StoryEditor

Súd zamietol žiadosť o prepustenie Aleny Zsuzsovej

18.12.2018, 10:41
Autor:
TASRTASR
Alena Zsuzsová je obvinená v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zamietol žiadosť obvinenej Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, na základe ktorej žiadala o prepustenie z väzby. TASR o tom v utorok oficiálne informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, rozhodoval o návrhu v utorok 11. decembra. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, v trestnej veci proti obvinenej A. Zs. pre účastníctvo vo forme objednávateľa na obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, žiadosť obvinenej o prepustenie z väzby na slobodu, dňa 11. decembra 2018 zamietol. Sudca dohľad probačného a mediačného úradníka nad obvinenou neuložil," objasnila Kudjáková.

​Rozhodnutie nie je právoplatné. V prípade sťažnosti obvinenej alebo jej obhajcu voči rozhodnutiu ŠTS bude po doručení rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR.

Rozhodnutie mohlo byť zverejnené, až keď súd dostal doručenky o tom, že procesné strany (obhajca Zsuzsovej a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, pozn. TASR) uznesenie prevzali.

Zsuzsová sa minulý týždeň na utorkovom zasadnutí vo veci svojej žiadosti o prepustenie z väzby nezúčastnila. Svojmu obhajcovi dala súhlas na pojednávanie v jej neprítomnosti. Ako prvá zo štyroch obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej požiadala o prepustenie z väzby.

Okrem Zsuzsovej z úkladnej vraždy páru sú obvinené ďalšie tri osoby - Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Posledný menovaný v súčasnosti čelí aj konaniu na Okresnom súde Bratislava V za ekonomickú trestnú činnosť. Kvarteto zobral do väzby sudca ŠTS koncom septembra.

Voči rozhodnutiu podali sťažnosť, ktorú NS SR následne zamietol.

Dôvodom väzby bola možná obava, že by obvinení pokračovali v trestnej činnosti, mohli sa skrývať a ovplyvňovať svedkov. Teda všetky tri možné dôvody väzobného stíhania.
Investigatívneho novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí obvineným až doživotný trest odňatia slobody.

01 - Modified: 2024-04-25 11:21:04 - Feat.: - Title: Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč, kde figuruje aj Kočner, zrušili 02 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 05 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:26