Ministerka zdravotníctva Andrea KalavskáTASR/M. Baumann
StoryEditor

Roky očakávaný skríning rakoviny sa stáva realitou

13.12.2018, 15:30
Cieľom je podchytiť čo najskôr onkologické ochorenie u pacienta, a tým pádom zvýšiť úspešnosť jeho liečby a šancu na uzdravenie.

V schránkach desaťtisícov ľudí sa začnú od nového roka objavovať obálky s pozvánkou na návštevu lekára. V prípade ochorení, akým je rakovina je totiž dôležité odhaliť problém včas. Rakovina konečníka, hrubého čreva, prsníka, či krčku maternice sa neprejaví varovnými príznakmi, keď vzniká, nebolí. Dôslednosť a zodpovednosť v prístupe k prevencii týchto zhubných ochorení je preto na veľmi dôležitá.

Rada Európy už v roku 2003 prijala stanovisko, v ktorom konštatuje, že skríningové vyšetrenia sú v boji proti rakovine nevyhnutné. Slovensko patrí ku krajinám, ktoré napriek týmto varovaniam organizovaný boj proti rakovine odkladalo. Po pätnástich rokoch sa našla politická vôľa tento stav zmeniť. Ministerstvo zdravotníctva od budúceho roka spúšťa skríningové programy zamerané na včasné odhalenie bezpríznakových foriem rakoviny. 

„Skríningové vyšetrenie zaberie niekoľko minút zo života, ktoré dokážu zachrániť ďalších niekoľko desiatok rokov“ apeluje ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Na preventívne vyšetrenia vyčlenil rezort v budúcom roku päť miliónov eur.

Začiatok konečníkom a hrubým črevom

Prvá fáza skríningového programu rakoviny hrubého čreva a konečníka sa začne už v januári. Rezort požiadal zdravotné poisťovne, aby spomedzi svojich poistencov vybrali 20-tisíc ľudí, ktorí budú oslovení prednostne. „Kolorektálny karcinóm by mohol byť iba marginálnym zdravotným problémom, pretože ho vieme včas zistiť a efektívne odstrániť. Metóda adresného pozývania na skríning tohto ochorenia je najúčinnejšia, práve preto ju na Slovensku od januára zavádzame,“ vysvetlil primár endoskopického oddelenia Univerzitnej nemocnice v Bratislave Rudolf Hrčka. 

Januárové listy od zdravotných poisťovní budú obsahovať jednoduchý test na vnútorné krvácanie, ktorý následne o vzorkou stolice treba odovzdať všeobecnému lekárovi. Ten v priebehu niekoľkých minút dokáže odhaliť, či je nález pozitívny a pacienta treba kolonoskopicky liečiť. V prípade negatívneho nálezu sa test opakuje po dvoch rokoch. Poisťovne budú na podnet ministerstva testy rozosielať vybraným poistencom starším ako 50 rokov.  

Rakovina konečníka a hrubého čreva je napriek dostupnosti efektívnej liečby najčastejšie sa vyskytujúcim onkologickým ochorením u mužov a druhým najčastejším nádorom u žien.

Tristo zbytočných úmrtí žien ročne

Skríningový program rakoviny prsníka bude zameraný na ženy vo veku 50 až 69 rokov. Aj na tomto programe spolupracuje rezort s odborníkmi a poisťovňami. Ženy vo vybranej vekovej skupine budú od januára dostávať pozvánky na bezplatné preventívne mamografické vyšetrenie. 

Mamografia je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej možno zachytiť aj včasné štádium tejto rakoviny. „Stále platí, že mnoho žien na Slovensku je diagnostikovaných už s pokročilou formou a v priemere tristo žien ročne u nás zomiera zbytočne,“ hovorí lekárka Preventívneho centra Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave Alena Kállayová.

V pozvánke na mamografické vyšetrenie nebudú odporúčaní konkrétni lekári, ale zoznam odporučených preverených mamografických pracovísk. Previerkou doteraz prešlo päť pracovísk na Slovensku, ďalších tridsať je do previerky prihlásených. 

Nádor na maternici zabíja v produktívnom veku

V priebehu budúceho roka chce rezort zdravotníctva pozývať aj na preventívne kontroly rakoviny krčka maternice. Na Slovensku na túto diagnózu podľa údajov OECD ročne umrie viac ako dvesto žien, plošný skríning sa však doteraz nevykonával. Pre porovnanie, vo Fínsku alebo Dánksu, ktoré sú počtom populácie porovnateľné, umiera na rakovinu krčka maternice päť krát menej žien ako u nás.

Nárok na ošetrenie v rámci programu Ministerstva zdravotníctva budú mať ženy vo veku 23 až 64 rokov. Cytologické stery budú vyhodnocovať certifikované laboratóriá, ktorých je na Slovensku viac ako sto. Prvé dva odbery sa uskutočnia v ročnom intervale, po negatívnych výsledkoch sa prechádza na trojročný interval.

„Rakovina krčka maternice je závažným onkologickým ochorením žien hlavne v produktívnom veku okolo 45 rokov. Cieľom skríningu je znížiť výskyt a následne úmrtnosť na toto ochorenie,“ uviedol Oliver Sadovský z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Poisťovne na iniciatívu štátu nečakali

Na programe skríningových vyšetrení budú s rezortom zdravotníctva spolupracovať všetky tri zdravotné poisťovne. Prevenciu však medzi svoje priority viaceré z nich radia dlhšie.

„Pozývací list sme od vlaňajška odoslali takmer 16 000 poistencom. Na vyšetrenia prišlo približne 10% z tých, ktorých sme pozvali. Doslova šokujúce však je, že u takmer tretiny  poistencov, ktorí prišli na prevenciu na základe nášho pozvania, boli odhalené nádorové alebo zápalové zmeny rôzneho typu a rozsahu,“ uviedol hovorca poisťovne Union Matej Neumann.

Prevenciu aktívne podporuje aj štátna poisťovňa, „Všeobecná zdravotná poisťovňa osvetu šíri v spolupráci s odborníkmi z občianskeho združenia Europacolon Slovensko prostredníctvom podujatia Deň pre vaše zdravie. Ním sa podarilo získať pre myšlienku prevencie už viac ako milión ľudí,“ povedala hovorkyňa VšZP Zuzana Šutkovská. 

„Našich poistencov pravidelne upozorňujeme na blížiaci sa termín preventívnej prehliadky u všeobecného lekára, stomatológa či gynekológa či už formou SMS alebo emailom,“ dodáva PR špecialista poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Novinku hodnotia aj mimovládky

„Prevencia nie je univerzálny všeliek. Nie každá prevencia má zmysel - musí byť nákladovo efektívna. V opačnom prípade by sme prostriedky do nej investované mohli v zdravotníctve využiť lepšie,“ upozornil Tomáš Szalay zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku.

„Opatrenie zahŕňa aj nami dlhodobo presadzované onkologické skríningy – systém prevencie a vyhľadávania včasných štádií rakoviny prsníka, krčka maternice a v neposlednom rade skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka,“ uviedli zakladatelia občianskych združení Nie rakovine a Europacolon Slovensko Jana Pifflová Španková a Patrik Herman.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 05 - Modified: 2024-04-12 06:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Keď je láska silnejšia ako čokoľvek iné. Pacientka v Národnom onkologickom ústave povedala svoje áno priamo na oddelení
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:05