StoryEditor

Kiska zatiaľ demisiu Lajčáka neprijal, s jeho prácou je spokojný

04.12.2018, 08:55
Autor:
TASRTASRchocho
Prezident svoje rozhodnutie ohľadne demisie ministra zahraničia oznámi po stredajšom rokovaní vlády.

Prezident Andrej Kiska zatiaľ demisiu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka neprijal. Počká si na výsledok stredajšieho zasadnutia vlády, na ktorom by účasť Slovenska na konferencii v Marrákeši v súvislosti so sporným Globálnym paktom OSN o migrácii mala byť na programe rokovania. 

Následne by sa mal Kiska stretnúť s premiérom Petrom Pellegrinim a Lajčákom a oznámiť, ako sa rozhodol. Ešte pred vyhlásením Kisku denníka Pravda, ktorý sa odvoláva na kruhy blízke vláde, na svojom webe informoval, že Lajčák zostane vo funkcii.

"Verím, že všetci, ktorí hovoria o kvalitách ministra, to prejavia aj svojimi činmi. Po zasadnutí kabinetu sa stretnem s premiérom Pellegrinim a ministrom Lajčákom a oznámim moje záverečné rozhodnutie okolo demisie. Osobne by ma jeho odchod mrzel. Slovensko by nemalo stratiť takého kvalitného diplomata svetovej úrovne," povedal na brífingu prezident.

Lajčákov krok však chápe. Zhoduje sa s ministrom, že do Marrákeša, kde sa bude hovoriť o Globálnom pakte OSN o migrácii, by Slovensko malo ísť tlmočiť svoj postoj k dokumentu. Prezident považuje dianie okolo účasti či neúčasti Slovenska na tomto stretnutí za nepríjemné divadlo, ktoré poškodilo záujmy našej krajiny.

"Je v záujme našich občanov, aby sa Slovensko zúčastňovalo všetkých významných rozhodnutí. Spolupráca, dohoda, účasť na rokovaniach sú základnou povinnosťou reprezentantov štátu. Je to jediný spôsob, ako chrániť záujmy našich ľudí doma a v zahraničí, ako obhajovať naše národnoštátne záujmy," vyhlásil Kiska.

Lajčák sa k situácii okolo jeho budúcnosti vo funkcii ministra zahraničia vyjadrí až v stredu, potvrdil pre HN jeho hovorca Boris Gandel. 

Minister Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia z dielne SNS a Smeru-SD, podľa ktorého má vláda odmietnuť Globálny pakt OSN o migrácii a vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím sa Slovenska z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov v Maroku.​

Lajčák sa ako predseda Valného zhromaždenia OSN osobne na tvorbe paktu podieľal. 

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:07