StoryEditor

Jureňu kauza neohrozila

24.10.2006, 00:00
V kauze "agrodotácie" nesie zodpovednosť okrem štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Mariána Záhumenského (Smer-SD) aj jeho nadriadený - minister Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS).

V kauze "agrodotácie" nesie zodpovednosť okrem štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Mariána Záhumenského (Smer-SD) aj jeho nadriadený - minister Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Tvrdí to exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon z SMK. "To, čo štátny tajomník inicioval, minister podpísal," povedal pre HN. Napriek tomu opozičná SMK Jureňove odvolanie v parlamente navrhovať zatiaľ nebude.
Simon verzus Záhumenský
Simon trvá na tom, že Záhumenský účelovo zmenil pravidlá na poskytovanie dotácií na tabak tak, aby firma Agrocontract Mikuláš, ktorej je akcionárom, dostala o 4,4 milióna korún viac. Záhumenský sa bráni - zmenou legislatívy vraj ministerstvo len napravilo protiprávny stav, keď jeho firma prišla o dotáciu na pôdu, ktorú vlani dodatočne nakúpila. "Aké je to naprávanie chýb? Touto zmenou pomohli len štyrom podnikom vrátane Záhumenského firmy," tvrdí Simon.
Jureňa sa včera Záhumenského opäť zastal. "Konal si povinnosti štátneho úradníka tým, že dal podnet na odstránenie protiprávneho stavu, ktorý tu zanechal Zsolt Simon." Exministra obvinil z podpásových útokov a vyzval ho na otvorený dialóg pred televíznymi kamerami.
"Oni si to vyriešia"
Koaliční partneri Smeru sú v otázke Záhumenského zdržanliví. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová hovorí, že všetko necháva na strane Roberta Fica. "Oni si to vyriešia." ĽS-HZDS tvrdí, že o prípade nemá dostatok informácií - preto ľudovci nechcú komentovať ani prípadnú zodpovednosť svojho ministra Jureňu. Ten by mal celú situáciu už čoskoro vedeniu ĽS-HZDS vysvetliť. "Ak sa nájde pochybenie, čakáme, že náš minister bude konať," vyhlásil podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni.
Opozícia však trvá na tom, že premiér mal Záhumenského odvolať. "Najmä preto, že pred voľbami vyhlasoval, ako rázne bude v takýchto prípadoch konať," upozorňuje člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo Pavol Frešo (SDKÚ-DS).
Celá kauza sa teraz presunie do parlamentu. Pôdohospodársky výbor NR SR si zavolal ministra Jureňu, prípadom sa bude zaoberať aj parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, kam podnet na Záhumenského posunul Simon.

01 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boj o iracký archív 02 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KĽDR varuje Japonsko 03 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Židovskí extrémisti zodpovední za výbuch 04 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EP sa pripravuje na nových poslancov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:43