznamník Zelenej vlny RTVS sa zase ozvala pani, ktorá vyhlásila, že to ona dlažobné kocky dala na kopu. Ako dôvod uviedla, že tam dlho ležali bez povšimnutia a chcela si ich vziať do záhradky. Telefonátom chcela predísť prípadnému poplachu.

Protesty z 9. marca, rovnako ako všetky ostatné doteraz organizované iniciatívou Za slušné Slovensko, prebehli bez akýchkoľvek incidentov. Išlo zároveň o najväčšie protivládne protesty od roku 1989, zúčastnilo sa ich až okolo 100-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:00