StoryEditor

Reakcie na nezvyčajný krok Lajčáka: Čakám, že dôveryhodne vysvetlí svoje rozhodnutie, vyhlásil Bugár

07.12.2018, 09:25
Autor:
TASRTASRpebpeb
Podľa šéfa Mosta-Híd je dobré, že Miroslv Lajčák ostáva vo funkcii ministra zahraničia.

Skutočnosť, že sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) rozhodol zotrvať vo vládnej funkcii, je pre Slovensko lepším rozhodnutím, ako keby odišiel. Vyhlásil to líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár.

"Keby odišiel, bola by to pre Slovensko veľká škoda. Je garantom našej zahraničnopolitickej orientácie," poznamenal. Na druhej strane, Bugár očakáva, že Lajčák dôveryhodne vysvetlí, prečo sa napriek podanej demisii rozhodol zostať.

Premiér Peter Pellegrini v reakcii vyslovil s Lajčákovým rozhodnutím spokojnosť. "Som spokojný s rozhodnutím Miroslava Lajčáka a teším sa na ďalšiu spoluprácu,“ odkázal premiér. 

Slovenská národná strana vníma Lajčákovo rozhodnutie ako akceptáciu toho, že programové vyhlásenie vlády bude určovacím smerovaním aj pre rezort diplomacie. Uviedol to prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Na otázku, či ho ministrovo rozhodnutie prekvapilo, povedal, že ho prekvapila skôr jeho demisia. "Bol to zbytočný krok," poznamenal Paška. Ministrovo rozhodnutie zotrvať vo funkcii prispeje podľa neho k upokojeniu scény.

Garant plnenia programového vyhlásenia

Predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) verí, že vzhľadom na Lajčákovo zotrvanie vo funkcii bude garantom plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti zahraničnej politiky. 

"Som rada, že pán minister zostáva, hoci ten proces, ktorý sme videli za posledných pár dní, bol neštandardný. Verím, že to bude práve ministerstvo zahraničných vecí, ktoré bude určovať smerovanie našej zahraničnej politiky. Napríklad tak, že do parlamentu príde vládou schválená bezpečnostná a obranná stratégia," uviedla s tým, že garancie, ktoré mal Lajčák dostať od premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, vníma pozitívne.

"Programové vyhlásenie vlády by malo byť bibliou, verím, že Lajčák bude garantom, že sa bude dodržiavať," dodala.

Maďarič nechápe

Nezaradený poslanec Marek Maďarič nerozumie, akú garanciu Lajčák dostal. "Minister podal demisiu z jasných dôvodov. Nič sa nezmenilo, neviem, aké môže dostať ubezpečenia, keď mne sa zdá, že tá dnešná koalícia možno sama nedáva tú garanciu, aké názory bude reprezentovať.

Koalícia je dnes tvorená prevažne predstaviteľmi, ktorí sú inak orientovaní," dodal s tým, že neoficiálnou súčasťou vládnej väčšiny sú dnes aj nezaradení poslanci okolo Petra Marčeka, ktorí sú prorusky orientovaní. 

"Môžem zopakovať, že buď niečo nevieme, že nejaká upratovačka pôjde do Marrákeša, alebo pán minister sa zmieril s tým, že je zápecník," dodal Maďarič na margo Lajčákovho zotrvania vo funkcii.

Poslanca Dušana Jarjabka (Smer-SD) rozhodnutie Lajčáka neprekvapilo. "Súhlasím s ním, lebo ten problém, ktorý bol dôvodom, prečo pán Lajčák podal demisiu, sa ukázal, že nie je takým podstatným dôvodom," uviedol.

Neúcta k ľuďom

Na nezvyčajný krok ministra reagovali aj zástupcovia opozície. Podľa OĽaNO je neprijateľné, aby sa základné princípy štátu obsiahnuté v Ústave SR zneužívali na mocenské boje v rámci politických strán. 

"Je to neúcta k ľuďom, ale aj k funkcii ministra, keď sa z toho stáva nástroj na posilnenie svojej vlastnej pozície. Miroslav Lajčák je určite lepším ministrom ako Robert Fico, ale keď raz podá demisiu, podal demisiu a dôsledky si mal premyslieť vopred," hovorí predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Predseda Sme rodina Boris Kollár to označil za trápne divadlo. "Ak má chlap odvahu a povie, že ide preč, má to urobiť. A nie takéto 'tanečky'. Našiel v sebe integritu, ale nenašiel odvahu odísť. Znemožnil sa sám," myslí si.

Hrozivá konštelácia

Poslanec SaS Martin Klus tvrdí, že pri hrozivej konštelácii, kto mal po Lajčákovi do funkcie nastúpiť, sa jeho rozhodnutiu dá rozumieť. "Na druhej strane, premárnil príležitosť, ako utiecť z potápajúcej sa lode, ktorou je táto koalícia," dodal.

Šéf liberálov Richard Sulík si zase myslí, že Lajčák nemôže demisiu vziať späť a ako politik sa diskvalifikoval. "Podľa nášho názoru minister z Ústavy SR nemá možnosť vziať spätne demisiu, avšak toto by musel meritórne posúdiť Ústavný súd. Ale čo dokážeme spoľahlivo posúdiť, je to, že Miroslav Lajčák sa diskvalifikoval ako zodpovedný politik. Neveríme jeho slovám, že dostal nejaké zahranično-politické garancie, lebo za vlády pánov Fica a Danka žiadne garancie neexistujú. Veríme skôr tomu, že mu nakoniec došlo, že bez štátnej funkcie sú mu jeho diplomatické zručnosti a skúsenosti nanič."

Miroslav Beblavý (nezaradený) upozornil, že Lajčák zostáva vo funkcii, hoci jeho podmienka na zotrvanie nebola splnená. "Ani principiálne rozhodnutie nevie urobiť principiálne, a preto sa stáva ďalším ministrom, ktorého nemusí nikto brať vážne. Skutočným ministrom zahraničných vecí sa za ostatné týždne stal a zostáva agent ruských záujmov Andrej Danko," napísal Beblavý.

Lajčák v piatok oznámil, že sa rozhodol zostať vo funkcii. Potrebné kroky podnikne v najbližšom čase. Presvedčili ho garancie premiéra Petra Pellegriniho a predsedu Smeru-SD Roberta Fica v oblasti zahraničnej politiky Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:25