StoryEditor

Ministri, poslanci, prokurátori. Kočner mal u vplyvných ľudí otvorené dvere, už sa k nemu nehlásia

22.12.2018, 23:00
Ukazuje sa, že mal blízko k najmocnejším ľuďom na Slovensku. Sieť jeho kontaktov zahŕňala ministrov, poslancov, prokurátorov aj mafiánov.

"Asi budeš prvý vedieť výsledok, tak či ťa môžem poprosiť, rád by som bol druhý," pípla na mobile vtedajšieho šéfa parlamentu Richarda Sulíka esemeska. Bolo 3. novembra dopoludnia roku 2010 a prišla od kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera. Ten deň sa mal voliť generálny prokurátor.

Šesť minút po dvanástej Sulík urýchlene odpisuje: "Práve sa hlasuje. Je tu 143 poslancov, ale koľko bude hlasovať sa ukáže. Dám vedieť." Kočner v sekunde odpovedá, že je ako na ihlách.

Po dvadsiatich minútach ešte pridá nervózny odkaz: "Ku.va, to počítate makové zrnká?" A politik Sulík rýchlo vypisuje, koľko kto z kandidátov dostal hlasov a že hneď v prvom kole bol zvolený Dobroslav Trnka. Kočner dostáva informáciu o dve hodiny skôr, ako sú vyhlásené výsledky tajnej voľby prokurátora. A raduje sa. Trnka je jeho dlhoročný priateľ už z vojny.

​Tento detail ukazuje, ako blízko má Marian Kočner k najvplyvnejším ľuďom na Slovensku a aký vplyvný vlastne je. Šéf Slobody a Solidarity Richard Sulík ho navštevoval doma, chodili spolu behať, s Kočnerom sa radil o politických otázkach, zostavení kandidátky svojej strany, voľbe prokurátora alebo aj šéfa vojenského spravodajstva.

"Mnohokrát som povedal, že to bola chyba. Ale to, že urobím takú chybu, neznamená, že robím kšefty s mafiou," obhajuje svoje priateľstvo s Kočnerom Sulík.

Podobne ako on dnes hovorí väčšina slovenských politikov a ku kontroverznému mužovi sa nikto z nich nehlási. Hoci práve slovenskí politici stvorili jeho vplyv a umožnili mu doteraz neohrozené a sebavedomé vystupovanie postavené na vyhrážaní sa všetkým.

To skončilo v júni, odkedy je Kočner vo väzbe kvôli falšovaniu zmeniek za 70 miliónov a podozrivý je z ďalších trestných činov, najmä z krátenia daní a pochybných predajov majetku. Kočner je navyše hlavným podozrivým z toho, že stojí v pozadí brutálnej vraždy novinára Jána Kuciaka. Polícia ho v polovici marca 2019 z objednania Kuciakovej vraždy obvinila. Kuciak o ňom písal a Kočner sa mu pred smrťou vyhrážal.

Politika, televízia, mafia
Päťdesiatštyriročný podnikateľ Kočner vyštudoval žurnalistiku, tri roky pracoval v Slovenskej televízii a neskôr si založil firmu na výškové práce. V roku 2006 sa pokúsil dostať do politiky - vtedy už ako známy vplyvný podnikateľ. Kandidoval na primátora Bratislavy, politici sa s ním začali zbližovať, ale vo voľbách skončil až tretí.

Kočnerovo meno však prvýkrát Slováci začuli v roku 1998. Vtedy napochodoval so súkromnými ochrankármi do televízie Markíza, aby ju ovládol. Kvôli zmenkám, ktoré mu podpísal jeho niekdajší spolužiak a exminister hospodárstva Pavol Rusko. Zmenky za 70 miliónov televízia od začiatku označovala za podvrh.

"Pán Kočner skrátka prišiel (do televízie) s podsvetím. Bolo to veľmi nepríjemné, pretože tam chodili muži s pištoľami a mocenským spôsobom sa vyhrážali," opísala bývalá členka vedenia televízie a neskoršia riaditeľka Zuzana Ťapáková.

Len pre dokreslenie, vtedajšou Kočnerovou ochrankou bol Peter Čongrády, obávaný boss mafiánskej skupiny nazývanej Sýkorovci. V auguste 2004 ho vo chvíli, keď chcel z obľúbenej bratislavskej pizzerie odísť svojim čiernym opancierovaným Mercedesom, rozstrieľal nájomný vrah zo samopalu dvadsiatimi ôsmimi guľkami.

Čongrády bol známy práve svojimi kontaktmi na podnikateľov aj politikov, blízko mal aj k bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Tóthovi. Rovnako ako Kočner, ktorý si na sledovanie niekoľkých novinárov - vrátane zavraždeného Kuciaka - práve Tótha najal.

Podnikateľ Kočner bol tiež spoločne so synom slovenského prezidenta Michala Kováča obvinený z účasti na finančnom podvode voči firme Technopol za 2,3 milióna dolárov. Trestu sa však vyhol. Prezident Kováč všetkým dal milosť. S podvodom potom súvisel aj únos prezidentovho syna Kováča do Rakúska.

