StoryEditor

Lipšic odmieta vrátiť milióny za prieskum

28.08.2006, 00:00
Minister spravodlivosti Štefan Harabin vyzval svojho predchodcu, aby zaplatil 2,4 milióny za prieskum, v ktorom sa ľúdi pýtali, či sa im Daniel Lipšic páči. "Určité kroky" avizuje aj rezort vnútra smerom k Vladimírovi Palkovi.

Prieskumy verejnej mienky, za ktoré zaplatili rezorty spravodlivosti a vnútra 2,4 milióna, resp. 5 miliónov korún, môžu vyjsť exministrov za KDH Daniela Lipšica a Vladimíra Palka draho. Nový minister spravodlivosti Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS) už listom Lipšica vyzval, aby dvojmiliónové náklady na prieskum vrátil do štátneho rozpočtu. "Určité kroky" avizuje aj rezort vnútra - v Palkovom prípade sa dokonca spomína možná trestnoprávna dohra.
Prieskumy, ktoré pre obidva rezorty robila česká poradenská spoločnosť Takt a na ktoré nedávno upozornili aj HN, sa pýtali občanov, čo sa im páči a nepáči na Danielovi Lipšicovi, či spájajú budúcnosť Slovenska s Vladimírom Palkom. Vyzývali tiež ľudí, aby označili politika, ktorý je podľa nich správny chlap a ktorému najviac držia palce.

Túžba po moci?
Harabin Lipšica okrem iného vyzval, aby sa viac neskrýval za frázy a priznal, že prieskum slúžil na jeho stranícke a politické ciele. "Funkcia ministra spravodlivosti nemôže byť zneužívaná na túžbu po moci a popularite." O zneužití štátnych peňazí svedčí podľa Harabina zámer, ktorý si spoločnosť Takt v prieskume stanovila - "Navrhnúť možnosti komunikačnej stratégie určené pre Daniela Lipšica nielen ako ministra spravodlivosti SR, ale aj ako člena KDH." Ak peniaze exminister do 30 dní nevráti a nenavrhne ani splátkový kalendár, ministerstvo pristúpi k právnym krokom. Lipšic na vrátenie peňazí nevidí dôvod - tvrdí, že prieskum bol potrebný. "Politika je o zisťovaní názorov občanov. Možno, že pán Harabin, ktorý bol komunistickým sudcom, na názory občanov nedbá."
Skúmanie osobnej popularity nie je dôvodom na to, aby bolo hradené z verejných zdrojov - dáva za pravdu Harabinovi riaditeľka mimovládnej organizácie Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. Nepozdáva sa jej však ani reakcia ministra spravodlivosti. "Vymáhať prostriedky otvoreným listom mi skôr pripomína snahu o lacnú medializáciu ako štandardné konanie štátneho orgánu."

Palko nevidí nič zlé
Päť prieskumov takmer za päť miliónov korún. Toto bude musieť zase vysvetľovať exminister vnútra Palko. Okrem dôveryhodnosti polície, hasičov a ďalších zložiek rezortu vnútra sa v sérii prieskumov skúmali aj názory verejnosti na osobu vtedajšieho ministra. Palko však za tým stále nevidí nič zlé. "Je normálne, ak sa popritom všetkom skúma aj najvyššie postavená osoba v rezorte." Aj tieto prieskumy si však nové vedenie rezortu dalo preveriť. "Keď sa minister po návrate z dovolenky oboznámi so závermi odboru kontroly ministerstva vnútra, ktorý prieskumy preveroval, podnikne určité kroky," avizuje jeho hovorca Erik Tomáš. Minister Robert Kaliňák (Smer-SD) má o tom rozhodnúť už dnes. Podľa našich informácií sú však závery kontroly v tomto prípade oveľa širšie ako u Lipšica. Nemusí tu ísť len o vrátenie peňazí - črtá sa trestnoprávna dohra.

Palko a Lipšic v očiach občanov:
- Exminister vnútra Vladimír Palko je pre niektorých z opýtaných povýšenecký (16,8 percenta) a málo razantný (16,1 percenta), ľudia si na ňom najviac cenili slušnosť (8,5 percenta). Záver prieskumu znie: Nie je vnímaný úplne pozitívne, v jeho hodnotení je stále protikladnosť.
- Len 3,4 percenta opýtaných označilo exministra spravodlivosti Daniela Lipšica za slušného, čestného, seriózneho človeka, 14,1 nevedelo povedať k jeho pozitívam nič. Výhrady k nemu nemalo 12,8 percenta ľudí.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 02:51