StoryEditor

Slováci nechápali a krútili hlavami: Jožo Ráž ministrom vnútra?

24.12.2018, 23:00
Autor:
chocho
Ako syn najslávnejšieho slovenského speváka skoro nahradil Roberta Kaliňáka.

Paľo Habera bude šéfovať učiteľom. Šokovala by vás dnes takáto správa? No tak asi nejako podobne sa cítili mnohí Slováci v druhej polovici marca končiaceho roka, keď sa dozvedeli, že novým ministrom vnútra sa má stať Jožo Ráž.

Prvotný šok sa mohol zmierniť, keď sa ujasnilo, že nejde o slávneho speváka zrejme najznámejšej slovenskej kapely Elán, ale o jeho syna.

Pre dôležitý post si Jozefa Ráža mladšieho vybral dezignovaný premiér Peter Pellegrini, ktorý v tom čase skladal vládu po demisii svojho straníckeho šéfa Roberta Fica. Išlo o vyústenie krízy vo vnútri koalície, ktorá nastala po brutálnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Kompromitujúca fotografia

Syn známeho rockera dovtedy pôsobil na ministerstve zdravotníctva, kam prišiel s vtedajším šéfom rezortu Tomášom Druckerom. Aj Fico, keď ohlasoval Rážovu nomináciu, poznamenal, že "je z Druckiho tímu," ako Druckera zvyknú prezývať.

Vzápätí po oznámení jeho nominácie sa začali objavovať správy, že Ráž je priateľom bývalého šéfa rezortu vnútra a podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka, za ktorým sa ťahal rad káuz.

Médiá obletela fotografia z oslavy Kaliňákových 40. narodenín z roku 2011, na ktorej bol okrem podpredsedu Smeru práve aj Ráž ml. Oboch spája spoločná vášeň pre motorky.

To vyburcovalo opozíciu. "Jozef Ráž je jeho (Kaliňákovým, pozn. red.) osobným priateľom a predĺženou rukou. Strana Sloboda a Solidarita neverí, že by dokázal zabezpečiť vyšetrenie dvojnásobnej vraždy, ktorá otriasla Slovenskom," vyjadrila sa najsilnejšia opozičná strana.

Kľúčovú osobu nepresvedčil

Čo však bolo v danú chvíľu oveľa podstatnejšie, s Rážom na čele vnútra sa nestotožnil ani prezident Andrej Kiska. A ten bol vtedy kľúčovou osobou, ktorá mala tromfy v rukách a diktovala si podmienky pri skladaní vlády.

Rozhodol sa pre zásadný krok a prvý návrh od Pellegriniho na zloženie kabinetu zmietol zo stola. Práve nový minister vnútra bol tým, okolo ktorého sa Kiskovo rozhodnutie točilo.

"Posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia o tom, kto bol s kým na motorkách a oslavách narodenín, alebo ďalšie špekulácie o personálnych prepojeniach. Ako hlava štátu to nepripustím, toto nie je cesta k obnoveniu dôvery. Preto som požiadal o nový návrh," vyhlásil prezident.

Kiska tak ukončil ministerské ambície syna slovenskej rockovej legendy, ktoré od oficiálneho oznámenia netrvali ani 24 hodín. "Plne rešpektujem rozhodnutie a názor pána prezidenta," komentoval Kiskovo rozhodnutie Ráž ml.

01 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili 02 - Modified: 2024-01-16 14:49:55 - Feat.: - Title: Danko poslal policajtov preč a zavrel sa v dome, vyzeral opito. Matovič tvrdí, že vie, čo sa stalo 03 - Modified: 2024-01-16 09:36:22 - Feat.: - Title: Policajt na každej škole či kamerové systémy. Slovenské školstvo sa pripravuje na bezpečnostné zmeny 04 - Modified: 2024-01-13 09:53:15 - Feat.: - Title: Minister vnútra považuje zavedenie telových kamier za dobrý nápad. Budú istiť policajtov 05 - Modified: 2024-01-15 11:11:11 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok kritizuje Danka: Mal si splniť povinnosť a zavolať políciu. Politik musí ísť príkladom (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:35