Kočner sa na zozname popri ľuďoch z najdrsnejšieho slovenského podsvetia ocitol ešte neskôr. V roku 2005 na takzvanom mafiánskom zozname - policajnom súpise ľudí, na ktorých sa má polícia zamerať. Figurovali na ňom "ešpézetky" Kočnerových áut: športiaka Porsche 911 Carrera, limuzíny Audi A8 aj Jeepu Wrangler. Marian Kočner si postupne budoval imidž podnikateľa, ktorý si vie otvoriť dvere ku všetkým vplyvným.

Kočnerove známosti

K politikom, ministrom, na generálnu prokuratúru alebo snáď do kancelárií všetkých vplyvných úradov. A že za neho budú ochotní ľudia "bojovať", sa vzápätí ukázalo v niekoľkých kauzách. Napríklad Dobroslav Trnka - muž, ktorého Kočner presadzoval na post generálneho prokurátora - bol podozrivý, že v spore spoločníkov firmy, ktorá postavila bytový dom Glance House v Bratislave, zasiahol v prospech Kočnera.

Ten sa pár týždňov predtým netajil, že akonáhle dom získa, rozpredá byty v dražbe alebo doň namiesto ľudí, ktorí si byty kúpili a zaplatili zálohy, nasťahuje vojakov či ho rovno armáde predá. "Minister obrany Martin Glváč zo Smeru je môj kamarát," povedal vtedy Kočner, neskôr otočil, že to bol vtip.

Bývalý šéf poslaneckého klubu Smeru Glváč sa s Kočnerom však naozaj poznal a pozná. Minimálne z horského strediska Donovaly, kde patria Kočnerovi apartmány a hotel a Glváč si tam tiež apartmán kupoval. "Za dobrého kamaráta by som Kočnera neoznačil. Ako minister obrany som dostal previerky najvyšších stupňov, kde aj tieto vzťahy boli riešené," obhajuje sa dnes Glváč.

​Mimochodom, Kočner sa priatelil aj s vyšetrovateľom národnej finančnej jednotky NAKA v Banskej Bystrici Štefanom Jombíkom, ktorý pred časom zastavil preverovanie údajných Kočnerových podvodov práve s nehnuteľnosťami na Donovaloch. Jombík ku koncu tohto roka odchádza od polície. Práve o chybách tohto vyšetrovateľa v kauze hoteli na Donovaloch písal zavraždený novinár Ján Kuciak.

Umenie zoznámenia
Kočner je dnes hrobárom niektorých politikov vládneho Smeru, strany, ktorej náklonnosťou sa sám rád chvastal. Nie sú to však len jeho plané slová, Kočnerov vplyv na politiku sa dá dokladať aj tým, čo všetko preňho boli schopní politici urobiť a ako ochotne ho vodili k novým kontaktom.

Napríklad pred osemnástimi rokmi sa na dovolenke zoznámil s Robertom Kaliňákom, ministrom vnútra vo všetkých vládach Roberta Fica a Jánom Počiatkom, ministrom dopravy. Pri mori si potykali, hoci nešlo o spoločnú dovolenku a všetko vraj bola náhoda. A práve exminister financií a dopravy Ján Počiatek v roku 2006 Kočnera predstavil svojmu vtedajšiemu poradcovi Richardovi Sulíkovi.

Kočner sa vďaka kontaktom vedel nabaľovať na ďalších vplyvných. Exminister Kaliňák v minulosti priznal, že aj on bol Kočnerovým "druhotným" kontaktom. Zoznámil ich Fedor Flašík, manžel bývalej kandidátky na bratislavskú županku Moniky Flašíkovej Beňovej. Obaja mali ku Kočnerovi veľmi blízko. "Naše deti sa odmalička poznajú, bol priateľom môjho prvého manžela a sme veľmi dobrí známi," vysvetľovala denníku SME Beňová, neskoršia europoslankyňa Smeru.

Hlavný kôň Fico
Hlavný Kočnerov "kôň", ktorým sa rád vyťahoval, bol expremiér Robert Fico. Okrem toho, že vedľa seba bývali v bytoch v luxusnom dome nad Bratislavským hradom, Kočner už roky rozpráva, že sa poznajú od založenia strany Smer. "Po založení mali členovia pracovné stretnutia v hoteli Šport na Donovaloch, ktorého som spolumajiteľom," tvrdil. Expremiér dlhodobo odmieta o svojom vzťahu s Kočnerom hovoriť, hoci si tykajú.

Komplex Bonaparte - kde si byt kúpil Kočner - staval podnikateľ Ladislav Bašternák. V inom projekte - stavbe luxusného bytového komplexu Five Star Residence v Bratislave - si pre zmenu vymenili role. Kočner staval a Bašternák nakupoval byty. Bašternáka však medzičasom kvôli kráteniu daní odsúdili.

A opäť sa uzatvára kruh priateľstva Kočnera a exministrov Kaliňáka a Počiatka. Kaliňák vlastnil akcie spoločnosti B. A. Haus, ktoré kúpil od Bašternáka. Ten zároveň Počiatkovi predal byt v komplexe Bonaparte a chatu v horskom stredisku Donovaly.

S Kočnerom sa stýkali aj predsedovia ďalších slovenských strán, po vražde novinára ale okamžite začali tvrdiť, že to bolo len raz. Jeho vplyv siahal aj do médií. Pozná sa napríklad s bývalým šéfom Rozhlasu a televízie Slovenska a televízie Markíza Václavom Mikom.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 04 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 05 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:45