StoryEditor

Fico a SNS sú proti postoju Pellegriniho. Prezident hrá Cirkus Humberto, tvrdí šéf Smeru

06.12.2018, 11:01
Kým Peter Pellegrini žiada prezidenta, aby demisiu Miroslava Lajčáka neprijal, Robert Fico a SNS majú opačný postoj.

Postoje premiéra a podpredsedu Smeru Petra Pellegriniho a jeho straníckeho šéfa Roberta Fica ohľadne demisie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka sa zásadne rozchádzajú.

Kým Pellegrini žiada prezidenta, aby Lajčákovu demisiu neprijal, Fico Andreja Kisku za otáľanie s rozhodnutím kritizuje a tvrdí, že nemá právomoc ju odmietnuť.

Prezident "hrá Cirkus Humberto"

Kvôli Kiskovi je situácia podľa Fica nedôstojná, prezident podľa neho "hrá Cirkus Humberto".

"Pretože prezident nemá v takejto situácii žiadne oprávnenie. Prezident, ak raz dostane demisiu, tak tú môže tak akurát zobrať na vedomie. Nechápem, o akom čase hovorí a čo chce riešiť. Jediný, kto môže povedať či chce pracovať, alebo nechce pracovať, je Miroslav Lajčák,“ vyhlásil šéf Smeru v rozhovore pre TV Pravda.

Podľa expremiéra by sa vzniknutá situácia okolo Lajčákovej demisie dala vyriešiť tak, že by ju šéf slovenskej diplomacie stiahol, keďže pri jej podaní išlo o prejav jeho vôle. "Je to na hrane," upozorňuje Fico.

Fico zároveň predpokladá, že Lajčák na poste šéfa diplomacie zotrvá, čo bolo jedným z dvoch cieľoch Smeru v súvislosti s paktom OSN. Druhým bolo odmietnutie tohto dokumentu. "Zdá sa, že sa oba ciele podarí naplniť," skonštatoval expremiér.

Pellegrini opakovanie požiadal prezidenta

Pellegriniho postoj je opačný, ako zaujal jeho stranícky šéf. Už v pondelok po rokovaní s Lajčákom požiadal prezidenta, aby demisiu neprijal.

"Uistil som pána prezidenta, že pán minister Lajčák má vzhľadom na svoje profesionálne i ľudské kvality naďalej moju plnú dôveru, opakovane som pána prezidenta požiadal, aby zvážil neprijatie demisie pána ministra," zopakoval premiér po stredajšom stretnutí v Prezidentskom paláci, na ktorom sa okrem neho zúčastnili Kiska a Lajčák.

SNS má rovnaký postoj ako Fico

Rovnaký postoj k dianiu okolo Lajčákovej demisie ako Fico má aj koaličný partner Smeru SNS. Situácia sa totiž podľa národniarov mení na nevkusné divadlo.

Tvrdia, že Kiska nemá možnosť zvažovať demisiu člena vlády. Prekážajú im tiež prezidentove výroky v súvislosti s parlamentnou diskusiou o Globálnom pakte OSN o migrácii.

"Ak to pán minister Lajčák so svojou rezignáciou nemyslel vážne, prečo podával demisiu? Ak pán prezident naozaj hľadá optimálnu odpoveď na regulárne doručenú demisiu ministra, prečo sa hneď nepýta premiéra aj na mená potenciálnych vhodných nástupcov? A ak pán predseda vlády vie, že Slovensko preberá predsedníctvo OBSE, prečo ponecháva prezidentovi čas až niekoľkých týždňov na to, aby držal rezort zahraničia v neistote o možnej akceptácii riadne podanej demisie rezignujúceho ministra?" pýta sa podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Na pakte sa osobne podieľal

Lajčákova politická budúcnosť je nejasná už od minulého štvrtka 29. novembra, kedy oznámil, že v náväznosti na prijatie uznesenia parlamentu z dielne SNS a Smeru, ktorým poslanci odmietli Globálny pakt OSN o migrácii, podáva demisiu.

Ako predseda Valného zhromaždenia OSN sa Lajčák na dokumente Spojených národov osobne podieľal.

O stanovisko premiéra Petra Pellegriniho sme požiadali Tlačový odbor Úradu vlády.

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 03 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 04 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 05 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:37