StoryEditor

Dôkaz o korupcii? Rusko mal skrytú kameru

09.11.2005, 23:00
Predseda ANO a poslanec NR SR Pavol Rusko včera zverejnil videonahrávku svojho rozhovoru s poslankyňou Ivetou Henzélyovou (ex-ANO). Krátko pred tým so zábermi skrytej kamery oboznámil vyšetrovateľov.

Predseda ANO a poslanec NR SR Pavol Rusko včera zverejnil videonahrávku svojho rozhovoru s poslankyňou Ivetou Henzélyovou (ex-ANO). Krátko pred tým so zábermi skrytej kamery oboznámil vyšetrovateľov. Podľa Ruska je jasným dôkazom korupcie v NR SR a snahy o kupovanie poslancov. Poslankyňa na nej tvrdí, že pred septembrovou schôdzou NR SR dostala "od našich" ponuku na rekonštrukciu domu. Zároveň Ruskovi oznamuje, že ju neprijala. "Naozaj boli za mnou. Sľubovali mi hory - doly," odznelo v nahrávke. Reakcia Henzélyovej? Je to zmanipulované, postrihané a polepené. "Nijako inak si to neviem vysvetliť." Odmietla tiež odpovedať na otázku, či je na nahrávke naozaj ona, pretože ju zatiaľ nevidela.
Zmena stanoviska
Ešte predvčerom poslankyňa tvrdila, že sa s Ruskom vôbec nestretla. Včera však pripustila, že k stretnutiu naozaj došlo. "Bola som za ním preto, lebo to bol môj priateľ a cítila som potrebu mu vysvetliť dôvody svojho odchodu z politického a tiež ľudského hľadiska." Ako doplnila - rozhovor určite neprebiehal tak, ako bol zverejnený. "Sú to výmysly." Aj preto mieni svojho bývalého straníckeho šéfa zažalovať. Rusko má na to jasnú odpoveď - poslankyňa klame. Nezabudol naznačiť, že ak nehovorí pravdu teraz, nemusela ju hovoriť ani vtedy, keď mu povedala, že žiadne peniaze nezobrala.
Ficova výzva
Smer-SD vzápätí vyzval šéfov SMK a KDH na odchod z koalície. "Jediným riešením je, ak vládnu koalíciu, ktorá je postavená na kupovaní poslancov, opustia tí, ktorí opakovane deklarovali nesúhlas s takýmito praktikami. Samozrejme, ak chcú presvedčiť verejnosť, že sa na nich nezúčastňovali," vyhlásil šéf sociálnych demokratov Robert Fico. Vládne strany zatiaľ jeho výzvu odmietli. "On je ten posledný, ktorý nám má odporúčať, čo máme či nemáme robiť," zareagoval poslanec František Mikloško (KDH). K samotnej nahrávke sa zatiaľ stavia zdržanlivo, vec musí najprv preveriť polícia. Líder SMK Béla Bugár si zase nie je istý, či je rozhovor autentický. Nie je mu tiež jasné, kto sa schováva za termínom "naši". Sú to Ruskovi ľudia alebo lintnerovci, pýta sa Bugár. KDH aj SMK však zopakovali: Pokiaľ sa preukáže kupčenie s poslaneckými hlasmi, z vlády odídeme. Predseda poslaneckého klubu ANO Ľubomír Lintner pripomenul, že Henzélyovú nekontaktovali, jej odchod od Ruska ich prekvapil. Fico tiež očakáva zásadné stanovisko prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ten sa k celej záležitosti vyjadrí dnes.
Podnety sa prešetrujú
Na Generálnu prokuratúru sa už vo veci údajnej korupcie v NR SR obrátil Lintner, ministrovi vnútra Vladimírovi Palkovi zase odovzdal v rovnakej záležitosti podnet šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. "Oba podnety sú na Úrade špeciálnej prokuratúry a 19. októbra sa začalo vyšetrovanie vo veci trestného činu prijímania úplatku a podplácania," vyhlásila hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová. Podľa nej ešte musia vypočuť niektorých poslancov parlamentu. Videonahrávka, ktorou Rusko disponuje, však pravdepodobne nebude môcť poslúžiť ako dôkaz v súdnom konaní. "Keďže nebola získaná zákonným spôsobom, nemôže byť použitá na tento účel," vysvetľuje bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. Podľa platného Občianskeho zákonníka totiž nie je možné vyhotoviť a zverejniť nahrávku bez súhlasu nahrávanej osoby.

01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Myslíte si, že sa dianie na Slovensku uberá správnym, alebo nesprávnym smerom? 02 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schuster: Radil som Havlovi, ako má stáť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:36