StoryEditor

Dankova SNS pripraví ľudí o 300 miliónov. Remišová tvrdí, že má závažné zistenia

11.12.2018, 10:01
Veronika Remišová prezentovala nové zistenia v eurofondovom škandále na ministerstve školstva, pre ktorý odstúpil Peter Plavčan.

Firmám figurujúcim v eurofondovom škandále bude 166 miliónov eur na základe pochybných zmlúv vyplatených zo štátneho rozpočtu, nie z eurofondov. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu opozičného hnutia OĽaNO Veronika Remišová na tlačovej konferencii.

Na tej prezentovala nové zistenia v eurofondovom škandále na ministerstve školstva, pre ktorý v auguste 2017 odstúpil vtedajší šéf rezortu Peter Plavčan.

Bremeno preniesla na občanov

Viac ako rok od kauzy s dotáciami, ktorá stála hlavu aj exministra školstva Petra Plavčana, nie je problém vyriešený. Po prevalení informácie, že peniaze sa rozdelia pochybným schránkovým firmám, Európska komisia jednu výzvu zrušila.

Pri druhej za 300 miliónov eur sa podpisovali ďalšie zmluvy, ministerstvo ich stihlo podpísať 62. Vtedy nová ministerka školstva Martina Lubyová výzvu na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier pozastavila a začala sa vnútrorezortná kontrola. Firmy potom ministerka požiadala, aby od zmlúv odstúpili samy.

Z celkového počtu 62 odstúpilo 37. Ministerka však bola optimistka a ešte v lete tvrdila, že po vyhlásení nových výziev rezortom väčšina firiem od zmlúv odstúpi, aby sa s projektmi o peniaze mohli uchádzať opäť. Nestalo sa tak. Podľa Remišovej tak nastalo "ďalšie najväčšie fiasko v spravovaní eurofondov v celej histórii Slovenska." 

Škandál totiž Lubyová podľa nej neriešila, "len bremeno z eurofondov preniesla na občanov Slovenska."

Pochybné zmluvy zostávajú v platnosti

Väčšina zmlúv tak stále platí, podľa Remišovej však počas leta vypadli z prehľadu operačného programu.  Z toho podľa nej vyplýva, že 166 miliónov eur nebude vyplatených z eurofondov, ale zo štátneho rozpočtu. Remišová už vo februári tvrdila, že túto možnosť ministerka Lubyová naznačila ešte vo februári počas parlamentného výboru pre vzdelávanie.

Medzi zazmluvnenými firmami sú aj také, ktoré žiadali peniaze na relevantné projekty, ale aj také, ktoré žiadali eurofondy na nereálne výskumy. Ministerstvu sa podarilo vypovedať "toxické" zmluvy len s tromi firmami. "Všetky ostatné majú stále platné zmluvy s ministerstvom školstva," upozorňuje poslankyňa OĽaNO.

Rezort školstva sa voči tvrdeniam poslankyne ohradil. Podľa nich sa informácie nezakladajú na pravde. "Ministerstvo školstva sa dôrazne ohradzuje voči škandalizovaniu rezortu školstva a Slovenskej národnej strany vo veci eurofondov zo strany OĽaNO,“ reagovalo vo svojom stanovisku tlačové oddelenie rezortu.

„Poslankyňa Remišová nechápe proces čerpania eurofondov a snaží sa zvaľovať na rezort procesy, ktoré s ním priamo nesúvisia.“

Podľa rezortu vzdelávania je výzva stále pozastavená a prebiehajú kontroly. „Neboli doposiaľ vyplatené žiadne finančné prostriedky,“ tvrdí ministerstvo, ktoré s firmami iniciovalo rokovania.

Zmluvy nemusia vypovedať

Podľa advokátky Lenky Katríkovej majú firmy nárok peniaze žiadať, pokiaľ je zmluva platná. „V prípade, ak dôjde k uzavretiu zmluvy, je poskytovateľ príspevku povinný plniť povinnosti a záväzky obsiahnuté v tejto zmluve.“

Ministerstvo pritom nemá možnosť firmy prinútiť, aby od zmlúv odstúpili. „Rozhodnutie o ukončení platnosti zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku je výhradne na prijímateľovi,“ potvrdilo nám ministerstvo v októbri.

Zatiaľ však v súvislosti s výzvou na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier prebiehajú kontroly samotného ministerstva, po jej ukončení bude nasledovať hodnotenie kontroly ministerstvom financií a následne k výsledkom kontroly zaujme stanovisko Európska komisia. Kým je teda výzva pozastavená, štát 166 miliónov vyplácať nemusí.

Prepadli milióny z eurofondov

Navyše Slovensku v rezorte školstva z eurofondov vlani prepadlo 27 miliónov, tento rok dokonca až okolo 100 miliónov, vyhlásila opozičná poslankyňa. Dôvodom podľa nej je, že nominanti SNS nevedia eurofondy riadne a efektívne riadiť.

Dohromady tak podľa Remišovej nominanti SNS v rezorte školstva pripravili občanov Slovenska o 300 miliónov. V súvislosti s tým nevylúčila, že opozícia bude iniciovať Lubyovej odvolávanie.

Ministerstvo školstva však tvrdí, že nevyčerpanie prostriedkov je problém víťazných uchádzačov o eurofondy, keďže ich nestihli vyčerpať.

Výška nevyčerpaných prostriedkov priamo nesúvisí s činnosťou ministerstva školstva, bráni sa Lubyovej rezort. "Na vysvetlenie čerpania eurofondov uvádzame, že prostriedky vyčlenené z EÚ sú ako úver. Je poskytnutá maximálna suma, ktorú môže žiadateľ čerpať a ten sa rozhodne, do akej výšky si „úver“ vezme.“

Suma 100 miliónov eur pritom podľa rezortu nie je problém roku 2018, ale výsledok čerpania v roku 2015, keďže financie vtedy priznané musia byť reálne vyčerpané do troch rokov. 

01 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 04 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 05 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:35