Radovan Bránik je jedným z mála expertov číhajúcich na extrémistov. Alebo striehnu oni na neho?Peter Mayer
StoryEditor

Známy bloger Radovan Bránik čelí obvineniu, že obral mimovládky o peniaze

16.12.2018, 20:20
Autor:
lmlm
Radovan Bránik pochybenia pri danom projekte priznal, tvrdí však, že urobil všetko, čo mohol.

Známy bloger a analytik Radovan Bránik čelí podozreniam, že obral o peniaze viaceré mimovládne organizácie a občianske združenia.

Informáciu priniesol Denník SME. Niektorí už na Bránika podali trestné oznámenia.

Nepredložil správu o projekte

Bránik je známy bojovník proti extrémizmu, upozorňuje na rôzne kauzy spojené s mafiánskymi praktikami.

Bránik v septembri v rozhovore pre HNtelevíziu uviedol, že bude uverejňovať blogy o trestnej činnosti, ktorá siaha až do najvyššej politiky.

Denník SME poukazuje na spor, ktorý sa týka grantu 30-tisíc eur pre Bránikovu mimovládku Risc pred dvoma rokmi od Nadácie pre deti Slovenska.

Cieľom bolo vyškoliť skupinu profesionálov, ktorí by šli priamo do utečeneckých táborov v Maďarsku a poskytovali tam psychologickú a sociálnu pomoc deťom,“ povedal pre denník riaditeľ Nadácie Ondrej Gallo.

Tvrdí, že po skončení projektu nedostala nadácia žiadnu správu o výsledkoch projektu. Bránik mal predložiť správu do konca januára 2017, ale nestalo sa. Keďže známy bloger nereagoval nadácia začala vymáhať peniaze prostredníctvom súdu.

Pochybenia priznal

Denníku SME Bránik povedal, že o súdnom konaní ani predžalobnej výzve až doteraz nevedel, vysvetlil to tým, že pravdepodobne zanikli v množstve mailov, ktoré počas posledných mesiacov dostával. Pochybenia pri projekte priznal, tvrdí však, že urobil všetko, čo mohol.

V čase jeho prípravy sa všeobecne očakávala masová záplava krajiny migratmi, ku ktorej však nedošlo a projekt ostal 'visieť v lufte',“ vysvetľuje Bránik. Dodáva, že peniaze je pripravený vrátiť.

Pozrite si rozhovor so septembra s Radovanom Bránikom v HNtelevízii:

01 - Modified: 2024-02-23 14:10:21 - Feat.: - Title: Návrh vodnej politiky ohrozuje podľa mimovládok peniaze z plánu obnovy. Obmedzuje prírodu 02 - Modified: 2024-02-07 17:21:14 - Feat.: - Title: Vláda z komunikácie vyradí mimovládky. Strategické zdelenia by mali byť výlučne v rukách štátu 03 - Modified: 2024-01-17 18:48:52 - Feat.: - Title: Europarlament kritizuje reformu Trestného zákona. Mimovládne organizácie to vítajú, obávajú sa o právny štát 04 - Modified: 2024-01-11 14:17:42 - Feat.: - Title: Mimovládky vlani dostali takmer desať miliónov eur na pomoc odídencom z Ukrajiny 05 - Modified: 2023-11-30 08:46:16 - Feat.: - Title: Aktivistom a mimovládkam odovzdali alternatívne Nobelove ceny. Je medzi nimi aktivistka za práva žien aj záchranári migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. apríl 2024 12:32