StoryEditor

Kočner z väzby tajne posielal lístočky, mal chcieť pomoc od vplyvných ľudí

19.12.2018, 11:51
Autor:
chocho
Práve lístočky majú byť dôvodom toho, že vo štvrtok bude súd rozhodovať o návrhu na sprísnenie väzby pre Mariana Kočnera. 

Marian Kočner sa mal snažiť z väzby žiadať pomoc prostredníctvom lístočkov od vplyvných ľudí. Píše o tom na základe informácie od anonyma Denník N na svojom webe.

Polícia existenciu lístočkov potvrdila. "Policajti NAKA zaistili 'motáky' - lístočky, 26. 11. 2018 a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci ‚zmeniek‘," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová v reakcii na anonym, ktorý v stredu ráno dostali viaceré redakcie.

A práve lístočky majú byť dôvodom toho, že vo štvrtok bude Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodovať o návrhu na sprísnenie väzby pre Kočnera. Návrh na rozhodnutie o zmene dôvodov väzby, ako aj návrh na predĺženie lehoty väzby, doručil súdu 12. decembra prokurátor Ján Šanta.

Mali ísť cez advokáta Tóthovi 

Lístočky mal Kočner po svojom právnom zástupcovi Andrejovi Šabíkovi posielať z väzby Petrovi Tóthovi. Advokát Šabík to však odmieta.

Tóth mal byť Kočnerovou spojkou z väzby s okolitým svetom až do zadržania Aleny Zsuszovej, ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Anonym v e-maile tvrdí, že Tóth, ktorý vypovedal ako utajený svedok o vzťahu Kočnera a Zsuzsovej, odovzdal polícii aj dôkazy o ovplyvňovaní svedkov.

Pomoc mal chcieť aj od Fica

Dochádzať k pokusom o ovplyvňovanie svedkov pomocou lístočkov malo ešte pred zadržaním Zsuzsovej, čiže ešte skôr, ako sa objavili konkrétne indície, ktoré spájali Kočnera s Kuciakovou vraždou.

Kočner mal na lístočky vlastnoručne písať, koho z politikov, podnikateľov alebo prokurátorov má Tóth požiadať o pomoc, aby ho dostali z väzby.

Anonym konkrétne uviedol, že Kočner chcel pomoc od šéfa Smeru Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka cez jeho nástupkyňu Denisu Sakovú, exministra financií a dopravy Jána Počiatka, podnikateľa Norberta Bödöra alebo špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Pellegrini: Štát si s tým poradí

Premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že ho v súvislosti s Kočnerovými lístočkami nikto nekontaktoval ani sa ho nikto nesnažil o niečom presvedčiť. Deklaroval to po rokovaní vlády s vierou, že ak sa niečo také deje, štát si s tým poradí.

"Nikto na mňa tlak nevyvíjal, aby som ovplyvňovala vyšetrovanie, a ani som toto vyšetrovanie neovplyvňovala," vyhlásila šéfka rezortu vnútra Saková. 

Minister spravodlivosti Gábor Gál, pod ktorého patrí Zbor väzenskej a justičnej stráže, zdôraznil, že "dávajú pozor a robia, čo sa dá". "Myslím si, že nám nič neuniká, vieme toho dosť. Máme dostatok informátorov, máme to pod kontrolou," deklaroval.

SaS neprekvapuje, že Kočner podniká všetky kroky na to, aby sa dostal na slobodu. "Dokonca by nás vôbec neprekvapovalo, keby tlačil na politikov Smeru-SD, aby ho z väzenia vysekali. Veď to boli oni, ľudia ako Robert Fico a Robert Kaliňák, vďaka ktorým mohol beztrestne, ale zato trestuhodne bohatnúť na úkor iných," uviedol poslanec SaS Jozef Rajtár. Strana zároveň vyjadrila podporu poctivým policajtom, prokurátorom a aj sudcom.

Držia ho v Banskej Bystrici

Kočner je vo väzbe v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na neho a Pavla Ruska podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.

O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna Najvyšší súd. Kočner sa aktuálne nachádza vo väzení v Banskej Bystrici. Predtým bol vo väzbe v Bratislave a Leopoldove.

01 - Modified: 2022-05-03 11:14:02 - Feat.: - Title: Žilinka si nevšimol žiadne mimoriadne okolnosti v čase, keď sa pripravovala jeho vražda, vypovedá na súde 02 - Modified: 2022-05-03 14:24:45 - Feat.: - Title: Vraždy prokurátorov: Palermo v Piešťanoch, samopal vraj kúpili na benzínke 03 - Modified: 2022-05-02 16:35:51 - Feat.: - Title: Skadzi paru zoberem? Obvinený advokát Marek Para bude stíhaný vo väzbe a internet explodoval vtipmi 04 - Modified: 2022-05-01 07:50:32 - Feat.: - Title: V utorok má na súde v Pezinku pokračovať proces v kauze vraždy Kuciaka 05 - Modified: 2022-04-29 10:53:57 - Feat.: - Title: Maliar, amatérsky psychológ či rozprávač: Čo robili najznámejší sérioví vrahovia vo väzení?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:54