Radoslav Procházka po prijatí u prezidenta Andreja KiskuTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Procházka pre HN: Lajčák nemôže demisiu stiahnuť. Existujú len dve možnosti, ako to vyriešiť

07.12.2018, 13:30
Ústavný právnik a bývalý šéf Siete Radoslav Procházka hovorí aj o prípadnej kandidatúre Miroslava Lajčáka za prezidenta.

Minister zahraničia Miroslav Lajčák si rozmyslel svoju demisiu. Existuje v histórii Slovenska podobný prípad? Ako vtedy postupoval prezident?Rozmyslenie si demisie po jej doručení prezidentovi má v moderných dejinách Slovenskej republiky úplnú premiéru.

Môže si člen vlády svoju demisiu jednoducho rozmyslieť a stiahnuť ju?
Demisiou sa minister vzdáva svojho mandátu člena vlády, a nemôže ju stiahnuť, rovnako ako sa nedá stiahnuť vzdanie sa poslaneckého mandátu.

Myslí Ústava SR na takýto prípad?
Stiahnutie demisie ústava nijako nerieši, čo znamená najmä to, že ho nepripúšťa.

Aký je z pohľadu ústavného práva postup, aby minister, ktorý už raz podal demisiu mohol zotrvať vo funkcii?
Môže sa mu to podariť dvoma spôsobmi: buď prezident jeho demisiu neprijme alebo ju prijme, ale predseda vlády ho do funkcie navrhne znovu a prezident ho do nej vymenuje.

Minister Lajčák vo svojom vyhlásení napísal, že podnikne potrebné kroky, aby mohol vo funkcii zotrvať. Aké by tieto kroky mali byť?
V zmysle Ústavy je dnes pánom demisie prezident republiky, od ministra Lajčáka z právneho hľadiska nezávisí nič. Krok, ktorý potreboval a mohol urobiť, už urobil, keď povedal, že by rád pokračoval ako minister zahraničných vecí.

Pozrite si videokomentár k téme zotrvania Miroslava Lajčáka vo vláde:

Akú rolu v celom procese zohráva prezident? Stačí, že ministrovu demisiu neprijme? Má na to vôbec právomoc?
Áno, stačí, že demisiu neprijme. Všimol som si, že si viacero kolegov myslí, že prezident demisiu prijať musí, ale podľa mňa nemusí, keďže ústava túto jeho právomoc uvádza slovom „ak“. Použitie tejto podmieňovacej spojky celkom zjavne indikuje aj možnosť opaku, t.j. situáciu, že prezident demisiu neprijme.

Z politického pohľadu, môže takýto krok znížiť kredit a dôveryhodnosť ministra?
Som úprimne rád, že politické pohľady už nemusím ponúkať.

Myslíte si, že bude minister Lajčák kandidovať za prezidenta?
Prekvapilo by ma to.

Radoslav Procházka odpovedal na naše otázky e-mailom.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:39