Koaličných partnerov Bélu Bugára, Roberta Fica a Andreja Danka čaká podpis dodatku k dohode.TASR
StoryEditor

Najnovší prieskum: Súčasná koalícia výrazne stráca, Sulík by mohol viesť vládu šiestich strán

14.12.2018, 17:20
Voľby by v decembri vyhrala strana expremiéra Roberta Fica.

Smer ostáva neohrozene najsilnejšou politickou stranou na Slovensku. Ak by sa voľby konali začiatkom decembra, tak stranu Roberta Fica by volilo 21,7 percenta Slovákov. Oproti predchádzajúcemu mesiacu ide o mierny nárast preferencií.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý bol vypracovaný pre denník Sme.

Do výsledkov sa premietol aj snem Smeru, na ktorom strana sľúbila nové sociálne balíčky. Tie by tentoraz mali byť zamerané na mladé rodiny.

Deväť strán v parlamente

Pozíciu najsilnejšej opozičnej strany potvrdila Sloboda a Solidarita. Stranu Richarda Sulíka by volilo 13,3 percenta ľudí. Podobne ako v prípade Smeru si aj sulíkovci za mesiac mierne polepšili.

Za SaS nasleduje hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča (10,5 percentná podpora). Na ďalších priečkach sa s minimálnymi rozdielmi umiestnili tri politické subjekty - Kotlebova ĽSNS, SNS a Sme rodina Borisa Kollára.

Do parlamentu by ešte prenikli KDH, Most-Híd a Progresívne Slovensko.

Kto by vládol Slovensku

Ak by sa vláda zostavovala podľa uvedených výsledkov, došlo by zrejme k náročným vyjednávaniam. Čisto matematicky je možná kombinácia najmenej troch strán (Smer, SaS a OĽaNO). Opozičné subjekty však spoluprácu so Smerom dlhodobo vylučujú a v parlamente by takéto zoskupenie malo len najtesnejšiu väčšinu 76 hlasov.

V HNtelevízii si pozrite nedávny rozhovor s politologičkou Vierou Žúborovou o aktuálnej politickej situácii:

​Súčasná koalícia by mala zastúpenie len 60 poslancov, čo na vytvorenie koalície ani zďaleka nestačí. Do úvahy pre lídra Smeru, ktorý by novú koalíciu zostavoval, tak pripadá len "prehovoriť" niektoré zo strán, ktoré Ficovu stranu pri spolupráci odmietajú.

Najpravdepodobnejšou možnosťou sa javí široká koalícia prevažne opozičných strán SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, KDH, Most-Híd a Progresívne Slovensko. Takáto šesťkoalícia by mala v parlamente pohodlnú väčšinu 84 poslancov.

Počas piatka zverejnila výsledky svojho volebného modelu z novembra aj agentúra Median, pozrieť si ich môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:29