StoryEditor

Prezident Kiska mal vo Veľkom Slavkove kúpiť až desať pozemkov

13.12.2018, 14:48
Autor:
mahomaho
Pozemky mal prezident nadobudnúť v roku 1999, teda v dobe, kedy kúpil aj sporný pozemok patriaci Jánovi Francovi.

Prezident Andrej Kiska mal kúpiť vo Veľkom Slavkove desať pozemkov. Uvádza sa to v rozsudku v kauze pozemkov pod Tatrami.

Pozemky mal prezident nadobudnúť v roku 1999, teda v dobe, kedy kúpil aj sporný pozemok patriaci Jánovi Francovi. Podľa informácii denníka Pravda nešlo o náhodné nákupy. Prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra, ktorá ho vyšetruje ako podvod.  

​Kiska mal pozemky kúpiť od firiem Stavrea a Agras. Človek z frimy Stavrea sa mal podieľať aj na sprostredkovaní Francovho pozemku Kiskovi.  

Prezidentská kancelária odkázala, že ide o klamstvá a účelové prekrúcanie faktov. "Andrej Kiska už pred rokom na súde aj pre média opakovane hovoril, že v danej lokalite kupoval viac pozemkov," uviedol prezidentov hovorca Roman Krpelan. 

Prezident Kiska ešte v roku 1999 kúpil pozemky vo Veľkom Slavkove, ku ktorým sa po takmer dvadsiatich rokoch prihlásil Ján Franc. Ten tvrdil, že Kiska pozemky získal nezákonne.

Prezident netušil, že s pozemkom by bol problém

Kiska deklaroval, že kúpil pozemok od istého človeka a nemal najmenšiu predstavu, že by na ňom bola akákoľvek ťarcha.​

Ku kúpe daného pozemku došlo podľa prezidenta na základe inzerátu asi pred 16 rokmi. S manželkou si chceli postaviť rodinný dom a hľadali vhodný priestor. „Pán, ktorý zastupoval firmu, mi ponúkol, že oproti pozemku by mohol byť na predaj nejaký ďalší, je to síce v extraviláne, lúky, pasienky, ale možno do budúcna by to mohol byť celkom dobrý pozemok pre nejaký podnikateľský zámer. Spýtal som sa na cenu, tá bola akceptovateľná, tak som povedal, že to kúpim,“ objasnil na sociálnej sieti Kiska.

Podľa jeho slov absolútne netušil, že by s pozemkom mohol byť akýkoľvek problém, a že po 16 rokoch pôjde kvôli tomu na súd.

Rozhodnutie súdu

Spor o pozemky na konci októbra prezident prehral. Sudca Okresného súdu v Poprade Miroslav Radačovský dal na konci októbra vo verdikte za pravdu žalobcovi, a teda uznal vlastnícke práva k pozemkom Jánovi Francovi.

​Prezident by sa mal podľa sudcu Radačovského vzdať funkcie a odísť z politiky. Po sudcových slovách sa na jeho adresu zdvihla vlna kritiky.

Prezident v reakcii napísal, že slovám súdu nerozumie. "Rozhodnutie súdu prezident rešpektuje, ale slová sudcu o tom, že by sa mal vysťahovať zo Slovenska, ho prekvapili," napísala prezidentská kancelária.

Sudca Radačovský sa nakoniec krátko po rozhodnutí v Kiskovom prípade vzdal funkcie.

Stretnutie s Francom

Prezident Andrej Kiska sa minulý týždeň stretol s Jánom Francom, s ktorým sa súdil o pozemky pod Tatrami. Kiska po stretnutí povedal, že sa proti rozhodnutiu neodvolá.

"Stretol som sa s pánom Francom. Úprimne sme sa porozprávali a zo stretnutia som mal dobrý pocit. Osobne som mu povedal, že aj napriek konštatovaniu súdu v našom spore o pozemok, že sme obaja konali v dobrej viere, proti rozhodnutiu sa neodvolám. Neurobím to. Hoci viacerí renomovaní právnici mi potvrdili, že obsahuje množstvo nezmyslov, deformuje pohľad na vlastnícke práva a ide proti predchádzajúcim rozhodnutiam súdov v podobných veciach. Je dobre, že človek, ktorý toto rozhodnutie vydal, sa pozície sudcu vzdal," uviedol prezident na sociálnej sieti.

​Kiska vyhlásil, že nebude oponovať rozsudok okresného súdu, pretože Francovi ľudsky rozumie. "Prišiel o pozemok podvodom. Ja som to takmer 20 rokov netušil, keďže pri prevodoch zlyhal notársky úrad aj štát."

Prezident označil stav ako právny absurdistan. "Boli sme dvaja, vlastnili sme rovnaký pozemok a katastru to nebolo divné, vôbec to nepreveril. Keby som chcel, mohol som pozemok dávno predať a pán Franc by sa dnes musel súdiť s niekým iným," doplnil Kiska. 

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:03