StoryEditor

Kiska o Lajčákovi stále nerozhodol. Občania sa môžu pýtať, kto koho vydiera, kritizuje Sulík

05.12.2018, 10:57
Autor:
chocho
Prezident Andrej Kiska si aj naďalej myslí, že rezort diplomacie by mal viesť Miroslav Lajčák.

Prezident Andrej Kiska v Prezidentskom paláci prijal premiéra Petra Pellegriniho a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Dôvodom je Lajčákova demisia, ktorú podal minulý týždeň v piatok.

Kiska s rozhodnutím čakal na dnešné rokovanie vlády, na ktorom Pellegriniho kabinet sporný Globálny pakt OSN o migrácii odmietol, zároveň je jasné, že Slovensko na konferenciu do Marrákeša nikoho nevyšle.

Práve odmietavý postoj k paktu a snahy o neúčasť na konferencii viedli Lajčáka, ktorý sa ako predseda Valného zhromaždenia OSN na tvorbe dokumentu osobne podieľal, k podaniu demisie.

Prezident ani dnes nerozhodol, či Lajčákovu demisiu prijme. Andrej Kiska si zobral ďalší čas na rozmyslenie a chce, aby premiér Pellegrini ďalej rokoval s Miroslavom Lajčákom. 

Politická budúcnosť Miroslava Lajčáka 14:10 Je to nedôstojné, reaguje Sulík Reakcia šéfa SaS Richarda Sulíka: "To, čo dnes predviedli prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, je bezprecedentné a nedôstojné. Občania sa právom môžu pýtať, kto koho v tejto situácii vydiera a kto je tu vlastne vydieraný. Za normálnych okolností, ktoré by zodpovedali ústave a zvyklostiam, by sa už hľadal nový šéf slovenskej diplomacie, pretože prezident by prijal demisiu ministra Lajčáka. Avšak ani táto rutinná záležitosť nemôže na Slovensku prebehnúť štandardne. Pripomíname, že ústavní činitelia pri nástupe do funkcií sľubujú dodržiavať zákony a Ústavu SR, pričom ústava osobitne prezidentovi ukladá zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov." 12:48 Lajčák preberie predsedníctvo v OBSE "Lajčák do rozhodnutia prezidenta zostáva ministrom a o pár hodín v Miláne preberie slovenské predsedníctvo v OBSE," uviedol premiér. 12:47 Lajčák má stále dôveru vlády Vláda nevyslovila svojim rozhodnutím o Marrákeši nedôveru pánovi ministrovi, tvrdí Pellegrini. 12:46 Kiska chce čas na rozmyslenie Prezident sa ohľadom demisie Lajčáka ešte nerozhodol a zobral si ďalší čas na premyslenie.

12:46 Kiska chce čas na rozmyslenie Svoje rozhodnutie ohľadom demisie ministra Lajčáka si ešte premyslím, hovorí Kiska. 12:45 Slovensko sa malo osobne zúčastniť rokovania v Marrákeši, hovorí Kiska. 12:28 Prebieha rokovanie Andrej Kiska, Peter Pellegrini a Miroslav Lajčák rokujú za zatvorenými dverami bez prítomnosti novinárov.  12:24 Prezident prijal Lajčáka a Pellegriniho Andrej Kiska v Prezidentskom paláci práve prijal premiéra Petra Pellegriniho a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.  12:11 Pellegrini odišiel z tlačovej konferencie Premiér Peter Pellegrini práve odišiel z tlačovej konferencie k prijatiu štátneho rozpočtu na rok 2019, ktorá sa konala v parlamente. Tlačová konferencia pokračuje aj bez jeho účasti. 12:09 Je to ideálna exitová stratégia, tvrdí Klus Postoj Slovenska k paktu OSN dáva Miroslavovi Lajčákovi šancu odísť z vlády so vztýčenou hlavou a z principiálnych dôvodov. Ak ale chcel opustiť vládny kabinet, mal na to viacero príležitostí už v minulosti. Vyhlásil to poslanec SaS Martin Klus. „Myslím si, že minister Lajčák pochopil, že toto je ideálna exitová stratégia z tejto vlády,“ uviedol Klus. 11:48 20-minútové meškanie Pellegriniho program sa natiahol, po rokovaní vlády sa zúčastnil aj na hlasovaní o štátnom rozpočte na rok 2019 v parlamente, kde má následne tlačovú konferenciu. Stretnutie s Kiskom a Lajčákom sa preto posúva na 12.20. 11:44 Stretnutie u Kisku Prezident Andrej Kiska prijme dnes o 12:00 v Prezidentskom paláci predsedu vlády Petra Pellegriniho a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka. Predmetom stretnutia je Lajčákova demisia. 11:42 Kabinet odmietol pakt Vláda nesúhlasí s Globálnym paktom OSN o migrácii. Nikomu zároveň neschválila účasť na rokovaní v Marrákeši. Viac sa dočítate TU.

01 - Modified: 2024-04-14 08:35:17 - Feat.: - Title: Opozičná SaS odsudzuje iránsky útok na Izrael. Očakáva reakciu od rezortu zahraničia 02 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 03 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:06