StoryEditor

Kočner na slobodu nepôjde. Najvyšší súd zamietol jeho sťažnosť

11.12.2018, 11:24
Autor:
TASRTASRklkl
Kontroverzný podnikateľ sa na slobodu pokúšal dostať opakovane.

O prepustení podnikateľa Mariana Kočnera z väzby rozhodoval naposledy 20. novembra Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Ten jeho žiadosť zamietol. 

Na základe tohto rozhodnutia podal Kočner 28. novembra sťažnosť na Najvyšší súd SR. Ani ten mu nevyhovel a sťažnosť dnes zamietol. "Najvyšší súd na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného Mariána K. zamietol ako nedôvodnú," uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Žiadal opakovane

Najvyšší súd rozhodol o tom, že Kočner bude väzobne stíhaný, 28. júna tohto roka. O prepustenie žiadal prvýkrát už na konci júla. Súdy vtedy jeho žiadosti nevyhoveli. Najprv ju ešte 3. augusta zamietol Špecializovaný trestný súd, následne toto rozhodnutie zamietnutím Kočnerovej sťažnosti potvrdil aj najvyšší súd. 

"V zmysle rozvrhu práce NS SR na rok 2018 o nej bude rozhodovať senát 2T," uviedla vtedy hovorkyňa Važanová. Senát nebol viazaný časovým termínom, dokedy mal vo veci rozhodnúť, ale o väzobných veciach sa rozhoduje prednostne a urýchlene.

Sudca ŠTS v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, rozhodol, že podnikateľ Kočner, obvinený v tzv. kauze televíznych zmeniek, zostáva vo väzbe. ŠTS o jeho žiadosti rozhodoval už 15. novembra, avšak približne o necelý týždeň bolo doručené uznesenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Informovala vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa jej slov obvinený je väzobne stíhaný, pretože je dôvodná obava, že by pokračoval v trestnej činnosti ekonomického charakteru, pretože voči nemu bolo doposiaľ vznesených päť obvinení za rôzne závažné ekonomické trestné činy.

Počas októbra prebehli policajné razie vo viacerých Kočnerových nehnuteľnostiach. Tieto razie mali súvisieť s násilnou trestnou činnosťou, o čo konkrétne ide však polícia nespresnila.

Kočner sa spomína aj ako možný objednávateľ vraždy Jána Kuciaka. 

O čo ide v kauze zmeniek

Prípad sa týka podozrenia z falšovania zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur. Preplatenie niektorých zmeniek požaduje jedna z Kočnerových firiem aj od Markízy, ktorá spomínané cenné papiere považuje za podvrh. Podľa prokurátora prípad nemá obdobu v histórii českej a slovenskej kriminalistiky.

​Zmenky údajne ešte v roku 2000 podpísal vtedajší štatutárny zástupca Markízy a jej spolumajiteľ Pavol Rusko, ktorý sa stal dlžníkom a Markíza ručiteľom. Zmenky neboli zahrnuté do účtovníctva Markízy.

​Kočnerova firma začala preplatenie zmeniek vymáhať a tento rok v apríli uspela na jednom z bratislavských okresných súdov s návrhom, aby nariadil Ruskovi a Markíze uhradiť podnikateľovej firme na základe jednej zo spomínaných zmeniek približne 8,3 milióna eur.

Okresnému súdu stačilo Ruskovo vyhlásenie, že zmenky podpísal.

01 - Modified: 2022-05-03 11:14:02 - Feat.: - Title: Žilinka si nevšimol žiadne mimoriadne okolnosti v čase, keď sa pripravovala jeho vražda, vypovedá na súde 02 - Modified: 2022-05-03 14:24:45 - Feat.: - Title: Vraždy prokurátorov: Palermo v Piešťanoch, samopal vraj kúpili na benzínke 03 - Modified: 2022-05-01 07:50:32 - Feat.: - Title: V utorok má na súde v Pezinku pokračovať proces v kauze vraždy Kuciaka 04 - Modified: 2022-04-14 07:45:32 - Feat.: - Title: Na súde sa opätovne začal proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice 05 - Modified: 2022-03-31 09:54:16 - Feat.: - Title: Video: Ako Česi zadržali Štefana Agha. Telefón zabalil do kovovej fólie, aby ho nemohli vystopovať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:04